Majoritatea persoanelor, explică Dr. Cosmina Vlăduţ, se infectează consumând alimente contaminate care nu au fost suficient preparate termic (carne, peşte, fructe de mare, ouă, lactate), nu au fost refrigerate la temperatura potrivită sau nu au fost spălate bine.
Toxiinfecţiile alimentare pot fi recunoscute uşor pentru că se manifestă prin dureri de cap, migrene, stări de vomă, dureri stomacale, febră, diaree, deshidratare.
Pentru a evita aceste stări de disconfort cauzate de o toxiinfecţie alimentară, dna dr. Cosmina Vlăduţ recomandă o atenţie crescută la prepararea alimentelor de origine animală şi respectarea regulilor de igienă.
Câteva sfaturi utile pentru evitarea unor astfel de afecţiuni sunt:
- fructele şi legumele trebuie spălate bine înainte de a fi consumate, de asemea şi mâinile înainte de a mânca sau a prepara ceva de mâncare
- carnea crudă şi peştele crud se păstrează separat de alte alimente deoarece acestea pot fi infectate uşor cu diverşi germeni şi pot contamina celelalte alimente
- de evitat consumul de lapte crud nepasteurizat
- fructele de mare, precum şi alimentele de origine animală sunt recomandate preparate termic pâna la o temperatură sigură - carnea de vită şi porc minim 710C, carnea de pui minim 770C, ouăle până când gălbenuşul este tare
- mâncarea gătită poate fi ţinută la temperatura camerei nu mai mult de două ore
- alimentele care pot duce la toxiinfecţie sunt cele care se alterează repede: laptele şi derivatele lui (brânza, smântâna, iaurt, frişcă, creme şi îngheţata), preparatele din carne, ouăle (consumate ca atare ori sub formă de maioneză)
Cele mai frecvente microorganisme care produc toxiinfecţii alimentare sunt Salmonella, Escherichia coli, virusul hepatic A, Listeria etc. Întotdeauna trebuie să acorzi o mare atenţie produselor pe care le cumperi, dar şi modului în care le prepari. În perioada de recuperare este important să se evite alimentele greu de digerat şi condimentele, precum şi laptele dulce” spune dna dr. Cosmina Vlăduţ, Gastroenterologie, Endoscopie Digestivă Diagnostică şi Terapeutică, DELTA HOSPITAL.
În cazul unei toxiinfecţii uşoare, este recomandat consumul de lichide (apă, compot, supă sărată, ceai) pentru a evita deshidratarea, consumul de alimente uşor de digerat, evitarea alcoolului, cafelei, sosurilor, grăsimilor şi alimentelor prăjite. În perioada de recuperare, pot fi alese alimente fierte şi sărate precum orez, carne, legume, cartofi, paste, banane chiar şi biscuiţi.
Comentarii (1)
Acum 6 luni am fost operat de ocluzie intestinala provacata de o piatra de la colecist de marimea unui ou de gaina mai mic,care mi-a spart fierea a intrat in stomac si mi-a blocat intestinul subtire.Fierea nu mi-a fost scoasa,a cusut-o si a lasat-o ocolo,in prezent in urma unui ecograf facut mi sa spus ca am alta pietricica la colecist in marima de 4mm.Va rog frumos sa ma sfatuiti ce pot face in aceasta situatie ce regim pot tine,ce am voie sa maninc,si ce pot sa beau,si daca e nevoie sa fac alta operatie ptr.a scoate fierea.VA MULTUMESC ANTICIPAT si astept raspunsul d-voastra.
Posteaza comentariu