Urina: ce spune despre starea ta de sanatate?

Urina si testul de urina reprezinta de sute de ani un ajutor pentru medici in detectarea anumitor probleme de sanatate. Asta pentru ca un numar mare de substante care circula in organism, inclusiv bacterii, ciuperci, excesele de proteine si zahar, ajung in urina.
Urina si testul de urina reprezinta de sute de ani un ajutor pentru medici in detectarea anumitor probleme de sanatate. Asta pentru ca un numar mare de substante care circula in organism, inclusiv bacterii, ciuperci, excesele de proteine si zahar, ajung in urina.

Urinatul face parte dintre procesele importante ale organismului, rolul lui fiind de a elimina apa in plus si reziduurile din organism. In cazul in care observi o schimbare a culorii sau mirosului urinei, cauza poate fi una simpla, de exemplu alimentele consumate la cina. Insa cauza poate fi si o afectiune precum infectie sau chiar cancer.


Modificarea culorii


Culoarea galben inchis poate fi un semn ca nu consumi suficiente lichide. "Organismul are nevoie de o anumita cantitate de lichide pentru a functiona corespunzator si din acest motiv va retine din lichide, iar urina va deveni mai concentrata. Cand se intampla acest lucru, urina capata o culoare mai inchisa," declara pentru publicatia britanica WebMD dr. Tomas Griebling, departamentul urologie al Universitatii din Kansas.

De asemenea, culoarea poate deveni mai deschisa, iar asta inseamna fie ca ai un consum ridicat de lichide, fie ca iei diuretice.


Urina poate capata mai multe culori, insa asta nu este neaparat un semn de ingrijorare. Anumite medicamente ii pot da culoarea verde sau albastra, consumul de morcovi ii poate da o tenta de portocaliu, iar boli precum porfiria pot schimba culoarea urinei, in acest caz intr-o culoare asemanatoare cu cea a vinului.

Culoarea rosie anunta de obicei ca exista sange in urina. Desi nu intotdeauna anunta ceva grav, acesta culoare poate fi simptomul unei afectiuni, precum infectie sau cancer, insa este important sa se faca o vizita medicului pentru a stabili exact cauza.


Modificarea mirosului


In mod normal, urina nu prezinta un miros foarte puternic. Daca observi ca mirosul a devenit intepator, cauzele pot fi infectiile urinare sau pietrele la rinichi care dau un miros asemanator cu cel al amoniacului.  

De asemenea, diabetul poate fi detectat cu ajutorul urinei. In cazul diabeticilor, urina are un miros dulce dat de excesul de zahar.

Exista si anumite alimente care pot schimba mirosul urinei.
De exemplu sparanghelul face parte dintre cele mai cunoscute.


Cat de des trebuie sa mergi la baie?


Cat de des urinezi este un indicator al starii de sanatate la fel de important ca si culoarea sau mirosul. O persoana merge de aproximativ 6-8 ori pe zi la baie, insa numarul poate creste sau scadea in functie de cantitatea de lichide consumata pe zi. Daca simti des nevoia de a merge la baie si acest fapt nu se datoreaza consumului ridicat de lichide, cauza poate fi:

  • Vezica urinara hiperactiva: contractii involuntare ale muschiului vezicii;
  • Infectiile tractului urinar;
  • Cistita interstitiala: afectiune care provoaca inflamarea si iritarea peretelui vezicii;
  • Marirea prostatei;
  • Afectiuni neurologice;
  • Diabet.

Exista insa si persoane care nu merg suficient la baie. Asta se intampla cand exista un blocaj sau o infectie. De asemenea poate fi rezultatul unor obiceiuri proaste. Exista persoane care, din cauza programului incarcat, nu au timp pentru a merge la baie si tind sa se abtina.
Potrivit dr. Anthony Smith, Departamentul de Urologie de la Universitatea din New Mexico, aceasta amanare poate provoca probleme. Vezica se mareste apoi se contracta, insa se poate intampla sa se mareasca prea mult si sa nu mai revina la marimea initiala. Acest obicei de a te abtine poate provoca o problema de golire a vezicii.


Studiu: urinatul des te protejeaza de cancer la vezica urinara


Potrivit unui studiu publicat in numarul din octombrie 2008 al "International Journal of Cancer", urinatul des iti protejeaza vezica urinara impotriva cancerului.

Potrivit expertilor, consumul mai mare de lichide care duce la o frecventa mai mare de urinare, diminueaza riscul aparitiei cancerului datorita diluarii substantelor cancerigene care se acumuleaza in vezica.

Totusi, pentru a obtine un efect benefic este foarte importanta calitatea bauturilor.

In prezent, principalul factor de risc pentru cancerul de vezica urinara este considerat fumatul. Studiile arata ca tutunul determina 50 - 60% dintre cazurile de cancer de vezica de la barbati si 25% dintre cazurile de la femei.



Obiceiuri sanatoase pentru vezica ta


Pentru a evita sa mergi prea des la baie, pastreaza-te hidratat fara sa faci excese. Este recomandat sa consumi lichide atunci cand iti este sete. In cazul unor afectiuni (pietre la rinichi) medicul iti va recomanda sa cresti consumul de lichide.

Daca te trezesti in timpul noptii sa mergi la baie, este indicat sa reduci consumul de lichide inainte de ora de culcare. De asemenea, este recomandat sa limitezi consumul de cafeina si alcool pentru ca poate irita peretele vezicii.

Incearca sa nu faci un obicei din a te abtine si mergi la baie cand organismul iti cere. Astfel vei reusi sa iti pastrezi vezica in stare normala de functionare.