La prima vedere totul este mult mai relaxant atunci când este cald afară și nu ai nevoie de haine groase sau de mănuși, dar din punct de vedere al sănătății există afecțiuni care se pot înrăutăți exact în acest sezon. Poate că nu trebuie să elimini zăpada cu lopata sau nu îți vor îngheța mâinile, dar există multe riscuri și vara, nu numai legate de expunerea la soare și faptul că devii rapid ținta preferată a țânțarilor.
Există factori de risc mai puțin cunoscuți care afectează organismul din interior de îndată ce temperaturile încep să crească.
Iată ce afecțiuni se pot agrava vara:
1. Calculii renali
Încălzirea globală nu afecează doar planeta, ci îți pune în pericol și sănătatea. În cadrul unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Texas s-a concluzionat că numărul de cazuri de pietre la rinichi crește extrem de mult vara, când temperaturile depășesc limitele de confort.
Până în 2050 este prognozat un număr de cel puțin 10 ori mai mare de calculi renali. Pentru a preveni apariția pietrelor la rinichi, care sunt compuse din minerale și săruri acide, este indicat să menții tot timpul un nivel optim de hidratare a organismului. Contează și să reduci cantitatea de proteine, sare și sodiu din meniul zilnic. Dacă locuiești într-o zonă cu un climat foarte cald sau dacă transpiri foarte mult ai putea fi expus unui risc crescut de calculi renali.
2. Migrenele
Cu cât temperatura de afară crește și riscul de migrene se amplifică pentru persoanele predispuse la această afecțiune. Un studiu care a vizat peste 7.000 de cazuri de pacienți care au primit îngrijiri la urgențe pentru migrene de-a lungul a 7 ani a arătat că la fiecare 2 grade în plus peste 30 de grade cazurile de migrene cresc cu 5-10%.
Pentru a preveni migrenele pe timp de vară se recomandă să bei lichide cât mai des, în special apă plată simplă și alte băuturi naturale fără cafeină.
De asemenea, trebuie să mănânci la intervale fixe, chiar dacă ai un program foarte aglomerat la serviciu sau vrei să faci multe alte lucruri după ce pleci de la birou. Evită și factorii care declanșează sau agravează durerile de cap cum sunt berea, brânza, murăturile sau hot dogii.
3. Astmul
Vremea de vară poate cauza probleme și persoanelor care suferă de astm. Când temperaturile se modifică brusc, de exemplu când se face mai rece exact înainte să înceapă o furtună, se pot manifesta simptomele specifice astmului. Persoanele diagnosticate cu astm trebuie să evite și poluarea de afară. Vara nivelul de ozon crește, ceea ce le-ar putea grava starea. Dacă suferi de astm trebuie să te asiguri că aerul pe care-l respiri este curat. Dacă locuiești la oraș evită zonele foarte aglomerate sau pe cele cu un trafic intens, iar dacă vezi că este foarte cald afară este indicat să petreci mai mult timp în casă.
4. Atacul de cord
Chiar dacă numărul cel mai ridicat de atacuri de cord este iarna, și vara poate afecta sănătatea inimii. Problema principală este faptul că temperaturile foarte ridicate cresc ritmul bătăilor inimii și scad tensiunea arterială.
Persoanele a căror inimă nu funcționează la capacitate optimă vor avea probleme cu pomparea sângelui pentru reducerea temperaturii corpului și se pot supraîncălzi foarte rapid. Potrivit specialiștilor, trebuie să bei suficiente lichide, să eviți cafeina și alcoolul și să stai la umbră cât de mult poți pentru a preveni riscurile.
5. Rozaceea
Expunerea la soare și temperaturile ridicate pot agrava aspectul pielii afectate de rozacee. Dacă ai primit acest diagnostic este esențial să aplici o cremă de protecție solară cu rigurozitate și să eviți expunerea la razele ultraviolete în intervalul 10-16. Fă plimbări dimineața devreme sau seara pentru a evita înroșirea pielii și senzația de arsură. Poartă pălării cu bor larg și ochelari de soare pentru a-ți proteja fața.
Posteaza comentariu