6 semne care arată că suferi de astm sever

Problemele de respirație nu sunt singurele simptome ale astmului. Află care sunt semnele care indică un astm sever.
Cu toții luăm respirația ușoară ca pe un lucru evident, dar în momentul în care trebuie să te chinui să inspiri sau să expiri îți dai seama cât de importantă este. Din păcate, persoanele care suferă de astm sever au probleme mult mai serioase cu respirația, iar în anumite momente crizele pot deveni alarmante. Alergenii precum polenul, mucegaiul, praful, părul de la animalele de companie sau efortul din timpul exercițiilor fizice pot obstrucționa căile respiratorii. Astfel, vor apărea simptomele caracteristice astmului, printre care tusea, respirația întretăiată, presiunea la nivelul pieptului și chiar durerile. Unii pacienți pot avea simptome foarte ușoare, care apar atât de rar încât la un moment dat uită că suferă de astm, dar alții se pot confrunta cu simptome persistente, care determină apariția crizelor de astm și le pot pune viața în pericol.

 
Iată care sunt semnele că suferi de astm sever:

 
1. Te scoli noaptea pentru că nu poți respira

Dacă simptomele specifice astmului nu te afectează doar ziua, ci persistă și pe timpul nopții, pneumologii consideră că este vorba despre astm sever persistent, cea mai gravă formă a acestei afecțiuni. Deocamdată nu este clar de ce simptomele apar noaptea, dar medicii iau în calcul posibilitatea ca ritmul respirației să fie afectat de fluctuațiile hormonale specifice somnului.
Dimineața, foarte devreme, organismul poate produce mai mult cortizol, favorizând inflamarea căilor respiratorii. 

 
2. Rămâi fără aer chiar și atunci când nu faci un efort deosebit

Cu siguranță că vei avea ceva probleme cu respirația dacă participi la un maraton, însă dacă observi că ți-e greu să respiri chiar și atunci când faci lucruri obișnuite acasă, poate fi vorba despre o formă severă de astm. Pacienții care au astm sever prezintă o inflamație cronică a căilor respiratorii, care va restricționa fluxul de aer spre plămâni. Din acest motiv poți rămâne fără aer chiar dacă nu ești obosit și nu ai făcut un efort fizic special.

 
3. Ți-e greu să formulezi propoziții complete, pe neașteptate

Astmul nu afectează doar aerul care intră în plămâni, ci și capacitatea de a expira normal. Persoanele care suferă de o formă gravă de astm pot avea probleme atunci când trebuie să expire lent, astfel încât să poată formula o propoziție întreagă înainte de a respira din nou.
Acest lucru se întâmplă cu precădere în timpul unei crize de astm, când căile respiratorii se îngustează și mai mult. În aceste cazuri, capacitatea de a vorbi poate fi afectată temporar, până la reducerea intensității crizei.

 
4. Nu ai aer suficient, chiar dacă stai așezat sau întins

În momentele în care nu poți respira bine instinctul te poate ghida să stai jos sau să încerci să te întinzi pentru a te simți mai bine. Teoretic, aceste poziții reduc efortul depus și nevoia de oxigen, favorizând accesul oxigenului spre plămâni. Cu toate acestea, astmul sever nu se va diminua doar prin schimbarea poziției. Dacă ești expus unui factor alergen senzația de lipsă de aer nu va dispărea doar pentru că ai ales o poziție mai confortabilă. Starea neplăcută va continua până când ai luat măsuri pentru eliminarea factorilor iritanți.

 
5. Ai o senzație de presiune constantă la nivelul pieptului

Presiunea resimțită în zona pieptului este un simptom adesea întâlnit în cazul persoanelor diagnosticate cu astm, dar dacă este vorba despre o formă severă, această senzație nu dispare deloc, chiar dacă nu ai o criză. Acest lucru se întâmplă pentru că mușchii din acea zonă sunt contractați permanent din cauza inflamării provocate de factorii alergeni.
În cazurile de astm sever, reacția organismului la substanțele iritante este mult mai intensă, iar presiunea și disconfortul de la nivelul pieptului nu dispar deloc.

 
6. Ești agitat, confuz sau somnoros fără să știi de ce

Atunci când expiri elimini dioxid de carbon, însă astmul sever limitează cantitatea de dioxid de carbon eliminată din organism, astfel încât corpul va păstra prea mult. În momentul în care se întâmplă acest ucru, te vei simți confuz, agitat sau obosit fără să-ți dai seama care este motivul. Este un simptom grav al astmului și, dacă în cazul celorlalte simptome enumerate ar trebui să te programezi la un consult de specialitate, dacă ai insuficență respiratorie specialiștii îți recomandă să mergi de urgență la spital pentru a primi tratamentul adecvat.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.