Coma alimentară – Cauze și prevenire

Mesele copioase cauzează cel mai adesea coma alimentară. Află ce poți face pentru a preveni această afecțiune.
Coma alimentară sau somnolența postprandială poate apărea la scurt timp după ce ai consumat mai multe feluri de mâncare, completate de desert. Există mai multe teorii cu privire la cauzele posibile ale comei alimentare, precum și măsurile preventive pentru a-ți îmbunătăți starea de sănătate.

 
Ce este de fapt coma alimentară?

Cu toții am avut o stare de apatie după mesele copioase. Dacă mănânci absolut tot, iar după aceea te așezi pe canapea și dai drumul la televizor, poți petrece restul după-amiezii într-o stare de somnolență, fără a putea să faci altceva în afară de a schimba canalele de la televizor. Poate ai auzit că această situație poartă denumirea de comă alimentară, dar este cu adevărat o problemă?
Da, în opinia oamenilor de știință somnolența postprandială este o afecțiune care necesită măsuri de prevenție și care este încă studiată în detaliu pentru a determina cauzele exacte. Deși cauza precisă este încă obiectul multor dezbateri, specialiștii au căzut de acord asupra simptomelor caracteristice: somnolență și reacții lente, însoțite de obicei de balonare sau de o senzație de presiune la nivelul abdomenului.

 
Cauze

De-a lungul timpului au apărut diferite teorii cu privire la factorii care declanșează coma alimentară. Chiar dacă această afecțiune a fost studiată timp de mulți ani, încă nu există un consens cu privire la cauzele dominante.

 
Iată care sunt principalele teorii cu privire la cauzele comei alimentare:

 
1. Consumul de alimente care conțin triptofan

Ai observat uneori simptomele comei alimentare chiar după masa de Crăciun sau cea de Paște? Carnea de pui, porc, miel, curcan sau vită conțin o cantitate considerabilă de triptofan, un aminoacid care crește rapid nivelul de serotonină, mai ales dacă este consumat în combinație cu alimente bogate în carbohidrați. Serotonina este un neurotransmițător care reduce rapiditatea reflexelor, favorizând relaxarea și somnolența.
Din acest motiv contează foarte mult să nu combini acest tip de fripturi cu un piure de cartofi, paste sau cartofi prăjiți. 
De asemenea, dacă aceste tipuri de carne sunt utilizate ca umpluturi pentru diferite plăcinte, starea de apatie și oboseală poate fi accentuată. Triptofanul și serotonina joacă un rol esențial în stimularea producției de melatonină, hormonul care semnalează organismului că este momentul să dormi.

 
2. Modificări ale circulației sângelui spre creier

Potrivit cercetătorilor, somnolența postprandială poate apărea și ca urmare a unei ușoare redirecționări a fluxului de sânge spre sistemul digestiv, în loc să fie în legătură directă spre creier. În aceste condiții pulsul va scădea, iar întreaga energie a corpului va fi orientată spre digerarea alimentelor consumate. În astfel de momente pot apărea somnolența sau starea de oboseală.

 
3. Mesele care conțin foarte multe grăsimi și calorii

Potrivit altor studii, o masă care conține foarte multe grăsimi și puțini carbohidrați va cauza creșterea nivelului de colecistokinină (CCK) , hormonul care suprimă apetitul. Potrivit specialiștilor, creșterea rapidă a nivelului de CCK poate induce o stare de somnolență.

 
Prevenire

Dacă vrei să eviți să-ți petreci câteva ore pe canapea, uitându-te la televizor după ce ai savurat o masă gustoasă, există câteva măsuri pe care le poți lua pentru a te simți mai bine. 

 
Iată cum trebuie să procedezi pentru a preveni coma alimentară:

 
1. Alege mesele mai mici și consumă lichide

În urma studiilor realizate s-a constatat că mesele care includ mai multe feluri de mâncare cresc riscul de apariție a comei alimentare. În plus, somnolența se manifestă mult mai des dacă masa nu a inclus deloc lichide.
Dacă vrei să fii pe fază și în următoarele ore de după cină sau prânz cel mai bine este să alegi mesele mai mici și să te asiguri că nu eviți lichidele. Poți alege o supă sau un sandviș cu un smoothie aromat.

 
2. Odihnește-te suficient

Dacă ai de gând să conduci după ce iei o masă copioasă, asigură-te că ai dormit suficient. Specialiștii au observat că persoanele care conduc imediat după ce au luat o asemenea masă au o senzație de somnolență accentuată. Dacă ești deja obosit înainte de a te așeza la masă, prea multe feluri de mâncare nu vor face decât să înrăutățească starea de epuizare.

 
3. Fii atent la compoziția mesei

Este important ca fiecare masă să conțină fibre, proteine, grăsimi și carbohidrați pentru a evita consecințele neplăcute ale excesului de grăsimi. Contează și mărimea porțiilor pentru că dacă exagerezi cu grăsimile ești mult mai expus riscului de comă alimentară.

 
4. Fă mișcare după ce ai mâncat

O scurtă plimbare după fiecare masă stimulează circulația sângelui și te revigorează. În plus, poți elimina o parte din caloriile consumate.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.