1. Fixează o dată de la care renunţi la ţigări
Nu te gândi neapărat la 1 ianuarie 2015 - alege o dată oarecare, preferabil lipsită de semnificaţii (în definitiv, cei mai mulţi dintre noi îşi propun să facă şi să dreagă începând cu prima zi a anului şi eşuează lamentabil). Până atunci, însă, fie că este a doua zi, fie că data este peste două săptămâni, continuă să fumezi ca şi cum nimic nu s-ar fi intamplat.
2. Aminteşte-ţi că, de fapt, nu pierzi nimic
În loc să te laşi bântuită de gânduri că vei renunţa la una dintre micile plăceri ale vieţii, aminteşte-ţi că, de fapt, fumatul este un viciu care te îmbolnăveşte şi îţi scurtează dramatic speranţa de viaţă. Nu pierzi nimic renunţând la nocivele ţigări, ba dimpotrivă!
3. Aprinde-ţi ultima ţigară şi fă-ţi o promisiune solemnă
A sosit şi ziua Z: aprinde ultima ţigară şi, pe măsură ce tragi din ea, fă-ţi o promisiune solemnă, şi anume aceea de a renunţa de tot la nicotină din acel moment, sub orice formă ar veni ea.
Şi ţine minte: organismul tău va mai tânji după nicotină preţ de câteva zile după ultima ţigară. Însă nu te lăsa impresionată/descurajată de disconfortul resimţit; nu este major şi va dispărea de la sine în scurt timp.
4. Savurează-ţi cafeaua ca şi până acum
Obişnuiai să fumezi la cafea? Ei bine, gândeşte-te că, de acum încolo, îţi vei putea savura cafeaua fără a-i mai asocia un obicei nociv. Pur şi simplu, viaţa merge mai departe, ca şi până acum, numai că tu ai scăpat între timp de un obicei teribil.
5. Fă tot ce făceai şi înainte
În corelaţie cu punctul anterior, nu renunţa la activităţile sociale - contextele în care altădată fumai - doar pentru că ai renunţat la ţigări. Nu este cazul să te pedepseşti, ba dimpotrivă: tu ai luat o decizie foarte bună şi, tocmai fiindcă ştii că este cea corectă, situaţiile sociale cu pricina nu vor fi atât de periculoase pe cât îţi imaginezi.