Teama de "E-uri" ne indreapta atentia catre alimentele ecologice. Desi sunt mult mai costisitoare decat cele conventionale, intre a preveni si a trata, cei mai mult dintre noi aleg prima varianta si, prin urmare, aleg sa manance sanatos. Afla ce sunt alimentele ecologice, cum le poti recunoaste si de unde pot fi achizitionate.
Ce sunt alimentele ecologice?
Agricultura ecologica este tipul de agricultura in care sunt interzise pesticidele de sinteza, fertilizatorii sintetici, antibioticele, hormonii de crestere, regulatorii de dezvoltare precum si organismele modificate genetic.
In tara noastra, agricultura ecologica se supune legislatiilor Uniunii Europene cat si legislatiilor nationale in ceea ce priveste regulile si principiile de productie. Fructele, legumele, cerealele, mierea, laptele, carnea si nu numai, toate acestea pot fi obtinute prin metode ecologice care ne garanteaza ca nu contin substante chimice sintetice, daunatoare sanatatii.
Ne-am obisnuit sa credem ca produsele ecologice si cele naturale reprezinta acelasi lucru. Diferenta este, insa, una majora. Alimentele naturale sunt produse din ingrediente obtinute in mod conventional (agricultura conventionala), dar la procesarea carora nu sunt adaugati aditivi.
Cum recunoastem produsele alimentare ecologice?
"Pentru ca un produs alimentar sa fie declarat ecologic, este necesar ca minim 95% din componentele sale sa fie ecologice.", ne spune Oana Atomei, directorul sucursalei din Romania a Bios Italia, unul dintre organismele de inspectie si certificare a produselor agroalimentare ecologice in tara noastra, aprobat de Ministerul Agriculturii.