Vremea şi sănătatea: Cum îţi afectează organismul oscilaţiile de temperatură?

Schimbările de afară produc un dezechilibru în interiorul corpului şi implicit al imunităţii, favorizând apariţia virozelor respiratorii sau chiar a pneumoniilor.

Oscilaţiile de temperatură de la o zi la alta au un impact puternic asupra organismului nostru. Astfel de variaţii meteorologice nu cauzează probleme doar în alegerea vestimentaţiei potrivite sau a stării de spirit, ci constituie un adevărat pericol pentru imunitatea organismului, lăsându-şi amprenta asupra sănătăţii organismului.

Este important să ştim că în general, un corp sănătos poate suportă fără dificultăţi chiar şi diferenţele mai mari de temperatura, însă mulţi dintre noi ne confruntăm cu anumite vulnerabilităţi fizice sau afecţiuni cronice.

Astfel că toţi aceşti factori externi precum precipitaţiile, umiditatea, presiunea atmosferică şi implicit variaţiile meteo, ajung să influenţeze în mod negativ un număr mare de persoane, declanşând dureri de cap, migrene, ameţeli, tulburări de echilibru, stări de slăbiciune şi apatie.


Pericol pentru persoanele cu afecţiuni respiratorii


„Un lucru esenţial pe care pacienţii trebuie să-l reţină, este acela că aceste oscilaţii de temperatură nu îi îmbolnăvesc în adevăratul sens al cuvântului, ci mai degrabă pot declanşa şi agrava anumite afecţiuni, în special cele de natură respiratorie. Astfel de schimbări exterioare produc un dezechilibru în interiorul organismului şi implicit al imunităţii, favorizând astfel apariţia virozelor respiratorii sau chiar a pneumoniilor.
Cei care se confruntă cu bronşite astmatiforme sau cu astm bronşic ar trebui să evite ieşirile atunci când afară este ceaţă sau aer rece şi umed, iar cei mai vulnerabili sunt copii, bătrânii şi pacienţii cu probleme respiratorii cronice”
, explică medicul Tania Bejan, imunolog şi specialist Ropharma.