Daca ne gandim la organism ca la un univers, atunci putem numi creierul centrul universului. Cu toate ca sanatatea sa este vitala, deseori il neglijam si chiar uitam sa-i oferim "combustibilul" de care are nevoie: substantele nutritive necesare unei bune functionari.
Neurotransmitatorii
Gandirea este un proces biochimic. Pentru ca celulele creierului sa comunice eficient intre ele si sa formze astfel retele, sunt necesare diferite tipuri de substante numite neurotransmitatori. Acestia sunt alcatuiti din aminoacizi care se gasesc in alimente precum carnea, branza, pestele, etc. Iata trei neurotransmitatori indispensabili sanatatii creierului:
Acetilcolina
Acetilcolina este un neurotransmitator care stimuleaza neuronii. Este indispensabila procesului de memorare si este implicata in miscarea voluntara a muschilor. Alimentele bogate in acetilcolina sunt: galbenusul de ou, alunele, germenii de grau, ficatul, carnea, pestele, laptele, branza si legumele verzi (broccoli, salata, spanac, varza).
Serotonina
Serotonina este implicata in procese precum somnul, starea emotionala, apetitul si sensibilitatea. Pe de alta parte, este un excitant care face parte din sistemul creierului de "recompense", producand senzatia de placere. Persoanele care sufera de depresie cronica pot avea o deficienta de serotonina. Alimente bogate in serotonina sunt: pastele, legumele, cartofii, cerealele.
Dopamina
Dopamina este un neurotransmitator implicat in realizarea miscarilor voluntare si este responsabil pentru anumite stari emotionale. Lipsa sau excesul de dopamina determina anumite afectiuni grave ale creierului, printre care schizofrenia, care este asociata cu excesul de dopamina, si Parkinson. Alimentele bogate in dopamina sunt: produsele lactate, carnea, pestele, fasolea, nucile, soia.
O alimentatie echilibrata, sanatoasa si varianta va avea ca efect buna functionare a creierului tau, la capacitati normale. Cand anumite substante lipsesc din alimentatia ta, apar probleme precum depresia, slaba capacitate de concentrare sau memorie defectuoasa si vei fi tentata sa cauti cauzele acestor probleme in alta parte. Iata cateva alimente care nu ar trebui sa lipseasca din dieta ta:
Pestele
Carnea de peste, asa cum sigur stii, se regaseste printre cele mai sanatoase alimente. Intregul organism beneficiaza in urma unei diete bogate in peste, dar creierul este cel mai "avantajat" din acest punct de vedere. Pestele este cu adevarat un aliment pentru creier, prevenind anumite afectiuni si impiedicand imbatranirea prematura a acestuia. Persoanele care au o dieta bogata in peste prezinta riscuri scazute de a dezvolta depresii sau nevroze. Acidul gras esential Omega-3 este "responsabil" pentru aceste efecte benefice ale pestelui asupra sanatatii.
Ouale
Ouale sunt foarte bogate in proteine si substante cunoscute pentru sustinerea anumitor functii ale creierului, printre care memoria si functiile motorii. Chiar daca iti doresti foarte mult o memorie de elefant, nu este recomandat sa consumi oua in exces. Dincolo de propritatile lor benefice, acestea pot fi si toxice, consumate frecvent si in cantitati mari.
Spanacul
Spanacul contribuie la buna functionare a creierului, asigurandu-i acestuia nutrientii si enzimele necesare pentru intarirea sinapselor si producerea cantitatilor necesare de neurotransmitatori. Spanacul mai are proprietatea de a mentine normal nivelul acidului folic, acesta din urma avand o stransa legatura cu memoria, dar si cu afectiunile cardiace.