Dacă nu mai faci față reacțiilor alergice trebuie să te gândești că poate cauza nu este doar în aerul de afară, ci chiar în casa ta. Locul în care dormi este foarte important pentru diminuarea simptomelor neplăcute. Dacă substanțele iritante sunt prezente și în casa ta va fi mult mai dificil să îți revii. Dintre camere, probabil dormitorul este locul unde îți petreci cel mai mult timp, din moment ce ai nevoie de 7-8 ore de somn în fiecare noapte.
Dacă ești alergic trebuie să eviți acumularea substanțelor care te afectează tocmai în locul în care vrei să te odihnești. Starea de epuizare nu face decât să agraveze manifestările alergiilor, deci trebuie să te asiguri că poți dormi liniștit, fără grija tusei. Vei respira mai ușor odată ce înlături alergenii, iar dimineața te vei trezi odihnit, gata de noi activități.
Iată ce reguli trebuie să respecți în dormitor dacă ești alergic:
1. Controlează gradul de umiditate
Umidificatorul este foarte util dacă ți se pare că simptomele alergiei se agravează pe zi ce trece. Folosește-l pentru a menține umiditatea la un nivel optim și a evita senzația de sufocare, care intensifică tusea și strănutul.
Evită să ții ferestrele larg deschise deoarece polenul va pătrunde în interior și îți va face probleme toată noaptea. Mai bine folosește aerul condiționat în acele zile și vei vedea că vei avea un somn liniștit.
2. Folosește des aspiratorul
Aspiratorul are un rol important în eliminarea prafului sau a polenului care pot declanșa tusea, lăcrimatul ochilor sau strănutul. Asigură-te că treci cu aspiratorul peste toate covoarele o dată pe săptămână, iar dacă ai pisici sau câini ar fi bine să dai cu aspiratorul la 2 zile. De asemenea, specialiștii recomandă înlocuirea covoarelor cu parchetul masiv sau stratificat pentru a obține o reducere cu până la 80% a simptomelor.
3. Protejează lenjeria de pat
Depozitează lenjeria de pat pentru diferite anotimpuri în folii cu fermoar, din materiale hipoalergenice. Astfel vei evita acumularea prafului, a mucegaiului și a bacteriilor.
Spală fețele de pernă și cearșafurile o dată pe săptămână la temperatură ridicată, cu o mașină de spălat cu uscător. În acest fel vei evita contaminarea cu alergeni când le pui la uscat.
4. Fă ordine
Vrafurile de reviste, cărți, loțiuni sau creme de mâini de pe noptiera ta nu fac decât să ofere un loc prielnic de acumulare a prafului. Fă ordine și păstrează pe noptieră doar o carte sau o revistă și balsamul de buze. Ritualul de frumusețe îl poți realiza înainte de culcare și nu vei avea nevoie de toate cremele la îndemână pe timpul nopții. Aceeași regulă se aplică și pernelor decorative. Acumulează ușor praf, cad mereu pe jos și pot cauza înrăutățirea alergiilor. Specialiștii îți recomandă să renunți la ele în dormitor.
Dacă îți plac foarte mult le poți păstra în camera de zi, unde te vor afecta mai puțin.
5. Fă duș înainte de culcare
După ce ți-ai petrecut toată ziua la serviciu, cu siguranță ai intrat în contact cu numeroși factori alergeni pe care nu vrei să îi ai și în dormitor. Fă duș înainte de culcare pentru a te asigura că vei dormi bine. Pielea va fi curată și catifelată, vei respira mai ușor, iar strănuturile vor dispărea. De asemenea, dușul de seară este un remediu util și pentru reducerea stresului după o zi aglomerată. Dacă vrei să te răsfeți poți pregăti o baie cu spumant, dar ai grjă să alegi un produs fără parfum pentru a evita iritarea căilor respiratorii și înroșirea ochilor.
Dacă îți speli părul înainte să te culci usucă-l cu foehnul pentru a evita acumularea particulelor de mucegai în pernă, la contactul cu părul ud.
În cazul în care vrei să îl lași să se usuce natural este mai bine să faci duș imediat ce ai ajuns acasă pentru ca părul să fie complet uscat când mergi la culcare.