Chiar dacă au un rol util pentru a-ți găsi surse de motivație, multe rezoluții nu sunt respectate sau nu creează neapărat efecte benefice pe termen lung. Obiceiurile alimentare și stilul de viață pe care le-ai avut până acum pot suferi ușoare modificări pentru a fi în formă chiar de la începutul anului.
Iată ce rezoluții îți recomandă specialiștii pentru noul an:
1. Să mănânci mai mult din ceea ce trebuie
Este foarte important ca în noul an să consumi mai des alimente sănătoase. „Este mai eficient să-ți propui să mănânci mai multe lucruri sănătoase. O astfel de rezoluție poate cuprinde probiotice precum miso, oțet de mere sau iaurt, care îți vor îmbunătăți starea de dispoziție și vor reduce poftele alimentare. Nu va trebui să renunți complet la ceea ce-ți place, ci doar să reduci cantitățile.
În loc să mănânci carne roșie în fiecare săptămână, poți savura o friptură o dată la 2 săptămâni. Cedează din când în când tentațiilor pentru a putea urma un regim sănătos pe termen lung”, recomandă dr. Keri Peterson, de la spitalul din Lenox Hill.
2. Culcă-te puțin mai devreme
Chiar dacă ți se pare foarte greu să dormi opt ore în fiecare noapte, să știi că orice interval suplimentar contează. În noul an încearcă să te culci cu 15 minute mai devreme în fiecare seară. „Mai bine mută mereu ora cu încă 15 minute, în loc să zici că, deși te culcai la miezul nopții ,de acum încolo vei adormi la ora 10 seara. Cu toții ne putem organiza pentru a ne culca doar cu 15 minute mai devreme și în timp vei reuși să devansezi ora de culcare fără să faci eforturi speciale”, explică dr.
Roshini Raj, profesor la Centrul Medical Langone.
3. Eliberează-ți mintea zilnic
Nu îți propune să fii mai organizat, la fel cum ai făcut și anul trecut sau în anii de dinainte, ci propune-ți să meditezi o dată pe zi. „Când ești stresat, anxios, ai simptome de depresie sau un program prea aglomerat cu siguranță nu vei avea chef să faci curat sau să îți menții biroul ordonat. Tocmai de aceea trebuie să te folosești de mindfulness”, recomandă dr. Sherry Blair, psiholog de la Universitatea din California de Sud. În cadrul studiilor realizate s-a constatat că numai 30 de minute de meditație pe zi ameliorează semnificativ simptomele anxietății și depresiei după opt săptămâni. „Când oamenii încep să facă ordine prin casă și să aranjeze toate lucrurile la lucrul lor este un semn că deja se simt mult mai bine”, adaugă dr.
Blair.
4. Ia măsuri pentru a slăbi
Dar fii hotărât și nu da înapoi în februarie! „În loc să-ți faci griji pentru că nu reușești să mergi la sală în timpul săptămânii din cauza programului aglomerat de la serviciu este bine să-ți modifici ușor activitățile cotidiene. Chiar și 500 de pași în plus contează și îți poți programa pauze pentru a face plimbări în aer liber de 10-15 minute. Nu rămâne la birou în pauza de prânz pentru că verificarea e-mailurilor nu te va ajuta să te menții în formă. Concentrează-te pe un stil de viață mai sănătos, nu doar pe eliminarea kilogramelor în plus și evită să fii sedentar. De multe ori meniul echilibrat și modificarea ritmului zilnic transformă slăbirea într-un proces natural, fără o listă lungă de restricții”, explică dr.
Shannon Fable, nutriționist și instructor fitness.
5. Definește fiecare zi
Alege un cuvânt care să reprezinte fiecare lună din calendar, iar în cadrul zilelor fiecărei luni încearcă să ai un comportament și să realizezi acțiuni care să reflecte sensul și valoarea acelui cuvânt. „Nu este vorba despre cuvinte noi adăugate în dicționar, ci despre cele clasice precum prietenie, calm sau integritate. De exemplu, dacă alegi cuvântul integritate acțiunile tale pot fi focalizate pe crearea unui echilibru între sănătatea și fericirea ta”, explică dr. Sadie Nardini, instructor yoga. Postează cuvântul pe rețelele de socializare, alături de măsurile pe care le-ai luat sau alege-l ca parolă pentru aplicațiile pe care le folosești pentru a te asigura că nu uiți de el.