Mesele pline de bunătăţi, mâncarea bogată în grăsimi, vremea rece, alcoolul, dar şi sedentarismul sunt principalele cauze ale dereglajelor organismului, care duc la apariţia diverselor afecţiuni. Medicul specialist în Chirurgie Generala şi gastroenterologie Simona Filip de la Delta Hospital atrage atenţia asupra câtorva lucruri esenţiale pentru a nu avea probleme majore de sănătate în noul an.
În timpul sezonului rece, organismul este slăbit şi supus unui efort crescut cauzat de regimul termic scăzut. De asemenea, alimentaţia nu mai este la fel de diversificată, iar sistemul imunitar este serios afectat. Prin urmare, bolile de sezon atacă organismul şi îl contaminează cu diverse bacterii şi viruşi. Pentru a vă apăra de rinite, faringite, traheobronşite, pneumonii şi gripe, e recomandat să aveţi grijă cu ce vă îmbrăcaţi şi ce alimente consumaţi în această perioadă.
Obiceiurile de consum din preajma sărbătorilor sunt o altă problemă des invocată de cei care, în preajma Crăciunului sau a Anului Nou, au o
alimentaţie nu tocmai sănătoasă. Abundenţa şi consumul excesiv la mesele tradiţionale, mai ales după o perioadă de abstinenţă asimilată postului, pot provoca indigestii, colici biliare, colecistite, pancreatite şi, nu in ultimul rând, alergii alimentare sau parazitoze. Ţineţi cont de faptul că obiceiurile alimentare sănătoase trebuie păstrate şi iarna printr-un plan de alimentaţie corect.
1. Hidratează-te corect în fiecare zi şi ai grijă la conţinutul alimentelor pe care le consumi
Aşadar, este ideală păstrarea unui aport hidric de 2 litri pe zi. Trebuie evitate excesele de dulciuri, sare, cafeină, băuturi alcoolice, alimente grase, afumate sau prăjite excesiv. Reducerea consumului alimentelor procesate - cele care conţin multe E-uri şi aditivi alimentari - şi au valoare nutritivă redusă este, de asemenea, esenţială.
2. Păstrează o dietă echilibrată şi sănătoasă.
O dietă echilibrată ar trebui să conţină: 40% carbohidraţi – obţinuţi nu din dulciuri, ci din fructe şi cereale; 30% proteine – se recomandă, în mod special, carnea de pui, vită, porc slabă, fructe de mare, ouă, produse lactate cu conţinut redus în grăsimi şi, deloc de neglijat, soia, întrucât conţine izoflavonoizi importanţi în întărirea şi construirea sistemului imunitar; 30% lipide – care se găsesc în uleiuri vegetale, nuci, alune, migdale.
3. Legumele iti pot asigura aportul necesar de vitamine.
Vitaminele liposolubile (A, D, E, K) se regăsesc cu preponderenţă în gălbenuşul de ou,
lactate, legume precum varza roşie, salata verde, morcovul, urzica. Fasole, mazărea, soia şi nucile conţin vitamina B1, care participă la menţinerea funcţionalităţii optime a sistemului cardiovascular, nervos şi digestiv. Pentru a împiedica depunerea colesterolului pe pereţii arteriali, e necesar aportul de alimente bogate în vitamina B6, precum: peşte, carne şi ouă. Vitamina C, sursa cea mai sigură de energie pe durata întregii zile, poate fi asigurată printr-o alimentaţie variată, bazată pe legume şi fructe proaspete. Printre acestea, amintim sucurile naturale de legume (morcovi, roşii, ardei gras), dar şi sucurile de fructe îndulcite cu miere.
4. Informează-te asupra suplimentelor alimentare pe care le consumi.
Suplimentele trebuie alese astfel încât să conţină antioxidanţi importanţi precum beta-caroten, vitamina C (creşte apărarea împotriva gripei şi a virozelor de sezon), vitamina E (protejează împotriva bolilor cardiovasculare şi a cancerului), vitamina D (pentru sinteza scăzută datorată lipsei soarelui pe perioada iernii).
Dacă problemele de sănătate persistă, e important să vă adresaţi unui medic.
4 sfaturi medicale esenţiale de care să ţii cont de Sărbători
Mesele pline de bunătăţi, mâncarea bogată în grăsimi, vremea rece, alcoolul, dar şi sedentarismul sunt principalele cauze ale dereglajelor organismului, care duc la apariţia diverselor afecţiuni.