Ideile greșite despre virusul HPV pot provoca o vigilență mai redusă și un risc crescut pentru organism.
Iată care sunt principalele mituri vehiculate despre HPV și care este realitatea:
1. Este foarte greu să fii expus la virusul HPV
HPV este atât de des întâlnit încât aproape toți bărbații șe femeile activi sexual îl vor contracta la un moment dat. Este foarte probabil să fii expus la numeroase versiuni ale acestui virus de-a lungul vieții.
2. Există un singur tip de virus HPV
„Există multe variante de virus HPV. Unele tipuri sunt benigne, în timp ce altele pot cauza iritații sau chiar cancer. Tipurile 16,18, 31 și 33 cauzează cel mai des cancer”, spune dr.
Tim Lahey, profesor de medicină de la Colegiul Dartmouth.
3. Numai femeile pot avea cancer de la virusul HPV
Atât femeile, cât și bărbații se pot îmbolnăvi de cancer ca urmare a infectării cu virusul HPV. „Țesuturile care pot fi afectate de virusul HPV se regăsesc la nivelul anusului și cervixului. Bărbații nu pot suferi decât de cancer anal, în timp ce fmeile pot fi diagnosticate cu un cancer cervical sau anal ca urmare a contaminării cu virusul HPV. Și cancerul de esofag este un diagnostic posibil”, spune dr. Lahey.
4. Odată ce ești contaminat cu HPV virusul va rămâne permanent în organism
„Majoritatea persoanelor vor fi expuse la o infecție de tip HPV care va fi înlăturată de sistemul imunitar, dar dacă este vorba despre o formă mai agresivă a virusului sau dacă imunitatea este compromisă va crește riscul de cancer”, potrivit dr. Lahey.
5. Nu este o problemă dacă nu-ți faci vaccinul HPV
În fiecare an 12.000 de femei primesc diagnosticul de cancer cervical, cauzat cel mai adesea de virusul HPV, iar 4.000 dintre ele nu supraviețuiesc. Există trei tipuri de vaccinuri pentru HPV, iar eficiența maximă se înregistrează dacă sunt administrate înainte de începerea vieții sexuale.
6. Numai femeile au nevoie de vaccinul HPV
„HPV este o infecție care afectează atât femeile, cât și bărbații, cauzând cancer pentru ambele sexe. Femeile trebuie să se vaccineze pentru a preveni cancerul, iar bărbații pentru a se proteja pe ei înșiși și pentru partenerele lor”, spune dr.
Lahey.
7. Poți face vaccinul HPV oricând
Vaccinul nu te va proteja decât dacă este efectuat înainte de infectarea cu virusul HPV. „Dacă o persoană deja infectată cu HPV primește vaccinul nu va exista niciun fel de beneficiu”, potrivit dr. Lahey.
8. Nu te poți infecta cu virusul HPV decât dacă ai mai mulți parteneri sexuali și nu te protejezi
Nici măcar prezervativele nu te pot proteja complet împotriva acestui virus, potrivit Institutului Național pentru Cancer din SUA. „Din păcate s-au diagnosticat multe cazuri în care persoanele nu aveau o activitate sexuală neobișnuită”, potrivit dr. Lahey.
9. Numai adulții ar trebui să discute despre virusul HPV
Părinții și medicii evită uneori să discute despre acest risc cu adolescenții, dar este o conversație foarte importantă. „Este esențial să se treacă dincolo de sentimentul de jenă sau rușine și să se discute deschis, folosind un limbaj adaptat vârstei.
Sănătatea lor este pe primul loc și trebuie să se abordeze acest subiect pentru a reduce riscurile de infectare”, spune dr. Lahey.
10. Nu se știe sigur ce cauzează infecția cu virusul HPV
Virusul HPV se transmite prin intermediul sexului oral, anal și vaginal.
Posteaza comentariu