8 alimente care îţi cresc imunitatea şi te apără de răceală

Legumele şi fructele proaspete sunt prima alegere pentru imunitate şi pentru a preveni o răceală sau o gripă neplăcută, prin conţinutul crescut de vitamina C. Acestea nu sunt însă suficiente pentru a ocoli orice viroză respiratorie, iar efectul lor este întărit de alte 8 alimente care îţi cresc imunitatea şi te apără de răceală.
Legumele şi fructele proaspete sunt prima alegere pentru imunitate şi pentru a preveni o răceală sau o gripă neplăcută, prin conţinutul crescut de vitamina C. Acestea nu sunt însă suficiente pentru a ocoli orice viroză respiratorie, iar efectul lor este întărit de alte 8 alimente care îţi cresc imunitatea şi te apără de răceală.

Prevenirea este întotdeauna soluţia mai bună, iar dacă te sperie gândul că nu stai bine cu imunitatea, introdu în meniul tău câteva alimente care te apără de răceală şi gripă.

Ceai verde

Bogat în antioxidanţi, ceaiul verde conţine şi alte substanţe care apără corpul împotriva răcelii şi gripei.
Efectul ceaiului cald este şi mai puternic atunci când suferi deja de o viroză, dar este mai util să-l bei zilnic, pentru întărirea sistemului imunitar.

Usturoi

Efectele usturoiului sunt bine cunoscute: ţine departe virozele, dar din pacate îi poate ţine departe şi pe cei din jurul tău. Doi căţei de usturoi pe zi oferă protecţie împotriva virozelor, dar scad şi riscul de cancer la stomac sau la colon. Dacă nu suporţi mirosul, adaugă usturoi zdrobit la mâncărurile gătite de câteva ori pe săptămână. Iar dacă vrei să nu simtă mirosul nici cei din jurul tău, bea un pahar de lapte imediat după ce l-ai mâncat crud.

Iaurt sau chefir

Culturile active de bacterii din iaurt şi chefir curăţă sistemul digestiv de agenţii patogeni periculoşi.
Cu 200 ml de iaurt pe zi, sistemul imunitar beneficiază de un avantaj la fel de mare ca în cazul unui tratament cu pastile pentru întărirea imunităţii. Alege iaurtul natural şi evită produsele cu adaos de zahăr sau arome, pentru cele mai bune efecte.

Ciuperci

Folosite de sute de ani pentru întărirea sistemului imunitar, ciupercile cresc producţia de globule albe în sânge şi le fac mai agresive în lupta cu microbii. Când mănânci pănă la 30 g de ciuperci de două ori pe săptămână, sau adaugate la sosuri sau mâncăruri gătite, uiţi de problemele imunitare.

Carne de vită

Deficienţa de zinc este unul dintre factorii care contribuie cel mai mult la apariţia infecţiilor.
Zincul este util globulelor albe şi întăreşte imunitatea atunci când nu lipseşte din dieta ta. O porţie de 120 g de carne de vită îţi oferă o treime din necesarul zilnic de zinc. Dacă nu-ţi place, înlocuieşte-o cu carne de porc, cu cereale integrale sau cu lapte.

Ovaz şi secară

Bogate în beta-glucan, ovăzul şi secara au calităţi antimicrobiene deosebite. Acest tip de fibră vegetală s-a dovedit mai eficient în creşterea imunităţii decât echinaceea. Fulgii de ovăz sau de secară sunt cereale integrale care îţi oferă şi multe alte minerale utile.

Fructe de mare sau peşte

Seleniul, prezent în cantitate mare în fructele de mare, este important pentru globulele albe, care produc mai rapid proteinele necesare eliminării virusurilor din corp.
Somonul, macroul şi heringul conţin seleniu, dar şi acizi graşi omega-3, care protejează plămânii împotriva agenţilor patogeni.

Dovleac

Betacarotenul din dovleac este o sursă importantă de vitamina A, folosită de corp pentru reglarea comunicării la nivel celular, vitală pentru sistemul imunitar. Dacă nu-ţi place gol, îl poţi folosi ca umplutură pentru diverse deserturi sau îl poţi adăuga într-o supă hrănitoare de legume.

Autor: Iulia Anghel

Sursa foto: Shapemag.co.za