Alte simptome pot include pielea uscată, metabolismul lent, depresia, inabilitatea de a te concentra și o stare proastă de spirit. Există tratamente medicale pentru hipotiroidism, dar unele schimbări de viață pot aduce progrese când vine vorba de afecțiunile tiroidei. Iată câteva alimente pe care le poți include în dieta ta pentru o tiroidă mai sănătoasă!
Ce alimente te pot ajuta să ameliorezi afecțiunile tiroidei?
1. Sardine
Un simptom al hipotiroidismului este inflamația. Sardinele sunt saturate cu acizi grași omega-3, care pot reduce semnificativ orice inflamație asociată cu hipotiroidismul. De asemenea, sardinele pot ajuta în lupta împotriva bolii lui Hashimoto. Sardinele nu sunt cele mai gustoase, dar le poți adăuga la alte preparate.
2. Alimente cu un conținut bogat de vitamina A
În studiile recente s-a observat că o cantitate mare a hormonului care stimulează tiroida, TSH, în sânge este asociată cu hipotiroidismul. Vitamina A este un supliment natural, care te poate ajuta să reduci cantitatea de TSH din sânge.
Vitamina A poate dizolva ușor grăsimea, determinând o reacție pozitivă a metabolismului organismului. Vitamina A poate fi găsită cu ușurință în alimente precum morcovi, spanac și broccoli.3. Alimente cu un conținut bogat de vitamina D
Din anumite motive, multe persoane diagnosticate cu hipotiroidism sau cu boala lui Hashimoto au un nivel scăzut de vitamina D. Creșterea consumului de vitamina D poate ajuta cu adevărat atunci când vine vorba de problemele tiroidei. Dacă stai într-o zonă în care lumina soarelui este destul de rară în anumite anotimpuri, este posibil să ai prea puțină vitamina D în organism. Iar această vitamină reprezintă unul dintre cele mai importante suplimente pentru sănătatea noastră generală. De aceea, este important să mănânci alimente care aduc un aport de vitamina D.
4. Alimente care conțin zinc
Și o cantitate de 25 de miligrame de zinc poate reprezenta un factor semnificativ în scăderea riscului apariției hipotiroidismului. Zincul este unul dintre multele minerale importante pentru sănătatea noastră generală.
S-a dovedit că nivelul scăzut de zinc din organism este asociat cu un risc pentru hipotiroidism. Câteva alimente care conțin zinc sunt fructul de avocado, migdalele și semințele de dovleac.5. Semințe de dovleac
Vorbind despre zinc, semințele de dovleac au un conținut bogat. Cu alte cuvinte, semințele de dovleac sunt o alegere excelentă pentru funcționalitatea tiroidei. Poți coace semințele de dovleac pentru o gustare mai crocantă sau le poți înmuia, pentru a le servi cu guacamole. Și semințele de floarea-soarelui au un conținut ridicat de zinc.
6. Nuci braziliene
Studiile recente sugerează că, în momentul în care nivelul de seleniu al unei persoane este spre minim, există un risc mai mare de hipotiroidism. Nucile braziliene sunt bogate în seleniu, făcându-le alegerea perfectă în lupta împotriva hipotiroidismului.
Pentru o doză suplimentară de seleniu, poți încerca să mănânci carne de vită, curcan, pui, ouă și ton. Prin combinarea nucilor braziliene cu aceste tipuri de carne, poți ajuta corpul să lupte împotriva hipotiroidismului.7. Mere
O cauză principală a hipotiroidismului este reprezentată de acumularea de metale grele, cum ar fi mercurul, în sânge. Merele conțin o fibră specială numită pectină, care ajută la combaterea acestor metale periculoase, ajutând la reducerea acestora cu aproximativ 75%. Dacă mănânci mere, nu le curăța de coajă. Aceasta conține tot ceea ce ajută la combatarea hipotiroidismului.
8. Iaurt
Doar o singură cană de iaurt te poate ajuta să lupți împotriva unui deficit de vitamina D și te poate ajuta să menții sănătatea tiroidei. Pe lângă o expunere adecvată la lumina soarelui, poți mânca și carne de porc și somon pentru a crește nivelul de vitamina D din organism.