Cea de a patra editie a Conferintei nationale de Dermatologie Cosmetica si Chirurgicala, desfasurata in perioada 1-4 iunie, a propus spre dezbatere o tema pe cat de interesanta, pe atat de discutata si importanta: fotoagresiunea si fotoimbatranirea. Acestea sunt probleme medicale reale, nu doar de ordin cosmetic si estetic, deoarece prevenirea lor poate impiedica progresia moficarilor cutanate spre cancer. Stii ce trebuie sa faci pentru a preveni aceste riscuri si care sunt greselile pe care le faci, din nestiinta?
Prezenta la conferinta de presa, dr. Mihaela Leventer, presedintele Societatii Romane de Medicina Estetica si Dermatologie Cosmetica si Chirrugicala (SRMEDCC), a subliniat importanta fotoprotectiei corecte, esentiala in managementul patologiei si, in general, a imbatranirii. "Soarele este foarte periculos, chiar daca acest lucru nu se simte imediat. Riscurile sunt considerabile - pentru ca nu stim sa ne aparam de efectele nocive - chiar daca eventualele consecinte se vor face resimtite mai tarziu", a subliniat Mihaela Leventer.
Ce inseamna, de fapt, protectia fata de razele soarelui? Mai intai, este important sa stim de ce anume trebuie sa ne aparam si care sunt factorii de risc. Prof.dr. Calin Giurcaneanu ne explica: "Razele UVA sunt 'responsabile' de imbatranirea prematura a epidermei, iar UVB, de aparitia cancerului de piele. Fotoimbatranirea depinde de cantitatea de radiatii ultraviolete care actioneaza asupra epidermei, lungimea de unda a razelor, precum si de tipul de piele al individului respectiv".
Fotoimbatranirea se manifesta prin linii fine, riduri, cromatica neomogena a pielii, modificarea texturii acesteia, fragilitate, descuamare. Treptat, pielea se subtiaza, se deshidrateaza, apar ridurile si, adesea, vasele de sange se dilata, conferind un aspect general inestetic - fenomen foarte raspandit in randul celor care s-au expus la soare fara a-si lua masurile de protectie de rigoare.
Preventia este cea mai buna metoda de evitare a cancerului cutanat si este un aspect de care trebuie sa se tina cont inca din prima copilarie. Asa cum explica prof.dr. Giurcaneanu, "daca un individ a suferit 4-5 arsuri solare pana la varsta de 15 ani, riscul de a se imbolnavi mai tarziu de cancer cutanat este cu 10 pana la 50 de procente mai ridicat fata de cei care nu s-au confruntat cu astfel de situatiii".
Mijloacele de protectie fata de actiunea nociva a radiatiilor ultraviolete includ: reducerea expunerii la soare in orele de varf, cautarea zonelor umbrite, folosirea palariilor si a ochelarilor de soare, dar cel mai bine ne putem proteja prin aplicarea cremelor de protectie, cu SPF adaptat la tipul de piele, si a unei vestimentatii adecvate (haine subtiri si vaporoase, din materiale usoare, care nu favorizeaza transpiratia).
Cel mai important aspect pe care dr. Mihaela Leventer doreste sa-l evidentieze se refera la evitarea solarului. Acest tip de dispozitiv pentru bronzare artificiala emite atat UVA, cat si UVB si este capabil sa induca nivele inalte de UV in scopul unei bronzari rapide. Exista dovezi ca o doza redusa de UVB, asociata cu o doza mare de UVA folosite in solar pot cauza cancer de piele.
Asa cum subliniaza dr. Leventer, solarul aduce un surplus de iradiere luminoasa epidermei, care, oricum este expusa la numerosi factori de agresiune: poluare, fumat, modificarea stratului de ozon, alimentatia si stresul.
Tinand cont de faptul ca solarul continua sa fie disponibil publicului, se impun introducerea unei supravegheri stricte a acestei industrii, care a luat amploare, precum si initierea unei campanii de constientizare a populatiei asupra riscurilor la care se expune. Persoanele care se bronzeaza constant la solar vor constata, cu timpul, ca pielea le imbatraneste in interval de maximum 6-7 ani.
Asa cum a aratat dr. Leventer, foarte multe femei care se bronzeaza la solar prezinta un grad ridicat de risc de a face cancer de piele, prin prisma faptului ca au alunite, care sunt deosebit de sensibile. Acest lucru reprezinta inca un aspect de care trebuie sa tii cont in alegerea metodelor de protectie....
Persoanele care au alunite trebuie sa fie de doua ori mai atente in ceea ce priveste expunerea la radiatiile solare si mijloacele de protectie care se impun. "Am vazut multe femei cu alunite care se bronzeaza la solar si este de neconceput faptul ca personalul de acolo nu le avertizeaza asupra riscului enorm la care se expun", a subliniat dr. Mihaela Leventer, care a mentionat insa, ca produsele autobronzante de tipul cremelor, pudrelor si lotiunilor nu prezinta nici un factor de risc si nu exista nici un impediment in folosirea lor.
Alunitele reprezinta un detaliu sexy al corpului sau chipului tau, insa trebuie atent supravegheate, pentru ca orice modificare a lor constituie un semnal al unui posibil cancer de piele. Fii atenta la urmatoarele semne:
Indiferent de tipul de piele si de intervalul ales pentru expunerea la soare, aplicarea cremei de protectie este esentiala. Nu omite acest lucru, gandindu-te ca, oricum, stai mai mult in apa sau la umbra. Razele te vor "prinde" oriunde.
Ce cantitate de crema este indicata? Ideal, spune dr. Leventer, este ca produsul sa fie aplicat la fiecare doua ore, cam 2 ml pe centimetru patrat (ceea ce inseamna o cantitate de crema de dimensiunea unei mingi de baseball).
Probabil te gandesti ca este suficient sa aplici o singura data, la sosirea pe plaja - insa este bine sa stii ca, sub actiunea razelor si a apei marii, stratul protector de crema este indepartat treptat. Din acel moment, esti complet expusa... Asa incat nu ezita sa folosesti din nou crema de protectie. Intotdeauna este mai usor sa previi decat sa tratezi.