Ce pericole implică un exces de aluminiu în organism?
Potrivit drpepi.com, excesul de aluminiu este extrem de periculos pentru sistemul nervos declanșând o serie de simptome precum somnul întrerupt, nervozitatea, instabilitatea emoțională, pierderile de memorie, durerile de cap și deteriorarea la nivel intelectual.
De asemenea, poate fi afectată capacitatea organismului de a digera alimente și de a utiliza calciul, fosforul și fluorul. Acest fenomen poate stopa dezvoltarea și refacerea oaselor și va reduce densitatea osoasă. În plus, aluminiul acumulat poate cauza eliminarea calciului din oase. În aceste situații pot apărea starea de slăbiciune generală și deformarea structurii osoase.
Toxicitatea aluminiului poate fi și cauza durerilor musculare, a dificultăților de vorbire, a anemiei, a funcționării deficitare a ficatului, a colicilor renale sau a insuficienței renale.
Care sunt sursele de aluminiu cu care intrăm în contact?
Pentru a evita un exces de aluminiu în organism trebuie să ai în vedere principalele surse care cresc riscurile:
1. Medicamentele care se eliberează fără rețetă
În această categorie se încadrează aspirina tamponată, care este adesea luată de persoanele care suferă de artrită. De asemenea, pastilele pentru diaree sau hemoroizi pot conține aluminiu, o doză tipică putând include 200mg.
2. Produsele pentru igiena personală
Antiperspirantele, dar și produsele pentru igiena intimă pot conține aluminiu.
3. Modalitatea de preparare a alimentelor
Mâncarea preparată în oale din aluminiu sau în folie de aluminiu poate conține 4mg din acest metal la fiecare porție, mai ales dacă este vorba despre roșii sau alte ingrediente cu o aciditate crescută care au fost încălzite în acest mod.
Și vasele din oțel inoxidabil pot fi o sursă de aluminiu pentru că sunt formate din straturi de oțel întrepătrunse cu cele din aluminiu.
În majoritatea cazurilor alimentele încălzite folosind acest tip de vase vor conține urme de aluminiu.
4. Fosfații de aluminiu
Sunt aditivi alimentari conținuți de amestecurile pentru prăjituri, aluatul congelat, brânza procesată și berea la cutie. O singură felie de brânză procesată poate conține până la 50mg de aluminiu. Și cheeseburgerii au un conținut ridicat de aluminiu, iar produsele de patiserie au între 5 și 15mg de aluminiu la o porție.
Cum reduci expunerea la aluminiu?
Iată ce pași trebuie să urmezi pentru a reduce riscurile pentru sănătate:
- înlocuiește vasele din aluminiu sau oțel inoxidabil cu cele emailate și tigăile clasice;
- nu găti alimentele în folie de aluminiu și nici nu le păstra în ea;
- pentru fierberea la aburi alege bambusul în loc de metal;
- comandă salate la restaurant pentru a evita urmele de aluminiu;
- minimizează consumul de brânză procesată sau renunță la ea;
- evită prăjiturile, pateurile, gogoșile sau orice alte produse similare care nu sunt gătite acasă și conțin aditivi.
Deși organismul tău poate tolera un nivel redus de aluminiu depinde de tine să te asiguri că nu cauzezi acumularea nocivă a acestui metal.
Posteaza comentariu