Combini alimentele la întâmplare când iei masa ori o gustare? Ai putea avea probleme cu balonarea, crampele abdominale, constipația sau agravarea sindromului de colon iritabil. Chiar dacă poate părea complicat este foarte important să iei în calcul timpul de digestie al alimentelor descris pe nestandglow.com pentru a preveni problemele de sănătate și disconfortul. În acest mod vei putea evita îngrășarea și vei ține sub control pofta de mâncare mai mult timp.
Alimentele care se digeră rapid vor fi prelucrate de stomac fără să-ți dea senzația de sațietate și crescând riscul de consum caloric excesiv și obezitate. Preparatele cu un timp de digestie mai lung vor fi absorbite lent și vor furniza constant energie organismului.
Cu toate acestea, nu trebuie să exagerezi cu acest tip de alimente pentru că nu este benefic să supui sistemul digestiv unei presiuni constante, fără niciun interval de pauză.
Iată care este timpul de digestie al alimentelor:
1. Sucuri, smoothie-uri, supe
Sucurile nu conțin deloc fibre și vor fi digerate în 15-20 de minute. Sucurile proaspete sunt o sursă utilă de vitamine și minerale, dar trebuie să includă cel puțin 50% legume pentru a preveni creșterea glicemiei. Smoothie-urile și supele vor avea fibre trecute prin blender, iar prelucrarea lor de organism va dura 20-30 de minute.
2. Fructe
Pepenele verde se digeră în 20 de minute, iar celelalte tipuri de pepene în 30 de minute. Portocalele, grepfrutul, strugurii și bananele se digeră în 30 de minute.
Majoritatea celorlalte fructe cum ar fi merele, perele, cireșele, prunele sau kiwi vor necesita 40 de minute. Se recomandă să se consume împreună fructele care se digeră în același interval pentru a preveni simptomele neplăcute. De asemenea, pepenele verde trebuie consumat simplu.
3. Legume
Salata verde, castraveții, ardeii grași, roșiile și ridichile se digeră în 30 de minute. Legumele crucifere sau cu frunze verzi cum sunt kale, broccoli sau conopida se prelucrează în 40 de minute. Legumele rădăcinoase vor necesita 50 de minute, iar cele cu un conținut ridicat de amidon precum porumbul, cartofii albi, cartofii dulci sau castanele se vor digera în 60 de minute.
4. Cereale
Orezul brun, hrișca, ovăzul și mălaiul se digeră în 90 de minute.
Fasolea, mazărea, năutul, lintea și boabele de soia se digeră în 120 de minute.
5. Nuci și semințe
Toate semințele cu un conținut ridicat de grăsimi precum semințele de floarea soarelui, cele de susan sau de dovleac sunt prelucrate de organism în 2 ore.
Pentru nuci digestia va avea loc în 3 ore. În această categorie sunt incluse și migdalele, nucile pecan, caju sau nucile braziliene.
6. Carne și produse lactate
Laptele semidegresat și brânza dietetică se vor digera în 90 de minute. Brânza moale va fi prelucrată în 2 ore, iar cea maturată și tare în 5 ore. Gălbenușul de ou se digeră în 30 de minute, iar oul întreg în 45 de minute. Peștele de apă dulce se prelucrează în 30 de minute, iar cel gras în 50 de minute.
Carnea de pui și cea de curcan se digeră în 2 ore, cea de vită și de miel în 4 ore și carnea de porc în 5 ore.
Sfaturi de bază pentru confortul digestiv:
- consumă fructele înaintea unei mese principale pentru că se digeră mai repede;
- evită sucul simplu de fructe și combină-l mereu cu cel de legume;
- nu-ți suprasolicita organismul consumând alimente care se digeră lent la micul dejun;
- masa de prânz este momentul potrivit pentru a combina alimente cu timpi diferiți de digestie.