Un posibil leac pentru tinitus

Un dispozitiv medical implantabil activ este considerata cea mai noua abordare in tratamentul zgomotelor in urechi, potrivit unui studiu aparut in publicatia britanica DailyMail.

Un dispozitiv medical implantabil activ este considerata cea mai noua abordare in tratamentul zgomotelor in urechi, potrivit unui studiu aparut in publicatia britanica DailyMail.

 

Oamenii de stiinta sustin ca acest dispozitiv actioneaza prin eliberarea unui medicament care calmeaza hiperexcitabilitatea unor celule nervoase din creier care produc aceste sunete, stand la baza declansarii tinitusului. Asadar, atentia cercetatorilor se indreapta catre obtinerea unei solutii care sa ajute la echilibrarea activitatii nervoase.

Care sunt optiunile de tratament pana in prezent?


1. Provocarea unui zgomot prin casti sau prin muzica de la un player care sa respecte o frecventa complementara, anuland astfel zgomotul tinitusului. Atentie! Numai un specialist ORL poate sa faca acest tratament.

2. Terapia prin muzica. In institutele de tinitus se fac studii experimentale de terapie prin muzica: cu sunete complementare, dar si cu muzica de relaxare si linistire care ajuta la diminuarea sau anularea componentei psihologice a tinitusului.

Astfel incat, omul rezolvandu-si problemele si iesind din sursa stresoare determina si disparitia simptomului.

3. Mai exista apoi tratamente psihologice, tratamente prin biofeedback sau orice crede persoana ca poata sa ajute, cum ar fi tehnicile de relaxare, de detasare de tinitus si de acceptare a lui.

Psihoterapeuta Lena Rusti sustine ca in psihoterapie, orice tratament care "functioneaza" este bun daca e cu respect fata de tine si fata de mediu. "Nu cred ca exista remedii naturiste care sa aiba rezultate controlate statistic, insa daca vorbim de componenta tinitusului ca fiind una psihologica, atunci remediul naturist ajuta foarte mult pentru ca apare efectul de placebo si persoana isi da voie sa se simta mult mai bine. Asadar, ea isi mobilizeaza soldateii neuronali ca sa-i dea voie sa-si rezolve aceasta problema".


Ce aduce nou acest medicament?


Noua terapie care foloseste un medicament numit NST-001 are capaciatea de a bloca productia in exces a glutamatului care apare in momentul in care auzul este afectat (de exemplu si de expunerea la un zgomot extrem de puternic). Astfel, specialistii sustin ca sunt diminuate si enervantele zgomote cu care se confrunta persoanele afectate de tinitus. 

Studiile efectuate pe animale au demonstrat ca introducerea medicamentului in ureche a diminuat simptomele asociate tinitusului.

De asemenea, un studiu pilot efectuat pe subiect umani a avut rezultate uimitoare, pacientii raportand o reducere seminificativa a zgomotelor in urechi.

Deoarece imediat dupa incetarea tratamentului simptomele s-au reintors, cercetatorii incearca sa dezvolte acest dispozitiv implantabil care sa administreze in permanenta medicamentul pe o perioada de un an de zile, cu posibilitatea de a-l reincarca cu ajutorul unei interventii minim invazive prin piele.

"De cativa ani se studiaza numeroase medicamente care sa reduca hiperactivitatea celulelor nervoase si sa o echilibreze. Insa acest studiu este interesant tocmai prin faptul ca incearca sa aduca o noua metoda de administrare a medicamentului direct in urechea interna. In urma testelor efectuate pe animale am observat ca reducerea nivelului de glutamat conduce la o diminuarea a simptomelor prin care se manifesta tinitusul. De acest medicament pot sa beneficieze persoanele cu un tinitus in faza incipienta, dar din pacate inca nu stim cu exactitate daca el va da rezultate si in cazuri de tinitus deja instalate", precizeaza dr.
Ralph Holme, coordonatorul studiului.

Statisticile arata ca cel putin 10 -15% din populatie sufera un astfel de episod pe parcursul vietii, fenomenul fiind mai accentuat si frecvent odata cu inaintarea in varsta. Zgomotele percepute pot sa aiba o frecventa care de obicei este inalta (nu intotdeauna) si care poate sa varieze in intensitate. Este un zgomot care are de obicei o durata foarte mare (deci nu este un tiuit de cateva secunde) si intefereaza semnificativ cu calitatea vietii individului, deoarece il percepe in mod constant intr-o ureche sau in ambele urechi.

Au fost emise mai multe teorii, multe neurologice (creierul percepe in mod gresit aparitia unui zgomot si urechea il preia ca atare) sau psihologice (tinitusul este un simptom care este o expresie a unui factor stresor in viata individului). Exista boli in care tinitusul este o conditie de diagnostic (ca in otoscleroza), insa nu exista inca nicio definitie clara a cauzelor, nici un tratament preferential care sa duca la disparitia simptomelor, ci doar la atenuarea sau mascarea lor.

De asemenea, trebuie sa stim ca tinitusul poate sa apara si ca reactie adversa la mai mult de 200 medicamente, inclusiv aspirina din cauza faptului ca pot sa distruga structura delicata a urechii interne, cauzand numeroase probleme de auz temporare sau permanente.