Studiul, aparut in jurnalul medical al Academiei Americane de Neurologie, a folosit date preluate de la pacienti ai clinicii Mayo. Astfel cercetatorii au identificat 27 de pacienti care s-au confruntat cu tulburari in perioada de somn REM (rapid eye movement - miscare rapida a ochilor) cu cel putin 15 ani inainte de a fi diagnosticati cu una din afectiunile: boala Parkinson, dementa cu corpi Lewy sau atrofie multisistemica, scrie ScienceDaily.
Atrofia multisistemica este o afectiune care se manifesta asemanator cu boala Parkinson. Deseori, persoanele cu tulburari REM actioneaza in somn prin miscari violente, ranindu-se atat pe ei insisi cat si pe partenerii cu care impart patul.
Cercetatorii au descoperit ca timpul de la aparitia tulburarilor de somn pana la instalarea afectiunilor neurologice este de pana la 50 de ani. Dintre participantii la studiu, 13 au fost diagnosticati cu dementa, 13 cu boala Parkinson si o persoana cu atrofie multisistemica.
"Rezultatele acestui studiu arata ca, la anumiti pacienti, afectiuni precum boala Parkinson sau dementa cu corpi Lewy au o durata lunga de actiune asupra creierului si pot actiona fara simptome o perioada mare de timp. Este nevoie de efectuarea mai multor studii legate de aceste rezultate pentru dezvoltarea unor terapii care sa incetineasca sau chiar sa opreasca evolutia acestor boli, cu ani inainte ca boala Parkinson sau dementa sa se manifeste," explica coordonatorul studiului, dr. Bradley F. Boeve.
Boala Parkinson afecteaza 4 milioane de persoane la nivel mondial
Boala Parkinson este o boala degenerativa care survine in urma distrugerii lente si progresive a neuronilor si afecteaza aproximativ 4 milioane de persoane la nivel mondial. Zona afectata joaca un rol important in controlul miscarilor, de aceea persoanele afectate prezinta gesturi rigide, incontrolabile, tremor si instabilitate posturala. Printre factorii declansatori ai bolii se numara: pesticidele, drogurile, virusii, loviturile la cap, stresul, pierderea protectiei celulelor nervoase.
Atentie la simptome!
In cazul bolii Parkinson, apar simptome precum: tremuraturi sau fasciculatii la nivelul mainilor, bratelor, picioarelor, barbiei si fetei; intepeneala sau "rigiditate" (cand muschii sunt duri si rigizi); dificultati in initierea miscarilor (cum ar fi ridicarea de pe scaun); tulburari de echilibru si coodonarea sau "instabilitatea posturala".
De asemenea, boala se poate manifesta prin: depresie, tulburari de somn, dificultati de vorbire, dificultati de inghitire, blocaj "motor", aspect inghetat.
Potrivit statisticilor medicale rezulta ca de aceasta boala sufera 40.000 de romani, in fapt existand 70.000 de mii de bolnavi care ar fi afectati, potrivit Asociatiei Antiparkinson. In Romania apar anual 300 de cazuri noi de Parkinson.
Comentarii (4)
Nu se spune nimic despre prevenire pentru ca nimeni nu se intereseaza de asa ceva. Noi nu ajungem la cauza bolii. Tratam efectul ei cu medicamente. Pentru ca industria medicamentelor este cea mai tare din lume. Inaintea celei de armament. Nimeni de pe lumea asta nu este interesat sa faca cercetari pentru a preveni ceva. Bolile se trateaza dupa ce se instaleaza. Si bineanteles ca bolnavul e vinovat ca s-a ales cu vreo boala. De ce se cronicizeaza bolile ? Bineanteles ca dupa ce capeti boala vine medicul si-ti spune ca nu trebuia sa faci aia si aia si-ti da un pumn de medicamente. Si cu asta basta. Totu-i OK.
nu ne mai speriati cu tot felul de boli,cum zice PUSA ne ajunge cate vin odata cu trecerea timpului si nu se pot trata!
Interesant articol dar mai practic ar fi despre prevenirea sau tratarea acestei boli.La cate "bucurii:iti da batranetea doar aceasta boala mai lipseste.De la 60 ani devii un"copil" cu handicap.Cum putem practic sa amelioram situatia.?
dar despre modalitati mai naturale de ameliorare , eventual stopare ...de ce nu ati scris nimic?
Posteaza comentariu