În cadrul studiilor realizate s-a observat că persoanele care suferă de demență au un risc de căzături mult mai ridicat față de persoanele care nu sunt afectate de declinul funcțiilor cognitive. „Demența nu este o afecțiune unică, ci un termen general care acoperă o gamă largă de simptome, aproximativ 70% dintre cazurile de demență fiind reprezentate de boala Alzheimer. În momentul în care persoanele care au demență cad, riscul lor de fracturi sau complicații care le pun viața în pericol este de 3 ori mai ridicat”, explică dr. Alexa Rohach, terapeut din Santa Monica, California.
Iată cum se poate acționa pentru a reduce riscul de căzături în aceste cazuri:
1. Maximizează siguranța din casă
Aruncă orice covor care alunecă sau favorizează împiedicarea. Asigură-te că există lumină suficientă inclusiv pe timp de noapte, mai ales pe holuri și în baie sau bucătărie.
Ar putea fi o idee bună să faceți schimb de camere pentru ca persoana care suferă de demență să nu fie nevoită să urce scări noaptea pentru a ajunge la toaletă. Elimină și mobila în exces sau dezordinea care favorizează accidentele în casă.
2. Creează o rutină zilnică
Demența se agravează odată cu trecerea timpului, iar persoanele în cauză ar putea avea dificultăți atunci când trebuie să spună de ce au nevoie sau ar putea să-și coordoneze mai greu mișcările. Este foarte util să stabilești un program pentru fiecare zi și să pui o listă cu activitățile care vor fi realizate în living sau în bucătărie, la vedere. Poți pune bilețele colorate pentru a reaminti diferite aspecte oriunde în restul casei pentru a preveni confuzia sau dezorientarea.
3. Folosește culori speciale pentru scări
Persoanele care suferă de demență pot avea probleme când trebuie să diferențieze suprafețe care au aceeași culoare, iar scările reprezintă o zonă problematică în acest sens. Este indicat să folosești culori speciale pentru a evidenția scările, cele mai puternice nuanțe urmând să fie aplicate pe prima și ultima treaptă.
Poți aplica benzi de culoare și la marginile dulapurilor, în jurul întrerupătoarelor sau la colțurile meselor.
4. Verifică medicamentele
Unele medicamente pot interacționa negativ cu restul tratamentului urmat, favorizând amețelile, starea de rău sau alte simptome neplăcute. Este esențial să ceri ajutorul medicului pentru a te asigura că toate medicamentele prescrise sunt compatibile și nu creează riscuri suplimentare.
5. Crește siguranța băii
Baia este încăperea care necesită cea mai mare atenție din punct de vedere al siguranței. Suprafețele lucioase și alunecoase de la nivelul podelei, dar și cada în sine trebuie neutralizate prin folosirea covorașelor speciale. Poți lua în considerare și crearea unor trepte în cadă pentru a evita alunecarea.
6. Prioritizează exercițiile fizice
Este foarte util ca persoanele care au demență să efectueze exerciții fizice simple, care le pot îmbunătăți rezistența și condiția fizică. Mișcarea contribuie decisiv la ameliorarea orientării în spațiu, iar rezistența fizică este importantă pentru prevenirea căzăturilor pentru că se poate ajusta mai ușor corpul spre poziția potrivită.
Chiar dacă simt că vor cădea, dacă au făcut exerciții persoanele în cauză vor putea găsi puncte de susținere pentru a preveni acest lucru, iar forța musculară le dă un avantaj considerabil.
7. Și muzica este utilă
Muzica stimulează activitatea la nivelul creierului în special în cazul pacienților care au probleme de memorie, fiind o completare ideală pentru exercițiile fizice. Ascultând muzica preferată pacienții își pot îmbunătăți coordonarea mișcărilor și vor avea un echilibru mai bun, în timp ce devin mai optimiști și zâmbitori.
Posteaza comentariu