Visele pot să dezvăluie lucruri interesante despre starea ta de sănătate. Potrivit specialiştilor, visele pe care le avem în timpul nopţii pot să fie nişte semnale timpurii cu privire la apariţia vreunei afecţiuni. Astfel, ele pot să semnaleze o problemă, chiar cu câţiva ani înainte de a se declanşa, scrie publicaţia britanică DailyMail.
Interpretarea viselor determină multe polemici, însă toţi specialiştii sunt de acord că fiecare dintre noi avem între 4 şi 6 vise în timpul unei nopţi, dar ne amintim abia 2-3 dintre visele pe care le-am avut pe parcursul unei săptămâni. Iată ce pot să dezvăluie visele despre starea ta de sănătate:
1. Ai coşmaruri
Posibile cauze: medicamentele beta-blocante, probleme cu inima, migrene şi lipsa de somn
Medicamentele beta-blocante folosite de persoanele care au hipertensiune arterială sunt recunoscute pentru faptul că dau coşmaruri, explică medicul Jim Horne, un expert în somn de la Loughborough University.
De asemenea, persoanele care au probleme cu inima, acuzând bătăi neregulate sunt mai expuse riscului de a visa urât noaptea. Asta arată un studiu realizat pe un eşantion de 6000 de persoane apărut în publicaţia Netherlands Journal of Medicine.
O teorie susţine că migrenele cauzează schimbări la nivelul creierului, lucru care poate să explice apariţia coşmarurilor pe timpul nopţii. Numeroase persoane au constatat că migrenele apar după vise care implicau agresiune şi furie.
2. Visezi mai mult decât de obicei
Posibile cauze: senzaţia de cald sau frig pe timpul nopţii, hormonii, durere cronică, renunţarea la antidepresive
Visezi mai mult decât de obicei atunci când este o temperatură prea scăzută sau prea ridicată în cameră. Experţii sunt de părere că temperatura optimă pentru un somn odihnitor este de 18 grade Celsius. De asemenea, multe femei au remarcat că au mai multe vise atunci când sunt la menstruaţie, deoarece senzaţiile de disconfort pe care le resimt în acea perioadă le determină să se trezească mai des. Astfel îşi amintesc mai multe dintre visele din timpul nopţii.
Persoanele care renunţă la antidepresive vor constata faptul că visează mai mult, însă explicaţia este aceea că medicamentele administrate până atunci au redus frecvenţa viselor.
3. Visezi că eşti atacată
Posibile cauze: Alzheimer sau Parkinson.
Visele frecvente în care eşti atacată sau urmărită pot să prevestească o posibilă afecţiune neurologică, cum ar fi Alzheimer sau Parkinson, spune medicul Nicholas Oscroft, un expert în somn de la spitalul Papworth din Cambridge. Aceste vise pot să apară chiar cu 10 ani înainte de alte simptome specifice (pierderea memoriei), avertizează specialistul.
4. Ai vise care te trezesc brusc
Posibile cauze: ai mâncat mult şi gras la cină, obezitate, stres, depresie.
Mesele copioase luate la cină te pot trezi din somn, deoarece pot cauza reflux gastro-esofagian. Acesta poate să fie un motiv întemeiat care te trezeşte brusc în timpul unui vis. Acest lucru se întâmplă adesea la scurtă vreme după ce ai adormit.
Refluxul gastro-esofagian este frecvent întâlnit în cazul persoanelor care sunt supraponderale.
Depresia şi stresul sunt alte două motive care pot determina o trezire bruscă din somn, la scurtă vreme după ce ai adormit.
5. Ai vise erotice
Acestea sunt mai frecvente pe măsură ce îmbătrâneşti, astfel că specialiştii susţin că visele erotice apar mai des la persoanele trecute de 60 de ani. Acestea semnifică o creativitate crescută. "Mulţi dintre clienţii mei cu vârste cuprinse între 60-70 de ani au raportat existenţa acestor vise frecvente. Ele nu au legătură cu viaţa sexuală, ci seminifică o creativitate crescută. După pensionare, multe persoane îşi ocupă timpul cu multe alte hobby-uri care le dezvoltă creativitatea, lucru care poate să explice frecvenţa viselor erotice", explică psihologul Ian Wallace.