Chiar dacă se discută mai mult despre efectele emoționale ale stresului, contează și ce probleme fizice poate cauza. Deși rezolvările propuse se referă în primul rând la relaxare și la opțiuni pentru a avea o abordare pozitivă și a te gândi la alte lucruri care te fac să zâmbești, nu este totul doar în mintea ta. Stresul prelungit are efecte măsurabile la nivel fizic și adesea poate fi diagnosticat greșit, drept altă afecțiune. Dacă ai avut o săptămână sau o lună stresantă sunt mari șanse să resimți atât efectele în plan emoțional ale stresului, cât și pe cele fizice.
„Există o legătură foarte complexă între corp și creier. Fiecare persoană reacționează diferit la stres și anxietate, dar digestia lentă, acneea sau alte afecțiuni dermatologice, artrita și problemele de circulație a sângelui pot fi afectate negativ de modul în care interacționăm cu factorii din mediul ambiant care produc stres și felul în care reușim să ne adaptăm cerințelor activității desfășurate”, explică dr.
Alicia H. Clark, terapeut specializat în tratamentul anxietății.
Stresul poate cauza o multitudine de simptome, dar acestea sunt cele mai comune efecte adverse la nivel fizic:
1. Te simți obosit tot timpul
Ca răspuns la stres organismul produce hormonul numit cortizol. „Acest hormon asigură protecție și un impuls de energie pentru organism în momentele-cheie”, potrivit dr. Clark. Creșterea nivelului de cortizol și revenirea rapidă la normal poate fi benefică. De exemplu, acest lucru se poate întâmpla când alergi ca să prinzi metroul sau autobuzul, dar te calmezi după ce te-ai urcat. Problemele apar atunci când producția de cortizol devine cronică și nu mai ai momente de calm, în care poate scădea din nou. Astfel, stresul constant exercită presiune asupra organsimului și determină apariția stării de oboseală și epuizare.
2. Crampele menstruale se înrăutățesc
Este ușor să treci cu vederea crampele menstruale, considerând că felul în care te simți în zilele de menstruație poate varia. Cu toate acestea, stresul îți poate înrăutăți starea.
Dacă te întrebi de ce te simți tot mai rău când apare menstruația, stresul ar putea fi explicația. Atunci când producția de cortizol crește, influențează și nivelul de epinefrină, iar crampele vor deveni mult mai intense.
3. Ai dureri în piept
Starea de șoc și durerea pe care o poți simți în piept atunci când primești o veste proastă determină o reacție în lanț în organism, prin intermediul neurotransmițătorilor. În momentele în care te simți stresat, ai emoții sau te îngrijorează ceva, neurotransmițătorii din tot corpul se activează și poți avea o senzație de presiune la nivelul pieptului. De asemenea, durerile în piept pot fi cauzate și de senzația de arsură la stomac, care este înrăutățită de stres. Dacă ai dureri în piept trebuie neapărat să te programezi la un consult pentru că ele pot semnala și un atac de cord.
4. Îți cade mai mult păr decât de obicei
Este normal să-ți cadă câteva fire de păr în fiecare zi, dar dacă observi deodată mai multe fire pe perie după ce te piepteni, stresul ar putea fi cauza. Atunci când producția de cortizol crește, organismul este într-o stare de inflamare, iar nutrienții nu ajung la firele de păr în mod optim.
În aceste condiții, părul poate cădea sau foliculii ar putea chiar să moară, cauzând rărirea părului. Există numeroase șampoane, balsamuri și măști pentru această problemă, însă cel mai eficient remediu este reducerea stresului.
5. Observi că ai pielea iritată
Orice afecțiune dermatologică este exacerbată de stres, dar psoriazisul și eczema sunt cele mai susceptibile de agravare. Dacă observi că ai pielea iritată mult mai des decât de obicei sau leziunile acneice se videcă mai greu poți încerca diferite geluri de curățare și creme pentru a trata inflamația, însă trebuie să iei măsuri și pentru neutralizarea stresului care îți periclitează aspectul tenului.
6. Ai diaree foarte des
Unele persoane au diaree ca reacție directă la un nivel crescut de stres. Neurotransmițătorii se regăsesc și în tractul gastro-intestinal și, din acest motiv, efectele negative ale stresului pot fi observate și la nivel digestiv.
Poți simți un gol în stomac în situațiile stresante, ai putea avea dureri abdominale sau diareea poate apărea pe neașteptate. Este esențial să încerci să te relaxezi pentru a preveni efectele negative asupra digestiei și a reuși să-ți desfășori activitățile zilnice.
Posteaza comentariu