Cat este de sanatos regimul vegetarian?

Regimurile drastice, care interzic consumul de carne sau oricare alt produs de natura animala, au existat sub diferite forme de-a lungul istoriei omenirii, fie ca au fost bazate pe motive religioase, fie, mai nou, bazate pe concepte morale sau chiar ecologice.

Regimurile drastice, care interzic consumul de carne sau oricare alt produs de natura animala, au existat sub diferite forme de-a lungul istoriei omenirii, fie ca au fost bazate pe motive religioase, fie, mai nou, bazate pe concepte morale sau ecologice.

In prezent, numeroase persoane opteaza pentru regimul vegetarian fiind convinse ca fac alegerea ideala pentru a-si pastra sanatate. Dar este oare adevarat?

Daca te-ai intrebat de nenumarate ori acest lucru, Dr. Ruxandra Constantina, medic specialist medicina de familie, competenta apifitoterapie, de la Centrul Medical Med-As, ne ofera raspunsuri care ne ajuta sa clarificam acest aspect.



Care sunt efectele unui regim vegetarian asupra organismului?


Regimul vegetarian are in general efecte benefice asupra organismului. In primul rand, supunem organismul unui efort mai mic de digestie; de asemenea, fibrele continute sunt esentiale pentru detoxifierea organismului si diminueaza riscul aparitiei unor afectiuni, precum: hipercolesterolemia, diabetul zaharat, hipertensiunea arteriala si cancerul de colon.

De asemenea, legumele si fructele contin o cantitate mare de antioxidanti, care sunt de un real folos in lupta cu cancerul, cu afectiunile cardio-vasculare sau imbatranirea precoce.

Trebuie insa sa tinem seama de faptul ca alimentatia omului, si in special a celui apartinand zonei europene, este omnivora si ca sistemul digestiv, ca lungime si ca echipament enzimatic, este adaptat pentru un astfel de regim.


De aceea, daca dorim neaparat sa renuntam la consumul de carne, de preferat ar fi sa adoptam un regim ovo-lacto-vegetarian, care sa asigure proteine animale provenite din oua, lapte si derivate lactate.

Un consum exagerat de fibre provenite din vegetale nu poate fi metabolizat complet de organism si de multe ori poate produce iritatii la nivelul aparatului digestiv; de asemenea, regimul vegetarian este carential in vitamina B12, esentiala pentru functionarea normala a organismului.

Este indicat sa se renunte la consumul de carne grasa, mezeluri, afumaturi.
Se poate consuma in schimb peste (ton, somon, hering, sardine, macrou), care aduce organismului un aport de acizi omega 3, deosebit de benefici organismului.

Totodata, este indicat sa se diminueze consumul de glucide rafinate (in special produsele de patiserie, cofetarie), inlocuindu-le cu un consum moderat de miere (de tei, salcam), care aduce in plus un aport de vitamine si minerale. Consumul excesiv de fainoase trebuie evitat.