Probabil ca nu ai parte de prea multe ore de somn cu micutul tau, nu?... Si aceasta perioada va dura ceva timp... Aceasta deoarece nou-nascutii dorm foarte mult, in jur de 17-18 ore pe zi, in primele saptamani, si apoi cate 15 ore zilnic, pana in luna a treia - insa niciodata nu dorm mai mult de trei-patru ore consecutiv, fie ca este zi, fie ca este noapte. Ceea ce inseamna ca pe tine te asteapta zile si mai ales nopti cu prea putine ore de somn neintrerupt... In timpul noptii, va trebui sa te trezesti sa hranesti si sa schimbi copilul, iar in timpul zilei vei avea "mainile ocupate" cu baita lui, cu joaca si cu toate celelalte activitati care tin de cresterea lui armonioasa.
Foarte multi parinti se tem in primele luni de viata ale bebelusului de riscul ca micutul sa nu moara in patut. Specialistii recomanda ca nou-nascutul sa doarma noaptea, in primele sase luni, intr-un patut amplasat in apropierea patului parintilor. Printre alte recomandari se numara:
Pregateste micutul pentru somn si asaza-l pe spate, nu pe burta si nici intr-o parte.
Asaza-i picioarele chiar la capatul patutului, pentru a nu se zvarcoli prea tare, riscand sa se incurce in paturi si chiar sa se sufoce sub ele.
Pastreaza temperatura aerului din camera in care doarme bebelusul in jurul valorii de 18 grade Celsius.
Pentru asternutul patului, foloseste mai degraba un cearceaf si paturici speciale pentru bebelusi (se gasesc in comert, cu diferite imprimeuri si captuseli) decat o patura normala.
Verifica daca micutului nu ii este prea cald sau prea frig pipaindu-i stomacelul: daca este prea fierbinte, indeparteaza paturica, dar daca pielea de pe burtica este prea rece, mai adauga una. Nu verifica temperatura corpului sau pipaindu-i manutele sau picioarele, pentru ca este normal ca acestea, fiind extremitati, sa fie mai reci decat in mod obisnuit.
Desi o parte dintre bebelusi incep sa doarma in timpul noptii in jurul varstei de 8 saptamani, foarte multi dintre prichindei nu ajung la aceasta "performanta" decat in jurul varstei de 5 sau 6 luni sau chiar mai tarziu. Daca telul tau este sa reusesti sa il "convingi" pe cel mic sa doarma toata noaptea, il poti ajuta sa ajunga in acest punct mai repede decat crezi, atata vreme cat il inveti "bunele obiceiuri" ale somnului, inca de la o varsta foarte frageda.
La aceasta varsta extrem de mica si de fragila, exista unele lucruri care te pot ajuta sa il inveti pe micut sa se "obisnuiasca" cu somnul.
Invata sa "citesti" semnele care iti arata ca bebelusul este obosit
In primele 6 pana la 8 saptamani, bebelusul tau nu va fi in stare sa stea treaz mai mult de doua ore consecutiv. Daca astepti mai mult de atat pentru a-l culca, va fi mult prea obosit si nu va reusi sa adoarma prea usor. Urmareste semnele si indiciile pe care ti le lasa micutul, incercand sa iti spuna ca este obosit si ca vrea sa doarma....
Daca isi freaca ochisorii, daca se trage de ureche sau daca a inceput sa aiba cearcane sub ochi, ai toate raspunsurile de care ai nevoie! Este cazul sa il duci la culcare, in patutul sau. In curand, vei avea un adevarat al saselea simt in ceea ce priveste ritmul de viata si obiceiurile copilului si iti vei da seama instinctiv cand este gata pentru somn...
Invata-l care este diferenta intre zi si noapte...
Unii copii sunt adevarate "pasari de noapte" (un lucru despre care s-ar putea sa fi avut indicii inca din perioada sarcinii...) si vor fi complet treji in clipa in care tot ceea ce iti vei dori tu va fi sa te cufunzi in lumea viselor... In primele zile, nu vei putea sa faci prea multe lucruri pentru a remedia aceasta problema. Dar, cand micutul a ajuns deja la varsta de 2 saptamani, poti incepe sa il inveti diferenta intre zi si noapte.
Ziua, cand este treaz si activ, joaca-te cu el cat de mult poti, pastreaza in camera lui si in intreaga casa o atmosfera deschisa si, imperios necesar, trebuie sa fie cat mai multa lumina in camera! De asemenea, nu fii "zgarcita" cu zgomotele: poti lasa telefonul sa sune fara sa te repezi sa raspunzi imediat, lasa televizorul deschis si vezi-ti de activitatile tale obisnuite, cum ar fi sa speli rufele la masina de spalat etc. Daca are tendinta de a adormi dupa ce l-ai hranit, trezeste-l!
Noaptea, incearca sa nu te joci cu el in clipa in care mergi in camera lui, sa il alaptezi. Pastreaza un nivel scazut al zgomotului si lumina cat mai slaba si, de asemenea, nu petrece prea mult timp stand de vorba cu el. In curand, isi va da singur seama ca noaptea este perioada pe care trebuie sa o aloce somnului...
Daca adoarme singur, foarte bine!
