Cum să dormi mai bine atunci când e zgomot

Ești obișnuit cu liniștea perfectă și asociezi automat zgomotul cu o noapte nedormită? Află cum poți să dormi mai bine atunci când e zgomot în jurul tău.
În multe cazuri poți avea nevoie de somn chiar dacă nu te afli într-un mediu ideal pentru odihnă. Dacă ești pe drum pentru a-ți începe vacanția sau ești plecat în interes de serviciu ai putea fi nevoit să încerci să adormi în tren, avion sau autocar. De asemenea, este o ideea bună să dormi între escale sau dacă petreci timp îndelungat în sala de așteptare. Inițial te-ai putea gândi că și-așa te vei plictisi până ajungi la destinație și vei putea să adormi imediat. Însă, de multe ori zgomotul din trafic sau discuțiile celorlalți pasageri te pot ține treaz chiar dacă îți dorești foarte mult să te odihnești.

 
Iată ce trebuie să faci ca să dormi mai bine atunci când e zgomot în apropierea ta:

 
1. Neutralizează zgomotele

Căștile pentru urechi sunt aliatul tău de bază în timpul călătoriilor sau când rămâi mai mult timp în sala de așteptare și vrei să adormi. Cu ajutorul lor nu vei mai fi mereu atent la fiecare sunet și te vei putea relaxa mai ușor.
De asemenea, căștile reduc stresul și creează o stare adecvată pentru odihnă. În loc să te enervezi pentru că unii pasageri vorbesc mai tare, cel mai bine este să ai mereu la tine căștile pentru urechi. În acest fel te vei putea odihni exact atunci când simți nevoia, fără să intri în conflict cu alți pasageri.  
Poate ai auzit de zgomotul alb și de faptul că blochează celelalte zgomote din jur, însă nu este o idee bună să-l asculți folosind o aplicație de pe telefonul mobil. Atunci când este transmis prin căști, zgomotul alb poate cauza probleme de auz, așa că ar fi bine să folosești doar aparate care emit zgomot alb, acasă ori când ai ajuns deja la hotel.
Muzica clasică este o altă soluție ca să dormi mai bine atunci când e zgomot. Alege melodiile tale preferate și ascultă-le pentru a te relaxa. Evită muzica pe un ritm rapid pentru că nu te ajută deloc să te odihnești, ci poate crea o stare de agitație.
Volumul este și el important. Alege un volum redus și vei fi stimulat să dai mai mare atenție muzicii decât zgomotelor care te înconjoară, până când vei reuși să adormi.
 

 
2. Uită de zgomote

Dar dacă în loc să le neutralizezi ai încerca pur și simplu să uiți că ești înconjurat de zgomote? Concentrarea asupra sunetelor este principalul obstacol atunci când vrei să ai un somn liniștit. Poți aplica o tehnică diferită, în loc să încerci totul pentru a neutraliza zgomotele. Tehnica de mindfulness este foarte utilă în situațiile în care ești plasat într-un loc zgomots, dar ai nevoie să te odihnești, în ciuda condițiilor nefavorabile. Astfel, poți conștientiza existența sunetelor, dar nu te opri să le analizezi și nici nu te supăra pentru că există.
Pur și simplu consideră că sunt un alt element al mediului și lasă-le să treacă mai departe de tine, ca și cum le-ai așeza pe o frunză care plutește pe apa unui râu.

 
3. Folosește metoda 4-7-8

O altă metodă pentru a reduce tensiunea și a putea să adormi ușor este exercițiul de respirație 4-7-8.  Asftel, trebuie să expiri pe gură, să închizi ochii și să inspiri lent pe nas, numărând până la 4. După aceea, ține-ți respirația în timp ce numeri până la 7, apoi expiră pe gură, numărând până la 8. Repetă de 3 ori această secvență și grijile, emoțiile sau enervarea create de zgomote vor dispărea, iar tu te vei putea odihni. 

 
4. Utilizează puterea imaginației

Atunci când nu ai deloc condițiile pe care ți le-ai dori pentru a te odihni, te poți folosi și de imaginație pentru a reduce stresul și a crea o stare de relaxare, favorabilă somnului. Gândește-te la un moment care te-a făcut să zâmbești sau imaginează-ți peisajul din natură care îți place cel mai mult.
Valurile mării sau o pădure răcoroasă sunt cele mai eficiente imagini care vor stimula relaxarea și ignorarea zgomotelor. De fiecare dată când reușești să te detașezi de ce se întâmplă lângă tine îți vei crea o stare de liniște, propice somnului. 
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.