Iata zece motive pentru a te duce devreme la culcare:
1. Somnul este esential pentru buna functionare a creierului si a intregului organism. Odihna este un element de reglare a temperaturii corpului si ii permite sistemului nervos sa functioneze la cote maxime.
2. Absenta odihnei de care ai nevoie te va face sa fii usor iritata, nerabdatoare si distrata. Iti va fi greu sa te concentrezi daca nu esti bine odihnita si s-ar putea sa iti cam lipseasca si umorul. Astfel vei fi o companie nu prea placuta pentru prieteni, familie si colegii de serviciu.
3. Conform unui raport facut de Centrul de cercetare a somnului de la Universitatea Loughborough din Marea Britanie si citat de divine.ca, fiecare ora de somn care lipseste din totalul de opt ore, aceasta fiind considerata durata ideala a perioadei de odihna, reprezinta o pierdere de aproximativ un punct la IQ-ului unei personae. Imagineaza-ti efectele unui somn insatisfacator care tine de o saptamana. Nu de geaba ti se spune ca trebuie sa dormi bine inainte de un examen sau un interviu!
4. Lipsa somnului, pe langa faptul ca iti scade puterea de concentrare, te dezavantajeaza in luarea deciziilor rationale si iti poate scadea si capacitatea de memorarea precum si rapiditatea cu care iti amintesti ceva.
5. Daca nu dormi destul si silueta are de pierdut pentru ca organismul tau isi va diminua capacitatea de a arde caloriile. Astfel vei lua in greutate inutil si fara sa-ti dai seama.
6. Studiile au demonstrat ca faptul de a dormi bine poate avea si influente asupra longevitatii tale. Si asta mai mult decat au alimentatia, excercitiile regulate si ereditatea.
7. Si sistemul imunitar are de suferit din cauza lipsei somnului. Organismul devine mai slab iar tu esti mai vulnerabila la boli si virusi.
8. Oboseala te face nervoasa, anxioasa chiar. Daca nu te odihnesti suficient nu vei mai fi in stare sa rezisti la stresul de fiecare zi.
9. Celulele pielii tale si ale parului se regeneraza in timpul noptii. Daca nu le dai sansa sa o faca, fata ta va fi marturia unei nopti nedormite sau a unui somn insuficient.
10. O lipsa insemnata a somnului poate avea efecte similare cu cele ale alcoolului, cauzand prejudicii anumitor simtutri ale tale. Asa ca iti imaginezi pericolele la care te expui daca trebuie sa faci ceva care iti solicita o concentrare mare si o putere de coordonare a simturilor. Astfel de activitati sunt condusul unei masini sau antrenamentul.
Daca ai probleme cu somnul, te simti mereu obostita, nu poti adormi sau te trezesti in timpl noptii de multe ori, mergi la doctor. S-ar putea sa ai tulburari de somn grave.
Somnul este esential dar nu toata lumea are nevoie de aceleasi ore de somn pentru a-si face plinul de energie. Modalitatea cea mai simpla pentru a descoperi cantiatatea de somn de care ai nevoie este sa te culci la o ora potrivita (21 sau 22) si sa constati cate ore ai dormit fara a fi trezita de o sursa externa: alarma, ceas, zgomote, lumina sau o alta persoana.
Comentarii (5)
As vrea sa stiu daca un somn mai indelungat,de 10-11 h este daunator pentru sanatate si in caz afirmativ,in ce consta.
cateodata pt. a adormi este nevoie de ceva bun si dulce. mierea de tei. insist atat de mult cu produsele apicole pt ca am obs. ca nu sunt cunoscute propietatile lor. pacat. pt. mai multe amanunte: dog.catel@yahoo.com
somnul este foarte important pt k este singura modalitate de a te relaxa total sh de a uita de toate grijile
Stiu ce se spune ca e bine sa dormi mai mult,etc.Dar mie nu-mi place sa pierd timpul dormind prea mult.
imi place articolul si nu numai ca imi place consider ca e un articol din care pot invatza ceva
Posteaza comentariu