6 secrete pentru a nu te îmbolnăvi niciodată de osteoporoză

Osteoporoza sau "boala oaselor poroase" este o afecţiune a sistemului osos care se manifestă prin demineralizarea şi compromiterea structurii acestuia.
Astfel, persoanele care suferă de această maladie sunt predispuse la fracturi osoase în urma celor mai slabe în intensitate traumatisme.

Osteoporoza afectează structura internă a oaselor şi le modifică densitatea, chiar dacă schimbările nu sunt vizibile. După 35 de ani, osteoporoza se poate instala în corpul uman din cauza pierderii continue de substanţă osoasă ce vine odată cu înaintarea în vârstă.

Află şi tu cum poţi preveni osteoporoza şi aplică sfaturile noastre pentru a te asigura că nu vei suferi niciodată de această maladie:

1. Fă sport în mod regulat

Sedentarismul este una dintre cauzele principale ale instalării osteoporozei.
Lipsa mişcării poate grăbi apariţia osteoporozei prin scăderea rezistenţei osoase. Sportul poate îmbunătăţi cu până la 18% sănătatea sistemului osos şi poate reduce riscul fracturilor. Totuşi, trebuie evitate antrenamentele care creează presiune asupra articulaţiilor, pentru ca rezultatul să fie cel dorit.

2. Asigură-le oaselor tale necesarul de calciu

Organismul uman suferă zilnic pierderi de calciu, care este esenţial pentru sănătatea oaselor. Acest mineral poate fi asimilat prin consumarea alimentelor care îl conţin. Cele mai importante dintre acestea sunt produsele lactate.

Doza zilnică recomandată de calciu este de 1300 mg pentru copiii cu vârste cuprinse între 9 şi 18 ani, de 1300 mg pentru adulţii cu vârste cuprinse între 19 şi 50 de ani şi de 1200 mg pentru cei care au depăşit această etate.

3.
Fixează calciul în oase cu ajutorul vitaminei D


Calciul nu poate fi absorbit de sistemul osos fără adjuvanţi, aşa cum este vitamina D. Aceasta este produsă în mod natural de organism, prin expunerea la soare, sau poate fi obţinută din alimente precum peştele, ficatul sau ouăle. Doza zilnică recomandată de vitamina D este de 200 până la 400 de unităţi.

4. Consumă suficiente proteine

Capacitatea corpului uman de a utiliza calciul este influenţată de aportul de proteine adus organismului. Femeilor adulte, cu vârste de peste 19 ani, le este recomandat consumul a 46 g de proteine pe zi, iar cantitatea recomandată pentru bărbaţi este de 56 g zilnic.

5.
Administrează-ţi în mod corect suplimentele vitaminice


Cantităţile necesare de vitamine şi minerale nu pot fi asigurate, de cele mai multe ori, doar printr-o alimentaţie adecvată. De aceea, este recomandată administrarea suplimentelor vitaminice si minerale, pentru ca sistemul osos să primească tot calciul si vitaminele de care are nevoie.

Citratul si carbonatul de calciu, alături de vitamina D, sunt cele mai populare suplimente pe care medicii le recomandă pentru menţinerea sănătăţii oaselor.

6. Foloseşte nutrienţii benefici pentru sistemul osos

Vitamina D nu este singura care ajută la fixarea calciului în oase.
Fosforul, zincul, cuprul, vitaminele A si C, magneziul si fluorul au un rol important în asimilarea mineralelor, aşa că nu te feri de alimentele care conţin aceste substanţe atât de benefice pentru sănătatea oaselor tale.