Cum să eviți epuizarea din cauza căldurii

Zilele însorite îți readuc buna dispoziție și multe zâmbete alături de cei dragi, însă există și riscuri. Epuizarea din cauza căldurii îți poate strica ziua, așa că ia măsuri pentru a preveni efectele nedorite.
Sezonul estival este ideal pentru plimbări, tenis, înot și jocuri pe plajă. Cu toate acestea trebuie să te protejezi împotriva căldurii și a soarelui pentru a putea să te distrezi în voie, fără să fii nevoită să ratezi câteva zile în urma problemelor cauzate de expunerea la soare. Epuizarea din cauza căldurii te poate afecta timp de câteva ore până la o săptămână și, de aceea, este esențial să ai grijă de sănătatea ta. Pauzele, plimbatul prin zone umbroase, apa plată consumată des și evitarea alcoolului sunt doar o parte dintre măsurile pe care le poți lua.

 
Iată ce reguli trebuie să respecți pentru a preveni epuizarea din cauza căldurii:

 
1. Găsește un loc răcoros

Dacă te simți obosită în timp ce ești afară nu este indicat să continui să stai la soare. Organismul tău se poate supraîncălzi și ai putea face și insolație.
De aceea trebuie să mergi cât mai repede într-un loc răcoros. Soluția cea mai rapidă este să te muți la umbră sau sub o umbrelă. Dacă nu te simți mai bine după 30-45 de minute, înseamnă că temperatura din jurul tău este prea ridicată sau că nu tolerezi gradul de umiditate. În aceste condiții mergi într-o încăpere cu aer condiționat ca să-ți revii mai ușor. Dacă oboseala resimțită este foarte intensă ar trebui să iei o pauză tot restul zilei pentru a te asigura că simptomele nu revin.

 
2. Bea ceva rece

Apa plată sau minerală cu gheață pot face minuni în cazul efectelor adverse ale căldurii, însă specialiștii îți recomandă să bei încet, pentru a evita un șoc cauzat de diferența dintre temperatura ridicată a organismului și cea a băuturii. Evită băuturile alcoolice sau cafeina deoarece vor accentua deshidratarea și pot cauza amețeli sau stări de leșin.  Dacă apare greața poți adăuga puțin suc de lămâie în apa plată.
Te vei simți revigorată și vei putea respira mai ușor.

 
3. Poartă haine largi

Evită să porți haine mulate în zilele călduroase. Chiar dacă îți plac foarte mult, vei avea un risc mai mare de a suferi efecte adverse ca urmare a căldurii. Alege hainele din bumbac, fără fibre sintetice, care împiedică pielea să respire. De asemenea, culorile sunt și ele importante. Evită nuanțele foarte închise sau negrul și alege culorile pastelate ori albul. Aceste nuanțe absorb mai puțină căldură și te vor ajuta să te acomodezi la temperatura din jurul tău.

 
4. Odihnește-te

În momentele în care ai impresia că ești copleșită de valul de căldură din jurul tău nu trebuie să încerci să-ți continui activitatea în același ritm. Starea ta se poate înrăutăți brusc dacă nu iei măsurile adecvate.
Cel mai bine este să stai jos și să respiri lent și adânc, până când te simți mai bine. De asemenea, te poți întinde pe pat, cu picioarele pe o pernă pentru a favoriza circulația sângelui. 

 
5. Cântărește-te

În unele cazuri efectele negative ale căldurii nu se observă într-o singură zi, ci se amplifică odată cu trecerea timpului. Cântărește-te în fiecare zi pe vreme foarte călduroasă pentru a te asigura că nu pierzi în greutate ca urmare a excesului de transpirație. Dacă observi că acul cântarului merge în jos bea mai multe lichide pentru a înlocui nutrienții pierduți și redu numărul de ore petrecute în aer liber. 

 
6. Nu te antrena afară la ore nepotrivite

Cu siguranță este mult mai plăcut să alergi în aer liber decât la sală, pe bandă, însă, cu excepția cazului în care te scoli foarte devreme, nu este recomandat să te antrenezi afară după ce temperaturile cresc. După-amiaza aerul este deja foarte cald și dacă începi un antrenament intens afară poți ameți, iar riscul accidentărilor crește semnificativ.
Pe timp de vară specialiștii îți recomandă fie să faci sport dimineața devreme, până în ora 8, fie să mergi la sală în restul zilei. În acest fel eviți efectele negative ale căldurii și te antrenezi mult mai eficient.