Vitamina B12 are un rol foarte important în formarea ADN-ului și realizarea tuturor funcțiilor organimului. Carența de vitamina B12 poate fi determinată de factori multipli și odată ce a fost diagnosticată corect starea pacienților poate fi ameliorată rapid.
Iată care sunt cauzele deficienței de vitamina B12:
1. Absorbția ineficientă a nutrienților
Vitamina B12 este absorbită de intestinul subțire, dar mai întâi trebuie prelucrată de stomac. Anumite afecțiuni pot avea un impact negativ asupra acestui proces. Este necesară producerea unei proteine la nivelul stomacului, care se combină cu această vitamină înainte de a putea ajunge în intestinul subțire. Bolile autoimune, operația pentru bypass-ul gastric sau inflamațiile de la nivelul stomacului pot interfera cu preluarea vitaminei B12. În aceste condiții, chiar dacă meniul cuprinde o cantitate suficientă de vitamina B12 se va observa în continuare un deficit cu efecte negative.
Dacă nu este prelucrată de organism vitamina va fi eliminată în urma procesului digestiv. Un alt factor care poate influența preluarea acestei vitamine este consumul de alcool. Dacă se depășește cantitatea recomandată la nivel de zi flora intestinală va fi modificată, putând apărea deficiența de vitamina B12. Alte boli intestinale cum sunt boala celiacă sau boala Crohn pot stopa preluarea vitaminei de către intestinul subțire, apărând carența chiar și în cazul unei persoane care consumă suficientă vitamina B12 printr-un meniu variat.
2. Aportul insuficient din meniul zilnic
Cea mai frecvent întâlnită dintre cauzele deficienței de vitamina B12, dieta inadecvată poate crea probleme grave. Această vitamină se găsește numai în produse de origine animală cum sunt carnea de vită sau de pui, peștele, ouăle și produsele lactate. Din acest motiv persoanele care urmează o dietă vegană au un risc mult mai mare de a avea lipsă de vitamina B12.
În cadrul unei astfel de diete trebuie incluse produse fortificate pentru a preveni consecințele carenței.
În aceste condiții, nivelul de vitamina B12 trebuie monitorizat atent dacă meniul zilnic nu include produse de origine animală pentru a preveni efectele secundare. Chiar dacă pare mai simplu doar să consumi fructe, legume, cereale și nuci contează să cauți cu atenție și alimente fortificate. Un meniu care include suficientă vitamina B12 previne îmbolnăvirile și te ajută să ai mereu multă energie.
3. Anemia pernicioasă
Este o boală autoimună care reduce sau elimină proteina de la nivelul stomacului care se combină cu vitamina B12 pentru a fi preluată de organism. Dacă există o cantitate insuficientă sau această proteină lipsește va apărea deficiența de vitamina B12, ca urmare a malabsorbției. Această afecțiune nu permite tratarea carenței de vitamina B12 prin intermediul suplimentelor, fiind necesară administrarea pe cale injectabilă.
Simptomele anemiei pernicioase sunt starea de oboseală, lipsa energiei, amețeala, depresia, durerile de cap, pulsul rapid, palpitațiile și țiuitul urechilor.
4. Diferite medicamente
Celelalte medicamente pe care le iei ar putea avea un impact negativ asupra absorbției de vitamina B12.
Iată care sunt medicamentele care au acest efect:
- Metformin, utilizat pentru tratarea diabetului;
- Colchina, un medicament folosit în cadrul tratamentului pentru gută;
- Cloramfenicol, un antibiotic pentru eliminarea infecțiilor;
- Majoritatea medicamentelor utilizate pentru arsurile la stomac.
Dacă ai deficiență de vitamina B12 majoritatea efectelor sunt reversibile, mai ales dacă este diagnosticată din timp. Dacă lipsa de vitamina B12 este cauzată de un meniu inadecvat de regulă vor fi prescrise suplimente și preparate cu ingredientele potrivite penntru a regla nivelul de nutrienți.
În cazul în care această carență apare din cauza malabsorbției suplimentarea cu vitamina B12 nu va fi realizată prin intermediul pastilelor, injecțiile fiind mult mai eficiente pentru a restabili echilibrul organismului prin introducerea vitaminei direct în țesuturi.
Boli asociate cu lipsa de vitamina B12
Afecțiunile glandei tiroide și scleroza multiplă sunt legate de un proces autoimun, în cadrul căruia organismul atacă propriile organe. Lipsa proteinei necesare pentru absorbția vitaminei B12 apare drept urmare a unui proces autoimun localizat la nivelul stomacului.
În foarte multe cazuri persoanele care au fost diagnosticate cu scleroză multiplă sau afecțiuni ale glandei tiroide nu posedă proteina utilă pentru preluarea optimă a vitaminei B12.