Care este motivul pentru care aeroporturile sunt mai murdare decât credeai?
Te-ai aștepta ca toaletele din aeroport să fie cele mai murdare, dar se pare că acele containere de plastic de la punctele de control al securității sunt cele care au cei mai mulți germeni. În cadrul studiului, cercetătorii de la Universitatea Nottingham din Marea Britanie și Institutul Național Finlandez pentru Sănătate și Protecția Mediului au colectat probe de aer și de pe suprafețele obișnuite, cum ar fi balustradele, de la aeroportul Helsinki-Vantaa din Finlanda, în timpul sezonului de iarnă în 2015-2016.
După ce au luat mostre din spații care includeau o zonă de joacă pentru copii, butoanele de la o stație de plată a unei farmacii, balustradele de la scările rulante și partea pasagerilor de la biroul de asistență pentru pașapoarte, autorii studiului au constatat că rhinovirusul, care este responsabil pentru răcelile comune, a fost cel mai frecvent întâlnit virus pe suprafețele accesibile pasagerilor la aeroport.
Tăvile de plastic folosite la punctele de control ale aeroportului sunt cele mai periculoase în materie de germeni, existând dovezi că cel puțin un virus respirator a apărut în 50% dintre mostrele luate de echipă. În plus, 1 din 4 eșantioane de aer a prezentat urme de adenovirusuri, care pot declanșa simptomele răcelilor, precum și simptome asemănătoare gripei.Cu toate acestea, dovezi ale virusurilor respiratorii au fost găsite pe 10% dintre suprafețele frecvent atinse din aeroport de către pasageri. În mod remarcabil, echipa nu a găsit nicio probă a vreunuia dintre agenții patogeni ai virusului respirator mai sus pe suprafețele examinate dintr-una din băile aeroportului.
Întrebarea este: trebuie să încerci să eviți totul atunci când te afli într-un aeroport? Te poți îmbolnăvi dacă intri în contact cu acești agenți patogeni? Răspunsul este un pic cam complicat.
Abilitatea unui germen de a provoca apariția bolilor trebuie să fie analizată alături de răspunsul imun al persoanei care vine în contact cu acesta. Persoanele în vârstă și alte persoane cu sisteme imunitare slăbite au răspunsuri imune mai puțin puternice la germeni, crescând riscul de îmbolnăvire. În plus, oamenii pot intra în contact cu agenți patogeni fie direct (prin intermediul unei alte persoane care tușește, vorbește sau strănută), fie indirect (prin intermediul unei tăvi de la securitate sau de pe bagaje), ceea ce înseamnă că există o multitudine de moduri în care oamenii se pot îmbolnăvii în spații cu un trafic ridicat.Cu toate acestea, numărul de persoane din aeroport transformă acest spațiu într-o oportunitate pentru boli.
Însă există foarte puține date cu privire la numărul de boli contractate în aeroporturi, deoarece oamenii nu încep să experimenteze simptomele în momentul în care intră în contact cu un agent patogen. În schimb, este vorba despre o perioadă de incubație, care poate dura câteva zile. Care este cel mai bun mod de a evita îmbolnăvirea data viitoare când zbori? Autorii studiului au recomandat spălarea cu apă și săpun pe mâini. În plus, asigură-te că orice rană deschisă este protejată corespunzător împotriva expunerii potențiale, cu pansamente adecvate. Nici o mască de față nu reprezintă o idee rea.
Posteaza comentariu