Dacă temperaturile ridicate, zilele mai lungi și orele în plus de distracție nu te lasă să adormi, ei bine există câteva remedii pentru o odihnă mai bună în sezonul estival.
„Între iunie și septembrie poate fi dificil să te odihnești. Anul școlar se termină și apar o mulțime de elemente care modifică programul obișnuit. În consecință, poate fi mai dificil să te odihnești atât cât trebuie”, explică Sunita Kumar, directorul Centrului de Somnologie Loyola. „În plus, nu e atât de ușor să te simți bine când temperaturile depășesc pragul comfortului”.
Cu toate acestea, trebuie să acorzi atenție calității și cantității somnului pentru a preveni afecțiunile cardiace și obezitatea. Chiar si câteva nopți nedormite îți pot da peste cap metabolismul și capacitatea de concentrare.
Vara nu e tocmai anotimpul în care visezi să dormi, dar are câteva calități care favorizează odihna. Iată cum să dormi mai bine vara, evitând factorii care sabotează somnul:
1. Ieși la lumină
Vara soarele răsare mai devreme și ziua este mai lungă, iar acest lucru poate fi de folos celor care au probleme cu insomnia.
„Îți va fi mult mai ușor să adormi vara pentru că ai contact cu lumina chiar din momentul în care te scoli. Aceasta dă organismului semnalul că a început o nouă zi și îmbunătățește memoria și concentrarea.
La sfârșitul zilei îți va fi mult mai ușor să adormi”, explică Omar Burschtin, expert în somnologie.Pentru a obține aceste beneficii ieși afară dis de dimineață. Poți face câteva exerciții înainte de micul dejun sau o scurtă plimbare. În timp ce iei micul dejun sau îți bei cafeaua stai lângă o fereastră în soare sau pe terasă, la aer curat.
2. Respectă aceeași oră de culcare
Dacă vrei să ai un somn liniștit, nu varia ora la care mergi la culcare. Indiferent dacă ai copii sau nu, pe timp de vară programul este mai relaxat. Este perioada preferată pentru concedii și multe companii au un program mai scurt vinerea. Aceste lucruri te pot tenta să stai trează mult mai târziu decât de obicei, bazându-te că vei recupera orele pierdute în weekend.
Specialiștii recomandă menținerea unui program regulat de somn în lunile de vară. Adulții trebuie să rămână consecvenți orei de culcare obișnuite, iar pentru copii nu este bine ca ora de culcare să se schimbe de la o zi la alta, deoarece majoritatea au nevoie de 9-10 ore de somn.
Cu toate acestea, variațiile de vară sunt un lucru obișnuit. Copiii vor avea tendința să se scoale mai târziu în vacanță, iar ora de culcare ar putea să se modifice.Dacă se întâmplă asta și în familia ta nu te panica. Cel mai bine este să reiei ritmul normal cu minim o săptămână înainte de începutul școlii. Încearcă să acționezi treptat, punând ora de culcare mai întâi cu o jumătate de oră mai devreme, apoi cu o oră, până ajungi la ora de dinaintea vacanței. Poți aplica aceeași tehnică și în cazul concediilor prelungite.
3. Evită alcoolul, cafeina și mesele târzii
Pe timp de vară ai tendința să ieși mai mult în oraș. Acest lucru poate duce la un consum crescut de alcool și cafeină, precum și la mese luate la ore târzii.
„Cafeina consumată după-amiaza sau seara te poate ține trează toată noaptea, în timp ce alcoolul poate afecta calitatea somnului, fiind foarte dificil să adormi profund.
Alcoolul acționează ca un sedativ, dar pe măsură ce este eliminat din organism devine un stimulent. Din acest motiv, este posibil să adormi după ce ai băut câteva pahare, iar peste 4-5 ore să te trezești și să nu mai poți adormi până dimineața”, spune dr. Kumar. În plus, alcoolul este diuretic, iar drumurile dese la toaletă cu siguranță nu te vor ajuta să ai un somn liniștit. Ideal este să bei un pahar de vin cu trei până la patru ore înainte să te culci.
Mesele târzii, chiar dacă nu conțin alcool sau cafeină, pot avea un impact negativ asupra somnului. Este foarte greu să adormi dacă stomacul este prea plin, mai ales dacă senzația de arsură nu îți dă pace.
4. Stai la răcoare
Pentru a învăța cum să dormi bine vara trebuie să îți stabilești și o strategie legată de temperatură. Căldura și umiditatea pot fi o provocare atunci când vrei să te odihnești.
„Dacă nu ai aer condiționat, este foarte important să folosești ventilatorul, precum și draperiile care să oprească razele soarelui după-amiaza”, spune dr.
Burschtin. În cazul în care ai aer condiționat negociază temperatura ideală cu partenerul tău pentru a evita situațiile în care unul dintre voi stă treaz pentru că nu este destul de răcoare.
Posteaza comentariu