Virusul West Nile: simptome şi măsuri de protecţie

Nu ignora primele simptome şi prezintă-te la medicul de familie!

Nu ignora primele simptome şi prezintă-te la medicul de familie! Află cum se manifestă meningita West Nile şi ce măsuri de protecţie ne recomandă Ministerul Sănătăţii şi prof. dr. Adrian Streinu Cercel.

 

Ministerul Sănătăţii a confirmat primele două decese cauzate de virusul West Nile. Un bucureştean şi un constănţean, ambii peste 70 de ani au decedat după ce au fost infectaţi cu virusul care cauzează tot mai multe îmbolnăviri în Europa. În ultima săptămâna, numărul persoanelor infectate cu acest virus, în România, a ajuns la şapte. Până în prezent au fost investigate peste 80 de cazuri de îmbolnăviri compatibile cu infecţia West Nile. Judeţele în care s-au înregistrat aceste cazuri, sunt: Alba, Bucureşti, Cluj, Constanţa, Dolj, Galaţi, Mureş, Sibiu şi Teleorman. 
 
 

Esenţial despre virusul West Nile

 
Infecţia West Nile apare la populaţia adultă şi poate avea efecte grave în cazul persoanelor predispuse la îmbolnăviri, având alte boli asociate (copiii trec, de regulă, neobservat peste infectarea cu virusul West Nile).
 

  •  se transmite prin înţepătura ţânţarului şi muşcătura de căpuşă;
  •  nu se transmite de la om la om;
  •  nu orice ţânţar transmite virusul, ci există o anumită specie;
  •  în 1996, în România a fost cea mai mare epidemie de meningită West Nile din Europa;
  •  nu există vaccin pentru virus, ci terapie simptomatică;
  •  persoanele cu risc sunt cele cu vârstă peste 65 de ani cu afecţiuni neurologice de fond, nou-născuţii şi cei cu imunitate scăzută. 

 

 

Atenţie la următoarele simptome!

 
Doctorul Adrian Streinu Cercel avertizează populaţia să fie atentă la simptomele pe care le prezintă şi în cazul în care se constată apariţia următoarelor simptome să se prezinte de urgenţă la medicul de familie:

  •  febră (peste 39 grade Celsius);
  •  dureri de cap;
  •  astenie;
  •  vărsături;
  •  tulburări de memorie;
  •  dureri articulare sau musculare.

 
"Orice pacient care are peste 65 de ani şi face febră, prezintă dureri de cap să confrunte medicul de familie pentru verificarea simptomelor", a declarat la Realitatea TV, doctorul Streinu Cercel. 
 
 

Cum să eviţi infectarea?

 
Respectă recomandările Ministerului Sănătăţii:

  •  Evită expunerea la ţânţari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi;
  •  Utilizează substanţe chimice repelente de ţânţari;
  •  Împiedică pătrunderea ţânţarilor în casă cu ajutorul plaselor;
  •  Desecarea băltirilor de apa din jurul gospodăriilor este esenţială;
  •  Îndepărtează recipientele de apa stătută.

 
Pe lângă aceste măsuri, prof.

dr. Streinu Cercel insistă pe importanţa de a igieniza subsolurile blocurilor. "Am dispus măsuri energice de atenţionare a autorităţilor locale privind obligaţia de dezinsecţie care trebuie să fie mai energice, de desecare a unor bălţi şi sigur, o recomandare pentru populaţie de a evita să fiţi înţepaţi de ţânţari, de a purta haine cu mâneca lungă, de a avea plase. Sunt cazuri sporadice deocamdată. Şi aceste cazuri sunt înregistrate în alte ţări apropiate României. Cred că e important ca cetăţenii să înţeleagă că e mai bine să fie preventivi", a declarat ministrul Sănătăţii, Cseke Attila.

 

 

 Nu există riscul unei epidemii cu virusul West Nile 

   
Ne liniştesc specialiştii, argumentând că toate cazurile confirmate în România sunt doar sporadice. Medicul Adrian Streinu Cercel susţine că virusul West Nile nu pune în pericol sănătatea românilor, deoarece populaţia s-a imunizat în 1996, când a avut loc prima epidemie. "Nu suntem la risc, aceste cazuri sunt izolate, sporadice şi apar în fiecare an", a declarat specialistul la Realitatea TV cu menţiunea că cest virus a rămas endemic în România, ceea ce generează un număr mic de infecţii. 
   
Cazuri de îmbolnăviri şi decese cauzate de virusul West Nile au fost semnalate în Grecia, Rusia (zonă Mării Negre), precum şi alte ţări din Europa.


 

Reţine că în cazul în care prezinţi semne de boală - febră, dureri de cap, astenie, vărsături, tulburări de memorie, dureri articulare sau musculare, sau alte situaţii care survin în 3-7 zile de la o posibilă înţepare de ţânţar, trebuie să te prezinţi de urgenţă la medicul de familie sau la cel mai apropiat cabinet medical.