5 lucruri pe care medicii nu le știu despre sănătatea femeilor

Deși fiecare femeie trebuie să aibă un medic de încredere cu care poate discuta deschis și în prezența căruia să nu se jeneze când trebuie să descrie diferite simptome, există și afecțiuni pe care medicii nu le recunosc sau nu le supun analizelor.
Este adevărat că medicul tău trebuie să te sprijine pentru a putea identifica tratamentul potrivit când nu te simți bine, dar uneori diferite afecțiuni nu fac obiectul analizelor care se cer într-o primă etapă. Dacă simți că simptomele nu se reduc ca intensitate sau frecvență este posibil să te încadrezi în lista de cazuri în care unele lucruri sunt trecute cu vederea sau nu constituie obiectul investigațiilor medicale decât după ce au fost excluse alte cauze posibile. Ar putea fi util să discuți și cu un nutriționist sau un specialist în medicină alternativă.

 
Iată care sunt lucrurile pe care medicii nu le știu despre sănătatea femeilor:

 
1. Că este posibil să mănânci prea puțin

Urmează un eveniment important pentru tine sau ai fost prea stresată în ultima vreme pentru a-ți face timp să mănânci ceva la prânz? „Lipsa unei cantități suficiente de nutrienți și calorii se manifestă uneori într-un mod în care nu-i dă de bănuit medicului că alimentația este cauza. Durerile de cap și starea de oboseală pot apărea pentru că nu se consumă suficiente alimente.
În general femeile au tendința de a reduce dramatic totalul de calorii pentru a slăbi, iar efectele negative nu vor întârzia să apară. Contează foarte mult să alimentezi organismul pentru a asigura o funcționare normală a metabolismului”
, spune dr. Jennifer Bowers. 

 
2. Că nu obții suficienți acizi grași de tip Omega-3

Nu știai că acizii grași de tip Omega-3 îți fac bine? Pentru femei contează foarte mult să consume o doză suficientă din aceste grăsimi benefice pentru a reduce riscul de afecțiuni cardiovasculare. Cu toate acestea, în momentul în care medicii testează nivelul de trigliceride nu vor cere și o monitorizare a grăsimilor EPA și DHA, care sunt necesare pentru a determina dacă există o carență de Omega-3. 
„Un nutriționist îți poate spune ce măsuri trebuie să iei pentru a consuma o cantitate suficientă de Omega-3. Îți vei putea schimba meniul fără eforturi prea mari, incluzând în primul rând peștele gras precum macroul, heringul, tonul sau somonul.
Vei avea nevoie de cel puțin 3 porții de 100g la nivel de săptămână sau poți lua zilnic un supliment care conține 250mg EPA sau DHA”
, explică dr. Amy Gorin.

 
3. Că ai sindromul oboselii cronice

Te simți epuizată tot timpul dar nu-ți dai seama care este cauza lipsei de energie și a dispoziției negative? „Problema este că medicii ignoră adesea sindromul oboselii cronice pentru care nu există o analiză specifică, dar care poate fi extrem de problematic pentru femeile de peste 40 de ani. Este foarte important să-i detaliezi medicului simptomele pe care le ai pentru că femeile au un risc de patru ori mai mare decât bărbații de a suferi de această afecțiune, mai ales din cauza schimbărilor intervenite în apropierea menopauzei și după ce are loc această modificare în cadrul organismului. Din moment ce nu există nicio analiză clară medicul va pune acest diagnostic numai după ce va putea exclude alte boli care au simptome similare”, potrivit dr.
Liam Champion.

 
4. Că îți este foarte greu să adormi și să ai un somn profund

Este posibil ca medicul să te întrebe cât dormi în general, dar nu va cerceta în detaliu cât de complicat este să adormi sau cât de des te trezești în timpul nopții. „Sindromul somnului insuficient, care apare atunci când o persoană a dormit prea puțin într-un interval de trei luni, nu reprezintă de obicei o afecțiune investigată la un consult de rutină. Prea puține ore de somn pot alimenta inflamațiile, vor favoriza alegerile alimentare nesănătoase, obezitatea, creșterea glicemiei și schimbările bruște ale dispoziției”, spune dr. Catherine Darley, expert în somnologie.

 
5. Că meniul zilnic îți cauzează un dezechilibru hormonal

Uneori tocmai preparatele consumate zilnic pot fi cauza problemelor de sănătate, mai ales dacă nu știi că ai o sensibilitate la anumite ingrediente. Dacă hormonii din organism nu sunt la un nivel normal este posibil ca medicul să nu știe exact ce schimbări ar trebui să faci pentru a reduce gravitatea simptomelor.
„Foarte multe alimente conțin ingrediente modificate genetic, antibiotice sau carne de la animale care au fost tratate cu hormoni. Dacă simptomele tale includ rărirea părului, un ciclu menstrual neregulat sau pilozitatea excesivă este recomandat să cumperi carne, lactate și ouă organice”, spune dr. Jackie Romanies.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.