Programul aglomerat sau ora la care încep cursurile pot face ca aspectul patului când pleci de acasă să fie ultima grijă pentru tine. Deși aparent este un lucru minor, un dormitor dezordonat poate avea un efect negativ asupra stării tale de sănătate. La nivel fizic și emoțional, ai nevoie de o atmosferă liniștită în jurul tău. Numai în acest fel poți face față oricăror provocări, rămânând calm chiar și în momentele dificile. Cu siguranță îți amintești cum părinții îți spuneau tot timpul să-ți faci patul în fiecare zi, înainte de a pleca la școală. Odată ce ai ajuns la maturitate, nu ar trebui să abandonezi acest obicei care are multe beneficii. Dacă înțelegi de ce e bine să-ți faci patul și care sunt efectele pe termen lung ale unui stil de viață organizat vei fi mult mai aproape de a găsi remedii pentru afecțiunile minore și stresul zilnic. Nu este doar o rutină plictisitoare, ci un obicei care te ajută să te simți bine în mai multe moduri decât îți închipui.
Iată de ce e bine să-ți faci patul în fiecare zi, chiar și în weekend:
1. Reducerea stresului
Dacă de dimineața vei fi ordonat și organizat, starea ta emoțională va fi mult mai stabilă și nu vei reacționa excesiv în momentele dificile. Stresul poate apărea pe neașteptate, astfel încât este esențial să ai o stare de spirit pozitivă, iar prin simplul gest de a face patul pui bazele unei abordări mai optimiste.
Relaxarea și calmul pornesc de la acțiuni simple, care prin repetare devin obiceiuri care îți aduc o stare de liniște, fără agitație sau emoții. Fă-ți patul de dimineața, ieși câteva minute la aer curat și savurează un mic dejun consistent și vei fi gata de o nouă zi plină de provocări.
2. Prevenirea anxietății și a depresiei
Îngrijorarea provocată de evenimentele neașteptate sau de veștile neplăcute este normală, dar dacă ajunge să devină o stare constantă ar putea fi vorba despre anxietate. Pentru combaterea emoțiilor și a îngrijorării cronice, o casă ordonată este punctul de pornire. Tocmai de aceea este atât de important să-ți faci patul și să lași dormitorul aranjat și aerisit în urma ta. Chiar dacă nu vei mai sta acolo până seara, ordinea te va încuraja să privești evenimentele zilnice drept surse constructive de experiență, în loc să găsești un motiv de îngrijorare în tot ceea ce se întâmplă.
O casă ordonată este importantă și pentru a preveni sau trata depresia.
Dacă ți-e greu să găsești motive să zâmbești este foarte important să încerci să înfrumusețezi mediul în care îți petreci cea mai mare parte a timpului. Tocmai de aceea e bine să-ți faci patul în fiecare zi. Probabil că dormitoul este camera cea mai des utilizată, având în vedere numărul de ore de somn din fiecare noapte. În concluzie fă-ți patul, alege niște draperii în nuanțe pastelate, aerisește des toate camerele și vei începe să te simți mai bine.
3. Controlul eficient al acneei
Leziunile acneice sunt dificil de tratat, necesitând adesea o armonie între setul de produse de îngrijire facială și starea emoțională. În multe cazuri acneea se agravează ca urmare a stresului, iar ritmul de vindecare a coșurilor este încetinit de emoții sau îngrijorare. Dacă îți faci patul în fiecare zi, inclusiv în weekend, poți contribui la diminuarea stresului pentru că atmosfera ordonată din jurul tău îți dă o stare de liniște și relaxare.
Nu te gândi mereu la ceea ce ai de făcut tot restul zilei, ci ia problemele pe rând, analizează momentul prezent și bucură-te de lucrurile mărunte. Micile schimbări cum este și aspectul dormitotului te vor ajuta să îmbunătățesti rapid aspectul tenului, astfel încât să nu mai fie nevoie de un strat consistent de machiaj pentru a ascunde leziunile inestetice sau cicatricile.
4. Diminuarea riscului de obezitate
Un meniu sănătos și echilibrat pleacă tot de la principiul unei vieți ordonate, cu un ritm constant al activităților și al meselor. Dacă trebuie să te forțezi să consumi alimentele potrivite dieta nu va funcționa, iar kilogramele în exces vor continua să se acumuleze. Dacă, în schimb, corelezi meniul sănătos cu un stil de viață echilibrat și faci gesturi prin care îți transformi casa într-un loc mai primitor, vei începe să ai mai multă grijă de tine și de felul în care arăți. Toate aceste lucruri îți demonstrează că ții la propria persoană și este esențial să-ți crești stima de sine pentru a reuși să-ți remodelezi silueta așa cum îți dorești.