Felul în care te simți depinde și de cât de înaltă ești. Acest criteriu nu este luat în calcul de medici la nivel estetic, ci este vorba despre riscuri diferite pe care le semnalează înălțimea ta. Există afecțiuni la care poți fi predispusă fără să bănuiești și este bine să iei măsuri de prevenție pentru a avea mereu energie și un tonus excelent. Nu te gândi că persoanele înalte sunt scutite de riscuri, ci specialiștii accentuează că fiecare tip de înălțime este legat de anumite probleme de sănătate specifice.
Iată la ce afecțiuni poți fi expusă în funcție de înălțimea ta:
1. Înaltă: risc redus de afecțiuni cardiovasculare
Una dintre cele mai clare asocieri dintre înălțime și sănătate este riscul redus de boli cardiace pentru persoanele înalte. Potrivit studiilor de specialitate realizate asupra a peste 3 milioane de voluntari persoanele scunde au un risc de afecțiuni cardiovasculare cu 50% mai ridicat față de cele înalte.
Astfel, femeile care au cel puțin 1,75m prezintă un risc cu 28% mai redus, comparativ cu cele care au 1,60m. La fiecare 75cm în plus la înălțime riscurile pentru inimă scad cu 14%.
2. Minionă: risc redus de formare a cheagurilor de sânge
Dacă ai o înălțime sub 1,60m ai un risc de cheaguri de sânge de 3 ori mai redus decât prietenele tale mai înalte, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii din Norvegia. Explicația constă în faptul că sângele trebuie pompat pe o distanță mai mare pentru persoanele înalte, ceea ce face ca fluxul să nu fie mereu constant și să crească riscul de accident vascular cerebral. Din fericire un alt indicator decisiv legat de formarea cheagurilor de sânge este obezitatea, așa că dacă ești înaltă este indicat să iei măsuri pentru a reveni la o greutate normală, care îți va scădea semnificativ riscurile.
3. Înaltă: risc redus de diabet de tip 2
În urma examinării a 18 studii realizate de cercetătorii din Iran s-a concluzionat că femeile înalte au șanse mai reduse de a avea diabet de tip 2. Aceste concluzii nu se aplică pentru bărbați, care au un risc identic indiferent de înălțime.
De asemenea, un studiu realizat în Olanda a relevat că femeile înalte au o sensibilitate ridicată la insulină și un conținut mai redus de grăsimi la nivelul ficatului, ceea ce explică riscul diminuat de diabet.
4. Minionă: un risc mai mare de accident vascular cerebral
Potrivit cercetătorilor iranieni, femeile scunde au un risc de accident vascular cerebral cu 54% mai mare, deși nu sunt predispuse la fomarea de cheaguri de sânge. Chiar dacă explicația nu este clară, se consideră că această situație se datorează nutriției inadecvate din timpul copilăriei sau unui dezechilibru hormonal care a încetinit și stopat ritmul de creștere.
5. Înaltă: risc redus de Alzheimer
Femeile care au cel puțin 1,72m au un risc de Alzheimer cu 59% mai redus, față de cele care au sub 1,55m, potrivit unui studiu realizat de oamenii de știință de la Universitatea din Edinburgh. În afară de moștenirea genetică, cercetătorii au evidențiat factori adiționali care pot fi asociați cu femeile minione și anume bolile copilăriei, nutriția inadecvată sau stresul constant.
6. Minionă: o sarcină cu un risc ridicat de complicații
Cercetătorii de la Universitatea din New York au studiat peste 220.000 de femei însărcinate și au observat că în cazul unei înălțimi sub 1,60m crește riscul de diabet gestațional cu 60%, fiind afectată negativ toleranța la glucoză. De asemenea, s-a observat că femeile minione au un risc mai ridicat de naștere prematură.
7. Înaltă: un risc mai mare de cancer
Din păcate înălțimea de peste 1,70m este asociată cu un risc mai ridicat de cancer, fiind vorba despre 19 variante ale acestei maladii. Femeile înalte au un risc cu 20% mai mare de melanom, cancer la sân, de endometru sau de colon și cu 30% mai mare de cancer renal, rectal, al glandei tiroide și de leucemie.
În plus, bărbații care au peste 1,80m au un risc cu 50% mai ridicat de cancer de prostată într-o formă avansată. Potrivit cercetătorilor din Olanda, persoanele înalte au mai multe celule în corp, iar factorul de creștere de tip insulinic (IGF-1) este activat mai devreme în organismul lor, ceea ce face să fie mult mai expuse la cancer.
8. Minionă: o viață mai lungă
Merită să treci cu vederea micile glume pentru că există un mare avantaj dacă ești minionă. În cadrul unui studiu realizat la Universitatea din Hawaii s-a observat că așa-numita „genă a longevității” este prezentă mult mai des la femeile scunde și că, în general, femeile scunde cu o greutate normală trăiesc mai mult.
Posteaza comentariu