Chiar daca in trecut o piele bronzata era considerata simbolul sanatatii, astazi bronzul este asociat cu urmarile neplacute in timp ale razelor ultraviolete: cresterea riscului de aparitie a cancerului de piele, imbatranirea prematura, aparitia cataractei.
Ce este de fapt bronzul? Bronzul reprezinta un mecanism de protectie a pielii caracterizat prin intensificarea poducerii de pigment (melanina) la nivelul celulelor cutanate, care constituie un strat protector impotriva razelor UV. Prin urmare, nu exista un bronz sigur, pentru ca bronzul in sine este sinonim cu agresiunea pielii.
Ce ne facem insa cand depasim masura si, in loc sa ne bronzam gradat, ne alegem cu o arsura solara de toata frumusetea?
Arsura solara este o reactie inflamatorie cutanata care urmeaza expunerii excesive la o sursa de radiatii ultraviolete care poate fi reprezentata de soare, solare, lampe de fototerapie si lampe cu arc electric.
Care sunt factorii de risc pentru arsurile solare?
- pielea foarte deschisa la culoare, intalnita in special la persoanele blonde sau roscate, pistruiate;
- expunerea excesiva la soare fara protectie solara;
- localizarea langa zone de reflexie a soarelui: nisip, apa, zapada;
- altitudinea: cu cat creste, cu atat scade gradul de filtrare a radiatiilor UV;
- latitudinea: cu cat persoana respectiva se afla mai aproape de Ecuator, cu atat riscul arsurilor solare creste din pricina faptului ca razele soarelui patrund mai aproape de perpendiculara pe sol, astfel ca filtrarea lor scade foarte mult.
Cum tratam o arsura solara usoara?
- Evitarea expunerii in continuare la soare;
- Consumul adecvat de lichide, pentru a preveni deshidratarea;
- Aplicarea de comprese reci pe zonele afectate;
- Daca este cazul, antiinflamatoarele nesteroidiene (aspirina, ibuprofen, paracetamol) vor ameliora simptomele (durere, febra)
- Tratamentul arsurilor mai mari de gradul I (apar basicute, zonele cu arsuri se descuameaza intens, ulcereaza, se suprainfecteaza etc.) necesita prezentarea de urgenta la medic.
Cum prevenim arsurile solare?
Si, pentru ca preventia este mai usoara decat tratarea, sa trecem in revista cateva sfaturi utile:
- Expunerea la soare trebuie sa se faca progresiv, acordand pielii timp suficient sa-si creeze "bariera de protectie" prin sinteza de melanina;
- Evitarea expunerii intre orele 10-16;
- Evitarea medicamentelor fotosensibilizante;
- Folosirea de creme cu factor de protectie corespunzator si reinnoirea aplicarii lor la intervale regulate de timp (cca 2 ore) si la iesirea din apa;
- 1 comprimat de beta-caroten sau consumul a 2-3 morcovi pe zi ajuta la obtinerea unui bronz frumos si evitarea arsurilor solare.