Căldura de afară te îmbie să stai mai mult afară? Chiar dacă vremea frumoasă și zilele însorite sunt ideale pentru activitățile în aer liber este important să iei măsuri pentru a nu fi afectată de căldură. Insolația, arsurile solare sau crampele abdominale îți pot strica ziua când te aștepți mai puțin. Și pentru că este mai ușor să previi, pregătește-ți un „plan de atac” pentru distracția din zilele de vară.
Iată cum poți avea grijă de sănătatea ta în timpul verii:
1. Protecția solară
Poate fi dificil să eviți razele soarelui dacă ești mult timp afară. Arsurile solare apar foarte frecvent și de aceea trebuie să ai la tine o cremă cu protecție solară.
„Folosește crema cu protecție solară la fiecare 2 ore dacă petreci mult timp în aer liber și după fiecare baie dacă ești la mare.
Selectează un produs rezistent la apă cu SPF 30 pentru pielea ușor bronzată și cu SPF 50 sau 100 pentru pielea albă, pielea copiilor sau cea sensibilă”, explică dr. Christopher Huerter, specialist dermatolog.Nu face economie! Aplică o cantitate suficientă de cremă pentru a crea un strat uniform. Cremele rezistente la apă nu sunt utile doar dacă ești la mare sau la piscină, ci și dacă transpiri în timp ce te plimbi sau joci tenis. Evită să te expui la soare între orele 14 și 16. În cazul în care ai deja arsuri solare aplică gel de aloe vera pentru a calma senzația de usturime și căldură. Dacă ai febră sau frisoane trebuie neapărat să mergi la medic.
2. Evitarea expunerii excesive
Vara trebuie să te gândești mereu cum și unde este mai bine să stai. De exemplu dacă te plimbi cu prietenii sau vrei să faci un grătar, alege un loc la umbră.
Nu te expune la soare mai mult decât este nevoie. Poți favoriza deshidratarea și apariția stărilor de amețeală. Relaxează-te într-un șezlong la umbră și citește o carte sub ramurile unui copac. Cu siguranță nu vrei ca soarele să te prindă nepregătită și să ai umerii roșii data viitoare când ieși în oraș.„De asemenea, nu uita că apa, nisipul, cimentul și betonul reflectă radiațiile solare, care ajung la tine la 70% din intensitatea inițială, chiar dacă porți o pălărie sau stai sub umbrelă”, avertizează dr. Kimmerle Cohen, specialist dermatolog și oncolog.
Dacă ești la mare ar fi bine să nu stai pe mal de dimineața până seara. Fă scurte plimbări și evită să fii pe plajă între orele la care radiațiile au intensitate maximă.
3. Hidratarea optimă
„Nu, nu este vorba despre Cola, Sprite, Ice Tea sau cocteiluri! Apa este vitală pentru sănătatea ta în timpul verii, atât în cazul în care stai la birou cu aer condiționat, cât și dacă ești afară tot timpul. Când ieși în oraș în zilele călduroase ia cu tine o sticlă de apă.
Este la fel de importantă ca și retușarea machiajului”, potrivit dr. Cohen. Nu alege sucuri acidulate cu mult zahăr pentru că accentuează pierderea nutrienților prin transpirație. De asemenea evită băuturile foarte reci pentru că pot cauza crampe și dureri abdominale.
4. Ochelarii de soare
Grija pentru sănătatea ta în timpul verii nu se referă doar la protecție solară, pălării și lichide. Trebuie să ai grijă și de ochii tăi.
„Ochelarii de soare sunt cel mai important accesoriu în zilele toride. Nu pleca de acasă fără ei! Te protejează de efectele nocive ale razelor ultraviolete și previn inflamațiile și cataracta”, spune dr. Dr. Mei Fleming, specialist oftalmolog.
5. Evitarea alcoolului
„Expunerea prelungită la soare, în combinație cu temperaturile ridicate cresc riscul de deshidratare, insolație și amețeli. Cei care consumă băuturi alcoolice au un risc ridicat de probleme de sănătate vara”, explică dr Dr.
Vincent Meoli, medic nutriționist. Băutura ideală pe timp de vară este apa sau, dacă ți se pare plictisitor să bei mereu același lucru, poți adăuga felii de lime, lămâie, piersici sau mure pentru a varia gustul.
Posteaza comentariu