Muzica de pe stradă, zgomotul tramvaielor, al autobuzului sau claxoanele mașinilor sunt lucruri pe care nu le poți controla și care adesea îți perturbă somnul, însă, când vine vorba despre sforăit nu trebuie să-l accepți ca pe o realitate inevitabilă. Indiferent dacă sforăie partenerul tău sau chiar tu există câteva metode care te ajută să reduci sforăitul și să te scoli odihnit a doua zi. În loc să te trezești des și să devii stresat din cauza sforăitului, ia măsuri pentru a fi mereu binedispus, fără să te gândești la orele de odihnă ca la un interval de oboseală și îngrijorare.
Iată ce poți face ca să reduci sforăitul tău sau al partenerului:
1. Schimbă poziția de dormit
Poate este relaxant să dormi pe spate dar, dacă vei face des acest lucru, șansele să sforăi cresc semnificativ. În această poziție limba poate cauza o obstrucție parțială a căilor respiratorii, iar zgomotele specifice sforăitului nu vor întârzia să apară.
Fă un efort și încearcă să dormi pe o parte. Atât tu, cât și partenerul tău vă veți odihni mai bine deoarece această poziție favorizează o respirație ușoară și previne apneea. Dacă încerci timp de câteva zile să-ți schimbi poziția în care dormi, dar te trezești în continuare pe spate, există un truc pe care îl poți aplica. Specialiștii consideră că, dacă vei coase o minge de tenis pe spatele bluzei de pijama, ai mult mai multe șanse să dormi pe o parte. În momentul în care vei vrea să te întorci pe spate, presiunea exercitată de mingea de tenis asupra coloanei vertebrale te va face să revii la dormitul pe o parte. Încearcă și convinge-te.
2. Luptă împotriva kilogramelor în plus
Specialiștii au ajuns la concluzia că obezitatea poate cauza o îngroșare a țesuturilor din zona gâtului, crescând riscul de sforăit. Dacă în ultima vreme ai observat că ai acumulat câteva kilograme în plus, este momentul să iei măsuri.
Urmează o dietă sănătoasă, care include fibre, grăsimi sănătoase și proteine. Fructele și legumele proaspete te vor ajuta să te menții în formă, furnizând mixul necesar de vitamine și minerale pentru a face față chiar și zilelor foarte aglomerate. Alege carnea slabă de vită, pui sau curcan și consumă pește gras de 3-4 ori pe săptămănă, la ora cinei. Acizii grași de tip Omega-3 din componența macroului, somonului, tonului sau heringului reduc depozitele adipoase și te ajută să eviți gustările de la ore târzii. La micul dejun nu uita de cerealele integrale, un aliat de bază în remodelarea siluetei fără restricții drastice. Dacă adaugi și nuci crude, fistic, semințe de floarea soarelui și de in vei avea rezultate rapid. De asemenea, trebuie să asociezi dieta cu mai multă mișcare. Fă câte o plimbare de 15-20 de minute dimineața. În pauza de prânz nu alege doar o masă gustoasă, ci și o scurtă plimbare.
Folosește mai des scările în locul liftului și mergi o stație de autobuz pe jos, din când în când. Pe măsură ce te apropii de greutatea ideală vei observa că și intensitatea sforăitului va scădea.
3. Fii atent la consumul de alcool
În urma studiilor de specialilate s-a constatat că intensitatea sforăitului este direct proporțională cu numărul de pahare de vin sau de bere consumate. Alcoolul nu te ajută deloc să te odihnești, ci previne somnul profund și relaxant care are un rol esențial în refacerea organismului după o zi obositoare. La fel ca și sedativele sau somniferele, alcoolul relaxează mușchii gâtului și poate declanșa sforăitul. Dacă simți totuși nevoia de un pahar de vin sau o sticlă de bere, încearcă să le consumi cu minimum 5 ore înainte de culcare, pentru a evita efectele nedorite.
4. Culcă-te mai devreme
Dacă dormi prea puțin și dimineața te scoli obosit sunt șanse mult mai mari să sforăi în noaptea următoare. Încearcă să dormi 7-8 ore în fiecare noapte, chiar dacă acest lucru înseamnă să te culci cu o oră mai devreme.
Nu te gândi că renunți la petreceri sau distracție, ci la faptul că vei avea energia necesară pentru următoarea zi, fără să fii nevoit să recurgi la cafea tot timpul pentru a fi treaz. Specialiștii îți recomandă să rezervi petrecerile până dimineața pentru weekenduri, când poți dormi până mai târziu. Astfel de excese nu fac bine organismului dacă sunt repetate foarte des. Dormi atât cât trebuie pentru a diminua sforăitul și a preveni apariția timpurie a semnelor de îmbătrânire.