Obiceiul unei persoane de a-şi roade unghiile se numeşte onicofagie. Chiar dacă de cele mai multe ori este privită ca fiind un obicei inofensiv, specialiștii atrag atenția că poate să fie fatal în unele cazuri.
Cazul unui englez de 28 de ani, Luke Honoman, a uimit o întreagă lume. Se pare că bărbatul a fost la un pas de moarte din pricina acestui obicei pe care-l are. El a ajuns să facă septicemie din cauza infecțiilor cauzate de rănile produse în urma roaderii unghiilor.
Stările de confuzie, dificultatea de a respira, palpitațiile la inimă, stările febrile și tremorul, senzația de piele rece și umedă, precum și durerile sunt câteva dintre simptomele asociate cu o infecție septică.
Imediat ce se constată prezența acestor simptome este necesar un consult medical de urgență. După ce și-a ros unghiile excesiv și a rupt pielea de lângă o unghie, bărbatul s-a confruntat cu dureri intense, însă a decis să ignore acest lucru. Însă, la scurtă vreme, starea lui a început să se înrăutățească gradual și bărbatul a început să se simtă tot mai rău. ”Mă simțeam tot mai rău la serviciu și aveam impresia că am simptome asemănătoare cu cele date de gripă, dar care se tot accentuau. thedailynet.com
Aveam stări febrile și transpirație rece care mă făceau să tremur constant, după care simțeam o căldură exagerată în tot corpul. Degetul lezat începuse să se inflameze și simțeam o durere ascuțită. Începusem să mă comport ciudat și să nu reușeam deloc să mă concentrez”, povestește bărbatul citat de După ce a ajuns de urgență la spital, medicii i-au explicat că a fost la un pas de moarte, deoarece infecția cauzată de rănile produse devenise foarte gravă.
Bărbatul a fost pus pe un tratament cu antibiotice și a stat în spital 4 zile. Mare atenție la persoanele care au acest obicei, deoarece rănile provocate pot duce la infecții severe, iar locul respectiv este predispus infecțiilor cu ciuperci, viruși și bacterii. Iar în cazurile severe, se poate ajunge la septicemie, o infecție severă, răspândită în întregul organism, prin intermediul sângelui. Dacă nu este tratată la timp, se poate ajunge la șoc septic, moment în care presiunea sanguină scade atât de mult încât organele vitale încetează să mai funcționeze.
Un alt pericol este legat de expunerea la o serie de boli, deoarece microbii pot fi răspândiți din unghie pe buze sau direct în cavitatea bucală.