Ai nevoie de vaccinul antigripal?

Am intrat deja in sezonul rece. Frig, alternand cu mici perioade mai calde, vant... pe scurt, o vreme inselatoare, numai buna pentru a favoriza, pe fondul unui organism slabit (si nu numai)...

Am intrat deja in sezonul rece. Frig, alternand cu mici perioade mai calde, vant... pe scurt, o vreme inselatoare, numai buna pentru a favoriza, pe fondul unui organism slabit (si nu numai) aparitia unor raceli sau gripe. In plus, in mijloace de transport aglomerate, transmiterea virusilor este foarte raspandita.

Daca o raceala trece de obicei destul de repede, virusii gripali sunt o alta problema. Gripa dureaza mai mult, are simptome mai severe decat raceala, poate produce febra, dureri musculare, dureri in gat sau voce ragusita. Acestea iti pot cauza o saptamana sau doua de neplacere, pe parcursul carora nu te poti bucura de viata precum in mod obisnuit, nemaivorbind de faptul ca randamentul la serviciu sau la scoala va fi mai redus. In plus, gripele netratate pot crea complicatii mai mari.

Cum e mai bine sa previi decat sa tratezi, o solutie pentru aceasta problema este vaccinul antigripal.

Pe de o parte, este bine ca trupul sa isi poata elibera singur anticorpii necesari pentru lupta cu gripa.

De aceea nu este recomandabil sa faci un vaccin antigripal in fiecare an. Pe de alta parte, exista virusi gripali mai periculosi, mai ales cei care afecteaza laringele (cand esti ragusita sau nu mai poti vorbi). In general, specialistii avertizeaza in momentul in care apar acesti virusi mai primejdiosi, iar atunci este foarte indicat un vaccin antigripal.

In cazul in care nu te-ai vaccinat si ai o forma usoara de raceala sau gripa, poti gasi cateva sfaturi in urmatoarele articole: "Vindeca-ti raceala fara medicamente!"; "Echinacea te scapa de raceala!"; "Raceala tratata naturist" - asta daca preferi sa te tratezi singura.

Cei mai expusi gripei sunt in general copiii, persoanele in varsta sau cele cu un sistem imunitar mai slab. Cum virusul se transmite prin curenti de aer si aglomeratie in mod special, este discutabil in privinta administrarii vaccinului copiilor.
"Este recomandabil ca vaccinul sa fie facut de persoanele care interactioneaza cu o comunitate: adultii, copiii care merg la scoala, la gradinita sau au contact frecvent cu alti copii. Daca un copil sta mai mult acasa, este de preferat sa nu i se administreze vaccinul antigripal. Mai indicat ar fi sa se vaccineze adultii din preajma lui (parintii, rudele) si astfel sa se evite contactarea virusului de la un purtator", ne sfatuieste Alexis-Virgil Cochino, medic pediatru, asistent universitar UMF "Carol Davila", Bucuresti.

Pentru cadrele medicale si didactice, vaccinul antigripal este indispensabil. Gripa este deosebit de contagioasa si ar fi periculos atat pentru ei, cat si pentru copiii sau, dupa caz, bolnavii pe care acestia ii au in grija daca aceste cadre ar purta virusi gripali in timp ce intra in contact cu pacientii sau elevii.

Un vaccin antigripal costa aproximativ 30-40 de lei, dar poate fi si mai scump, in functie de furnizor.
Exista si cazuri in care este gratuit: pentru persoanele defavorizate, pentru adultii cu boli precum diabetul, cu varste inaintate, pentru copii cu evidente speciale (de exemplu cu boli dificile, precum hepatita).

Vaccinul se poate cumpara din farmacii, fara reteta. Administrarea vaccinului poate fi facuta de orice persoana autorizata: de medicul de familie sau de orice cadru medical mediu. Injectia se face la nivelul bratului, in partea de sus. Nu este dureroasa si nu provoaca alte reactii adverse, decat in cazul in care persoana este alergica la vreo substanta injectata, motiv pentru care este bine ca vaccinul sa fie facut dupa ce s-a cerut in prealabil sfatul medicului.

Vaccinurile au de obicei doua sau trei valente, adica protejeaza impotriva radacinilor virale din doua sau trei zone geografice. La noi in tara este foarte indicat sa se administreze un vaccin eficient impotriva radacinilor virale ce provin din Europa si Asia.
Este valabil mai ales in cazul persoanelor care traiesc in capitala si in alte orase mari, foarte circulate, unde se intersecteaza oameni din diferite tari, deci cu diferite afectiuni.

Nu uita ca vaccinul nu este suficient pentru a preveni gripa. Trebuie sa te ingrijesti mai atent ca in sezonul cald, sa mananci corespunzator (vezi si articolul "Aportul alimentar in sezonul rece"). Poti gasi mai multe despre remedii in articolul "Batalia cu raceala si gripa".