In 2001, dupa alte numeroase studii care au demonstrat ca zaharina nu este periculoasa pentru oameni, a fost scoasa de pe lista indulcitorilor cu potential de risc.
Sucraloza - E 955
Este un indulcitor sintetic obtinut din zahar. Cu toate ca la baza lui se afla zaharul, sucraloza nu este un produs natural, fiind de 600 de ori mai dulce decat zaharul. Despre sucraloza se spune ca este "fara calorii". De fapt, fiind foarte dulce, este folosita in cantitati atat de mici incat valorile calorice sunt nesemnificative.
Asocierea cu zaharul i-a determinat pe multi consumatori sa creada ca este mai putin nociva decat ceilalti indulcitori. Dar unul dintre componentii sucralozei, o substanta numita clorina, poate avea efecte negative asupra starii de sanatate.
Clorina este considerata a fi cancerigena, fiind folosita in gazele otravitoare, dezinfectanti, pesticide si materiale plastice. Nu sunt suficiente date in ceea ce priveste digerarea si absorbtia sucralozei din lipsa studiilor de lunga durata pe oameni, majoritatea studiilor fiind efectuate pe animale, pe o perioada scurta de timp. Simptomele asociate cu consumul de sucraloza sunt probleme gastrointestinale (balonare, diaree, greata), iritatii ale pielii, tuse, dureri in piept, palpitatii, anxietate, depresie.
Comentarii (4)
cel mai sanatos indulcitor este mierea de albina mai multe amanunte la. pacat ca ff putine persoane folosesc produsele apicole. nu stiu ce au pierdut.: mai multe amanunte la dog.catel@yahoo.com
eu chiar de 1 an de zile nu folosesc zahar.doar zaharina la ness sau miere . NU MANINC ZAHAR SI MA SIMT FOARTE BINE.DULCIURI MANINC DOAR DE PASTE SI DE CRACIUN.
s'au facut studii care au demonstrat ca folosirea produselor cu indulcitori duce la schimbarea metabolismului ,iar in timp persoanele care consuma astfel de produse se ingrasa mult mai mult decat cei care consuma zahar natural.Metabolismul este dereglat ireversibil si slabitul devine din ce in ce mai greu.pana si profesorul mencinicopschi recomanda sa nu folosim astfel de produse ,pentru ca sunt extrem de nocive pentru sanatatea noastra.mai bine putin zahar ,dar mai rar ,decat indulcitori.
am citit articolul si am ajuns la concluzia ca rapsunsul la inttrebarea 'ce risti cand consumi produse fara zahar?' este 'mai nimic!' in afara de cateva efecte adverse ale clorinei din sucraloza nu exista niciun fel de demonstratii ca aspartamul sau zaharina ar avea efecte negative.
Posteaza comentariu