Fiecare fruct, când este copt, este format din 20-50 de drupelete, care sunt mici, pline de suc și au o culoare neagră purpurie.
Beneficii nutriționale:
O porție de 80 g (aproximativ 10 mure) oferă: 20 kcal/83 KJ, 0,7 g proteine, 0,2 g grăsimi, 4,1 g carbohidrați, 3,3 g fibre, 128 mg potasiu, 1,12 mg mangan, 12 mg vitamina C.
Beneficiile murelor pentru sănătate:
Sunt bogate în compuși vegetali protectori
Murele sunt o sursă bogată de antociani, compușii vegetali puternici (polifenoli) care sunt responsabili de culoarea violet intens a fructelor de pădure și ne oferă beneficii valoroase pentru sănătate. Murele au, de asemenea, niveluri ridicate de alți compuși, inclusiv flavonoli și elagitanine, care au și proprietăți benefice și protectoare.
Pot preveni bolile de inimă
Un studiu care a investigat conținutul de antociani din sucul de mure a constatat că acesta oferă efecte protectoare împotriva bolilor de inimă. Antocianinele fac acest lucru prevenind coagularea și promovând relaxarea vaselor de sânge, ajutând circulația sângelui.
Pot susține sănătatea cardiovasculară
Murele sunt bogate în vitamina C și potasiu, ambele care susțin un sistem cardiovascular care funcționează bine.
Pot ajuta la prevenirea cancerului
Deși nu există un "super-aliment" care poate preveni cancerul și anumiți factori de risc pentru cancer nu au legătură cu dieta, există dovezi că o dietă sănătoasă poate reduce riscul .
Conform cercetărilor, compușii vegetali din mure pot oferi o serie de beneficii împotriva cancerului, inclusiv influențarea expresiei noastre genice și inhibarea uneia dintre enzimele responsabile de creșterea celulelor canceroase.
Protejează creierul
Conform studiilor, consumul de mure sălbatice poate oferi un efect protector asupra creierului datorită conținutului bogat de polifenoli.
De asemenea, este de remarcat faptul că murele sunt o sursă bună de mangan mineral, care joacă un rol important în funcționarea creierului. S-a constatat că deficiențele acestui mineral cresc riscul de afecțiuni precum epilepsia.
Pot fi un antiinflamator
Au existat mai multe studii care examinează efectele antiinflamatorii ale murelor, sugerând că murele pot oferi protecție împotriva afecțiunilor inflamatorii (cum ar fi artrita), deși sunt necesare mai multe cercetări. Un studiu în special a documentat că murele au redus inflamația în afecțiunile gastrice, cum ar fi ulcerul gastric, cu până la 88%.
Pot sprijini sănătatea orală
Un studiu din 2013 al Journal of Periodontal Research a constatat că murele au proprietăți antibacteriene, precum și efecte antiinflamatorii și antivirale. Acest lucru poate poate ajuta împotriva infecțiilor dentare.
Pot avea efecte antidiabetice
Consumul de fructe de pădure poate sprijini capacitatea organismului de a gestiona nivelul zahărului din sânge datorită conținutului bogat de polifenoli, combinat cu aportul lor de fibre și conținutul natural scăzut de zahăr. Deși studiile clinice sunt limitate, studiile populaționale demonstrează efecte favorabile ale consumului de fructe de pădure bogate în antociani asupra dezvoltării și gestionării diabetului de tip II.
Pot susține sănătatea intestinală
Polifenolii din mure, inclusiv antocianinele, acționează ca o sursă de combustibil pentru bacteriile benefice care trăiesc în intestinul nostru. Aceste bacterii transformă polifenolii în substanțe chimice active care ne ajută să ne menținem intestinul sănătos și să menținem buna funcționare a sistemului imunitar.
Pot ajuta la tratarea herpesului bucal
Murele par să aibă, de asemenea, proprietăți antivirale. Cercetările au arătat că extractul de mure ar putea ajuta la tratarea herpesului bucal atunci când este aplicat local.
Sursă: bbcgoodfood