Cum eviți atacul de cord sau accidentul vascular cerebral: 7 obiceiuri utile

Din cele 54 de milioane de decese la nivel mondial în fiecare an, atacul de cord și accidentul vascular cerebral reprezintă 15 milioane. În ultimii 15 ani au rămas principalele cauze de deces. Află ce trebuie să faci pentru a-ți reduce riscurile.
Îngustarea arterelor va împiedica oxigenarea suficientă a sângelui care ajunge la inimă. Boala coronariană poate crește semnificativ riscul de atac de cord. Accidentul vascular cerebral are loc în momentul în care una dintre secțiunile creierului nu mai este alimentată cu oxigen. În lipsa oxigenului celulele încep să dispară, iar rezultatul este pierderea funcțiilor controlate de acea parte a creierului. Peste 6 milioane de persoane decedează în fiecare an ca urmare a unui accident vascular cerebral, iar alte 5 milioane sunt dizabilitate permanent.
Atât atacul de cord, cât și accidentul vascular cerebral pot fi cauzate de factori genetici sau de stilul de viață. Chiar dacă moștenirea genetică nu poate fi schimbată, ai o mare influență asupra stilului de viață și poți începe chiar de astăzi să reduci riscurile.

 
Iată ce obiceiuri pot preveni atacul de cord și accidentul vascular cerebral:

 
1. Fă mișcare 30 de minute în fiecare zi

O jumătate de oră de exerciții fizice, de cel puțin 5 ori pe săptămână, reduce drastic riscul de atac de cord. Fă o plimbare în ritm alert, mergi la înot sau alege jogging-ul în aer liber.
Poți face mișcare 30 de minute consecutiv sau le poți împărți în intervale de câte 10 minute, în funcție de programul tău. Potrivit specialiștilor, este nevoie de minimum 10-15 minute de activitate fizică pentru a crește ritmul bătăilor inimii.

 
2. Nu fuma

Poate ai prevăzut acest sfat, dar are o bază reală. Fumatul crește riscul de afecțiuni cardiovasculare cu 200-400%, în funcție de frecvență și moștenirea genetică. Nici fumatul pasiv nu este lipsit de consecințe grave. Persoanele care sunt expuse frecvent la fumul de țigară au un risc de boli cardiace cu 20-30% mai ridicat, iar probabilitatea unui accident vascular cerebral crește cu până la 40%.

 
3. Alege un meniu sănătos

Stabilește-ți ca obiectiv crearea unui meniu consistent, cu multe culori și gusturi naturale. Consumă cât mai des fructe, legume, cereale integrale, pește și friptură slabă.
Preparatele care conțin coloranți, conservanți sau alte ingrediente artificiale trebuie evitate complet sau consumate foarte rar. Stai departe de alimentele procesate pentru că vor conține un exces de sare, zahăr și grăsimi.

 
4. Bea alcool cu moderație

O cantitate moderată de alcool poate avea efecte benefice asupra inimii. Limita recomandată este de un pahar pe zi pentru femei și 2 pahare pentru bărbați. Nu pierde numărul paharelor din dorința de a te relaxa pentru că te vei expune unui risc ridicat de hipertensiune arterială, afecțiuni cardiovasculare și accident vascular cerebral.

 
5. Slăbește dacă este nevoie

Majoritatea dintre noi am putea elimina câteva kilograme. Nu este nevoie să te transformi într-un alergător de performanță sau să te epuizezi la sală pentru a preveni bolile cardiace, ci este suficient să elimini 5-10% din greutatea actuală pentru a scădea nivelul colesterolului și a preveni creșterea tensiunii arteriale.

 
6. Ia medicamentele pentru inimă care ți s-au prescris

Probabil că nu îți place să iei mereu medicamente, dar dacă sunt prescrise în mod specific pentru a ține sub control o afecțiune cardiovasculară nu poți uita de ele. Dacă ai probleme, de exemplu ești foarte ocupat, uiți, sunt prea scumpe sau au efecte secundare este indicat să discuți cu medicul tău pentru a putea găsi soluția potrivită împreună.
În plus, dacă nu iei deja un supliment pe bază de acizi grași de tip Omega-3 este cazul să începi cât mai curând.

 
7. Mănâncă niște ciocolată neagră

Cu siguranță acest sfat nu te va deranja! Ciocolata neagră este o sursă importantă de antioxidanți și alți nutrienți care îți protejează inima. Nu cumpăra decât ciocolată care conține cel puțin 70% cacao și savurează 1-3 pătrățele în fiecare zi.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.