Iată 7 motive pentru care te simți întotdeauna obosit și ce poți face pentru a evita acest lucru:
Nu mănânci corect
Carbohidrații rafinați pot fi o sursă rapidă de energie. Când mănânci ceva precum cereale pentru micul dejun, prăjturi, paste sau pizza, carbohidrații rafinați prezenți în aceste alimente determină creșterea glicemiei și te fac să te simți mai energic. Cu toate acestea, când nivelul zahărului din sânge scade, vei începe să te simți din nou obosit. Și, dacă tot consumi alimente care conțin carbohidrați rafinați, vei ajunge să te simți obosit pe tot parcursul zilei. Încearcă să consumi mai puțin zahăr și carbohidrați prelucrați și înlocuiește-i cu alimente bogate în fibre, cum ar fi ovăz, linte și legume.
Nu ești suficient de activ
S-ar putea să crezi că, dacă te întinzi pe canapea când ajungi acasă obosit de la serviciu te va face să te simți puțin mai energic. Este important să faci exerciții fizice de câteva ori pe săptămână și, astfel, nu te vei mai simți atât de obosit tot timpul. Un studiu din 2008 a arătat că adulții tineri care au făcut doar 20 de minute de exerciții fizice de intensitate scăzută de 3 ori pe săptămână au mai multă energie și resimt mai puțin oboseala.
Nu dormi suficient de bine
S-ar putea să te simți obosit chiar și după ce ai dormit 7-9 ore pe noapte. Acest lucru se întâmplă din cauza calității somnului, care este la fel de importantă ca și timpul alocat dormitului. Încearcă să te culci și să te trezești la aceeași oră în fiecare zi. De asemenea, nu consuma cafea târziu în zi și nu sta pe telefon sau la televizor înainte de a dormi. Acest lucru te va ajuta să îți îmbunătățești calitatea somnului și este posibil să nu te mai simți la fel de obosit în timpul zilei.
Citește și: 7 motive pentru care ochii tăi par mereu obosiți, deși dormi suficient
Ai o intoleranță alimentară
Dacă te simți obosit fără niciun motiv în timpul zilei, ar putea fi un semn că te confrunți cu o intoleranță alimentară. Unele dintre cele mai frecvente sunt la gluten, lactate și ouă.
Nu bei suficientă apă
Dacă nu înlocuiești apa pe care organismul o pierde ca urmare a reacțiilor sale biochimice, te vei deshidrata. Acest lucru poate duce la niveluri mai mici de energie și poate face dificilă concentrarea. Un studiu a demonstrat că bărbații care au băut apă pentru a înlocui ceea ce au pierdut în timp ce alergau pe bandă s-au simțit mai puțin obosiți decât atunci când nu au băut apă.
Ești stresat
Cercetările au arătat că nivelurile ridicate de stres pot provoca oboseală. Mai mult, un studiu a constatat că evitarea gestionării stresului poate duce la niveluri mai ridicate de oboseală. Yoga și meditația pot fi de mare ajutor.
S-ar putea să ai nevoie de mai multe vitamine
De asemenea, s-ar putea să nu existe suficient fier, vitamina D sau vitamina B12 în dieta ta. Unele dintre alimentele bogate în fier sunt spanacul, broccoli, carnea roșie și curcanul. B12 poate fi găsit în lapte, ouă, somon și carne de vită sau îl poți lua ca supliment. Pentru a obține mai multă vitamina D, consumă mai multe ciuperci, pește gras și fructe de mare. De asemenea, încearcă să petreci mai mult timp la soare.
Posteaza comentariu