Băuturile carbogazoase și îndulcite reprezintă principalul vinovat. Cercetătorii spun că persoanele care le beau în mod regulat au de-a face cu un risc cu 61% mai mare. Iată de ce cresc băuturile dulci riscul bolilor de rinichi!
Care este motivul pentru care băuturile dulci cresc riscul apariției bolilor de rinichi?
Constatările specialiștilor au arătat că berea și ceaiurile sunt asociate, de asemenea, cu riscuri mai mari de apariție a bolilor de rinichi. Oamenii de știință nu au explicat exact de ce berea, care este nocivă pentru sănătate în cantități ridicate, prezintă un risc pentru rinichi. Dar aceștia au spus că zahărul din celelalte băuturi poate duce la creștere în greutate, tensiune arterială ridicată și rezistență la insulină în timp.
Acest lucru ar putea apoi să streseze rinichii și să accelereze pierderea funcției organului.
În Marea Britanie, există aproximativ 40.000 - 45.000 de decese premature în fiecare an, din cauza bolilor renale cronice. În Statele Unite, prevalența globală în populația generală este de aproximativ 14%, tensiunea arterială ridicată și diabetul zaharat fiind principalele cauze ale mortalității.Studiul realizat de Universitatea Johns Hopkins a examinat datele privind consumul de băuturi în rândul a 3.003 de persoane afro-americane. Cifrele arată că populația afro-americană este supusă unui risc mai mare de a dezvolta boli de rinichi decât caucazienii. Participanții la studiu au avut vârsta medie de 54 de ani și nu au suferit de boli renale. Dar după ce oamenii de știință au urmărit participanții pentru o medie de opt ani, au constatat că 6% dintre aceștia au dezvoltat o boală de rinichi. Preferința lor pentru băuturile dulci, sucurile carbogazoase și sucurile de fructe, au fost în principal de vină, după ce cercetătorii au luat în considerare factori care pot duce la afecțiunile rinichilor, cum ar fi fumatul, obezitatea, hipertensiunea arterială, diabetul zaharat și lipsa exercițiilor fizice.
Cercetătorii au decis să analizeze mai bine băuturile în mod individual. Sucul a fost asociat cu un risc cu 9% mai mare de apariție a bolilor de rinichi.
Cercetătorii au identificat patru modele de consum de băuturi, fiecare model incluzând trei băuturi - de la cea mai consumată băutură la cea mai puțin băută. De exemplu, un model a inclus sucul de citrice (cel mai băut), alt suc de fructe (pe locul doi) și sucul de legume (cel mai puțin băut).
Apa cu arome a fost corelată cu un risc crescut, iar după analiză, modelul suc - sucuri de fructe îndulcite - apă fiind cel mai des asociat cu bolile renale.
Echipa de specialiști a declarat că aceste rezultate au fost surprinzătoare. Ar putea fi posibil ca participanții să fi scris apă în chestionare când, de fapt, era o altă băutură cu arome.Există o serie de tipuri diferite de apă care sunt promovate ca fiind sănătoase, dar nu s-a dovedit că ar aduce beneficii pentru sănătate. Cercetătorii nu au luat în considerare ce branduri de băuturi consumă oamenii mai mult, iar cunoașterea conținutului de zahăr și de calorii ar fi putut oferi o imagine mai detaliată asupra riscurilor.
Este recunoscut faptul că băuturile îndulcite cu zahăr, cum ar fi sucurile și băuturile îndulcite de fructe, ar trebui evitate pentru a reduce riscul de a dezvolta boli cronice, cum ar fi obezitatea, hipertensiunea, diabetul și bolile cardiovasculare.
Aceste constatări scot în evidență efectele negative asupra sănătății ale băuturilor îndulcite cu zahăr și recomandă evitarea consumului acestora. Cercetările anterioare au corelat consumul ridicat de băuturi îndulcite cu zahăr cu riscul de obezitate, diabet zaharat de tip 2 și gută.
Posteaza comentariu