Un studiu explică mecanismul prin care zahărul crește riscul de cancer

Este dovedit că zahărul crește riscul de cancer, însă oamenii de știință au mai făcut un pas înainte și au descoperit modul în care acesta distruge celulele sănătoase.

Știm că zahărul a fost asociat cu creșterea riscului de cancer, pe lângă multe alte boli pe care le exacerbează. Consumul de zahăr a crescut foarte mult în prezent, spre deosebire de cantitățile consumate în urmă cu mulți ani. Prin urmare, o mulțime de studii care s-au efectuat până acum au arătat că există o legătură directă între consumul de zahăr și un risc foarte ridicat de a face cancer.

Dacă până acum nu le era foarte clar cercetătorilor prin ce mecanism acționează atât de parșiv zahărul, acum un studiu care s-a întins pe o perioadă de 9 ani de zile vine să facă lumină în acest sens. 

Oamenii de știință au descoperit mecanismul prin care celulele canceroase metabolizează zahărul, scrie publicația Science Alert.
Principalul punct al cercetării îl constituie un efect metabolic care este cunoscut de peste 90 de ani, numit efectul Warburg. Știm cu toții că toate celulele corpului au nevoie de energie pe care o obțin din zaharurile existente în alimentele pe care le consumăm. Celulele canceroase au și ele nevoie de zahăr ca să se dezvolte, însă necesarul lor este mult mai ridicat, deoarece ajung să fermenteze glucoza și să o transforme în acid lactic. 

Ideea că dezvoltarea cancerului este alimentată de glucoză – zahăr simplu pe care celulele sănătoase îl descompun pentru a-l utiliza ca sursă de energie – a apărut în jurul anului 1950, când omul de știință german, Otto Warburg, câștigătorul premiului Nobel, a observat că tumorile metabolizează în principal glucoza în scopul de a crește.

Astfel că s-a încercat o încetinire a dezvoltării celulelor canceroase privându-le de zahăr, însă principala problemă este aceea că nu există nicio metodă prin care să se poată realiza acest lucru fără să afectezi și celulele sănătoase.
De aceea a devenit atât de important ca cercetările să se îndrepte în această direcție, deoarece aceasta ar fi o descoperire care oferă o soluție pentru cancer. 

”Cercetarea noastră arată faptul că acest consum exagerat de zahăr al celulelor canceroase dă naștere unui cerc vicios, adică o stimulare continuă a dezvoltării de multiplicării celulelor canceroase. Această legătură dintre zahăr și cancer are consecințe dezastruoase. Cercetarea noastră poate să fie o bază pentru viitoare studii în acest domeniu, care au un punct de plecare mult mai precis acum”, explică Johan Thevelein, unul dintre autorii studiului. 
 
Pentru a face acest studiu, cercetătorii au folosit celule de drojdie.
Fiind o formă de viaţă a cărei celule conţin un nucleu, drojdia este înrudită cu plantele şi animalele şi are în comun cu oamenii 2.000 de gene. Ei au urmărit modul în care reacționează gena Ras care face parte dintre familie de gene prezente la toate animalele și la oameni. 

Ei au descoperit că celulele de drojdie care au un surplus de glucoză au determinat o activare anormală a proteinelor Ras, lucru care a accelerat dezvoltarea celulelor canceroase. 

Chiar dacă cercetarea nu este completă, oamenii de știință susțin că este o descoperire importantă în domeniul oncologiei.