Spre deosebire de alte vaccinuri folosite pentru prevenire, acest vaccin este administrat când un pacient este diagnosticat cu cancer, explică cercetătorii de la Universitatea Duke. "Vaccinul este de două ori mai eficient decât tratamentul standard, potrivit rezultatelor studiului" declară dr. John Sampson, unul dintre cercetători, citat de WebMD. Studiul a apărut în publicaţia medicală Journal of Clinical Oncology.
Administrat împreună cu terapiile standard, vaccinul acţionează prin blocarea unei mutaţii a genei EGFRvIII, mutaţie implicată în procesul de multiplicare a celulelor canceroase. Oamenii de ştiinţă au descoperit că vaccinul prelungeşte speranţa de viaţă a bolnavilor cu 15 până la 26 de luni.
Vaccinul acţionează împreună cu terapiile standard
Studiul a fost efectuat pe 35 de bolnavi, dintre care 17 nu au fost vaccinaţi. Ambele grupuri au primit tratament standard. Cercetătorii au observat că, în cazul pacienţilor vaccinaţi, speranţa de viaţă a crescut cu 14 luni şi jumătate, faţă de 6 luni şi 3 săptămâni în cazul bolnavilor care au primit doar tratament standard. Terapia standard include intervenţie chirurgicală, radioterapie şi chimioterapie, însă rezultatele nu sunt satisfăcătoare în majoritatea cazurilor, potrivit specialiştilor.
Vaccinul necesită efectuarea mai mutor teste cât şi de aprobarea FDA pentru a apărea pe piaţă. Efectele adverse descoperite ale noului tratament sunt mici, susţin cercetătorii, constând în reacţii alergice uşoare, ocazionale. Vaccinul nu este conceput pentru a înlocui terapia standard, ci pentru a o completa. "Avem dovezi potrivit cărora, vaccinul şi terapia standard se completează şi din acest motiv consider că trebuie administrate simultan," declară autorul studiului.
Glioblastomul, cea mai severă formă de cancer cerebral
Glioblastomul este cea mai frecventă şi mai agresivă tumoră a creierului, reprezentând 25% dintre toate tumorile şi are predilecţie pentru vârstele cuprinse între 55-75 de ani. Supravieţuirea după operaţie şi tratament oncologic este în medie de 13 luni.
Simptomele cancerului la creier pot varia de la pacient la pacient. O tumoră la creier poate apăsa pe regiuni importante din creier provocând cefalee, greaţă, vărsături, letargie, tulburări de comportament ori de vedere, mişcări necontrolate, modificări ale mersului sau de echilibru, tulburări de vorbire şi chiar comă. Riscul de apariţie al cancerului la creier creşte după vârstă de 50 de ani. Persoanele care au un caz de tumori cerebrale în famile sau cele care lucrează într-un mediu cu expunere la radiaţii prezintă un risc mai crescut de a dezvoltă tumori canceroase.
Scopul tratamentelor împotriva tumorilor este de a distruge şi a îndepărta tumora sau celulele canceroase din organism şi de a prelungi viaţa pacientului. În cazul cancerului la creier, tratamentul presupune colaborarea dintre chirurg oncolog, radioterapeut şi oncolog.