Cand are 6-8 saptamani, trebuie sa ii lasi prichindelului "sansa" de a adormi singur... Cum poti face acest lucru? Specialistii sugereaza ca parintii care vor sa isi invete copiii sa adoarma singuri ar trebui sa ii culce atunci cand acestia "dau semne" ca le este somn, dar sunt inca treji. Daca vrei sa stai cu el, este in regula. Insa acest lucru inseamna ca trebuie sa fii pregatita sa fii langa el de fiecare data cand se trezeste noaptea.
Felul in care iti culci bebelusul este si el la fel de important. Parintii cred ca actiunile pe care le intreprind cu micutul, in primele sale zile de viata, nu au consecinte pe termen lung, insa acest lucru se intampla. Daca in primele 8 saptamani iti legeni copilul pana adoarme, in fiecare noapte, se va astepta la acelasi "tratament" si mai tarziu. Daca il lasi sa doarma singur, se va obisnui cu acest lucru.
Acesta este si motivul pentru care unii experti in dezvoltarea copilului sfatuiesc mamele sa nu isi legene copilul si sa nu il alapteze pana adoarme, chiar si la aceasta varsta foarte mica. Pentru a obtine rezultate consistente pe termen lung, este necesar sa adopti aceeasi strategie in fiecare noapte...
Comentarii (12)
eu am un baietel de 3 luni care doarme numai pe spate si am o temperatura de 24 grade celsius si doarme de la ora 21 pana la 6.30 deci orice ziceti depinde numai de copii cat dorm si nu de paturica temperatura si de altele
In maternitate mi s-a indicat sa-l culc cat mai mult pe burta, se dezvolta mai bine, merge mai repede, e bine pentru stomac, in carti am gasit sa-l asezi pe partea stanga pt ca-i bine la digestie si probabil daca asculti 5 medici, fiecare va avea o parere diferita ... Asa ca , eu merg pe instinct, ca-i cel mai bun!
salut am ofetita de 11 luni si am probleme cu somnul. rau doarme noaptea somnul este interupt si cu plinsete dorm cu ea si tot plinge si singura tot mersi pupici
buna mamici, sunt mamica de 5 luni am 27 de ani si e primu bebe.Pana acum o luna bebele meu dormea noaptea mult mai bine ,se misca doar o data pe noapte si ii dadeam sa manance si nu se mai trezea pana dimineata , acum nu stiu ce sa mai fac ca plange si de 3-4 ori pe noapte sfatuitima si pe mine cele cu experienta va dorim somn lun noapte
Am o fetita de aproape 9 luni, are 4 dintisori si a inceput sa fie foarte agitata noaptea. Va rog sa ma sfatuiti ce e de facut. Pana la opt luni nu am avut probleme cu somnul.
Bebele nostru a dormit pe spate primele saptamani, cu o paturica rulata si pusa la spate, sa nu se intoarca.. Apoi doar pe spate noaptea si pe burtica ziua, cand il puteam supraveghea. Acum are momente cand adoarme singur oriunde si oricand, alteori in brate dupa ceva plimbare prin casa. Nu prea pot aplica tot ce citesc, dar daca nu e agitat, mananca bine, doarme destul noaptea.. ma gandesc ca e ok.
Temperatura camerei in care doarme bebelusul, aka sugarul depinde si de sugar. Este indicat de catre medici o temperatura intre 18 si 24 de grade. Toata lumea uita de un singur lucru; sugarii sunt diferiti intre ei. Unii se simt mai bine la temperaturi joase, iar altii la temperaturi mai mari. Cel mai bine este sa ne asiguram ca s untem intre limitelel indicate medical si ca sugarii sunt fericiti. Cel mai important.
CRED CA TEMP OPTIMA A CAMEREI ESTE DE 22- 24 GRADE CELSIUS.
Io am un bebe in varsta de doar 3 luni si noaptea mi s trezeste de prea multe ori si cere d macarea am inteles k nu e prea odihnitor pt el sa doarma atat d putin pe noapte ma refer k d multe ori s trezeste din 1 in 1 din 2 in 2 ore nu doarme mai mult ede 2 ore p noapte..si nush dak e bn sa ii dau d multe ori sa manance am incercat sa ii dau ceai da asa chiar nu imi dormea cerea mereu..nush ce sa fac as dori un sfat
mai fetelor, am citit tot ce se putea si sunt in totalitate de acord! poate ca sunt una din mamicile care isi cresc bebelusii ''dupa carte''...dar am experimentat! intr-adevar, sugareii trebuie sa doarma la o temperatura joasa cu conditia sa fie bine acoperiti sau imbracati (sunt sigura ca si voi in timpul verii, pe o canicula, dormiti mai greu decat in timpul iernii cand stati la caldurica sub o paturica si respirati aer mai rece) cat despre bebelusii care vomita (ce e drept pe nas si pe gura), nu trebuie decat pus un prosop rulat sub saltea ca sa fie putin ridicati, nu e recomandat sa doarma pe perna, astfel daca vor voma totul va curge pe ei sau pe parti, nu mai e riscul sa se innece! ok, va pup, multa sanatate voua si sugareilor!
In maternitate mi s-a indicat sa culc copilul pe o parte nici decum pe spate!!!!!!!!!!!!!! Ce pot sa spun este ca: au dreptate, pt ca e inca mic si nu poate sa miste capul! Trebuie avut grija cu regurgitatul, daca ar fi cu fata in sus risca sa se sufoce. Trebuie mentionat ca ei dau afara si pe gura si pe nas!!!!!!!!!!
dormi tu la 18 grade celsius
Posteaza comentariu