Trei lucruri de stiut despre "alunite"

Fie ca le iubim sau le detestam, fie ca ne "invadeaza" pielea sau numaram cateva, mai razlete, majoritatea dintre noi avem alunite. Privite drept inestetice in trecut, in zilele noastre foarte multe...

Fie ca le iubim sau le detestam, fie ca ne "invadeaza" pielea sau numaram cateva, mai razlete, majoritatea dintre noi avem alunite. Privite drept inestetice in trecut, in zilele noastre foarte multe femei le considera ca facand parte din farmecul lor personal. Cu toate acestea, mai ales daca avem o piele sensibila iar alunitele sunt in numar mare, trebuie sa fim foarte atente atunci cand ne expunem la soare.

Ce sunt, pana la urma, "alunitele"? Dupa cum ne-a explicat medicul dermatolog Adina Alexandru, "alunitele  sau nevii pigmentari sunt formatiuni benigne, ce sunt prezente de la nastere sau imediat dupa (nevii congenitali) sau apar in cursul vietii, de la varsta copilariei pana in jur de 30 de ani(nevii dobanditi); desi sunt leziuni benigne, exista un risc de transformare in melanom (cancer cutanat foarte agresiv), risc greu de evaluat, dar identificat ca fiind crescut in cazul nevilor congenitali giganti sau in cazul persoanelor ce au foarte multe alunite (zeci sau chiar sute)".

Cu toate ca alunitele sunt de obicei benigne, impactul lor asupra sanatatii fiind de cele mai multe ori nul, exista si riscul ca acestea sa se transforme in melanom. "De retinut, insa, ca in aproximativ 60-70% din cazuri melanomul apare fara o leziune pigmentara preexistenta; problema este ca el poate semana ca aspect cu o alunita si, de aceea, nevii trebuie urmariti, din doua motive - fie poate sa apara melanom pe nev preexistent, fie direct melanom ce poate fi trecut cu vederea pentru ca e considerat o alunita banala", a aratat medicul.

Sunt, astfel, situatii cand, pentru sanatatea noastra, trebuie sa acordam o atentie sporita alunitelor, mai ales daca sunt in numar mare. Iata cateva dintre cele mai frecvente intrebari pe care le putem avea referitor la acestea:

Pot sa fac plaja, daca am alunite?

Avand in vedere faptul ca aproape fiecare femeie are alunite, totusi nu vedem plaja goala, vara, la mare. Daca nu ai prea multi nevi pigmentari, soarele iti este aliat, si nu dusman - sigur, cu o singura conditie: sa nu exagerezi cu expunerea la soare (sau cu solarul) si sa iti protejezi pielea corespunzator.

In cazul persoanelor cu multe alunite, cu fototip cutanat deschis - par blond, roscat, ochi deschisi la culoare, piele alba, care se arde usor la soare, nu se bronzeaza sau se bronzeaza foarte putin - este indicata evitarea totala a expunerii la soare. Daca te incadrezi in aceasta categorie, a persoanelor sensibile expunerii razelor solare, insa nu iti imaginezi o vacanta fara mare si plaja, te ajuta tehnologia: exista creme cu SPF mare - minim 15, insa este indicat peste 50, cu spectru larg de protectie - care iti vor solutiona problema. Este musai, totusi, sa eviti expunerea la orele de varf, si anume intre 10 si 16.

Pentru cele care au foarte multe alunite, cu potential de risc, restrictiile sunt mult mai serioase: "persoanele ce au multe alunite (sute) sau au 5-10 alunite cu aspect displazic sau nevi congenitali giganti, mai mari de 20 cm, trebuie sa evite sa se expuna la soare sau, daca fac acest lucru, trebuie sa foloseasca protectie-fizica (haine, palarii) si chimica (creme cu ecran solar cu un factor de protectie cat mai mare si cu spectru larg - anti-UVB si anti-UVA).

Aceste creme trebuie aplicate cu 30 minute inainte de expunerea la soare si reaplicate la fiecare 2-3 ore", ne-a detaliat dr. Adina
Alexandru.

Cum arata o alunita "periculoasa"?

Fie ca ai multe pe corp sau aproape deloc, iata cum recunosti o alunita care trebuie neaparat examinata de medicul dermatolog:

  • isi schimba aspectul
  • prezinta o forma asimetrica
  • are margini neregulate
  • are culoare neuniforma
  • diametrul ei depaseste 6 mm
  • observi anumite evolutii ale acesteia, care survin treptat: scimbarea dimensiunii, a culorii, nevii devin sensibili sau sangereaza.

Faptul ca observi oricare dintre aceste schimbari nu inseamna neaparat faptul ca suferi deja de cancer de piele. Insa, un consult dermatologic este obligatoriu - in urma acestuia, medicul decide pentru ce solutii poti opta.

Ce pot face daca m-am expus deja la soare?

In cazul in care te numeri printre femeile cu multe alunite pe corp si te-ai expus razelor solare, trebuie sa fii cu mare bagare de seama in ceea ce priveste evolutia nevilor pigmentari. Daca observi orice tip de modificare la nivelul lor, este necesar sa te adresezi medicului.

"Evaluarea clinica si examenul dermatoscopic (neinvaziv, usor de efectuat) vor stabili ce e de facut in continuare - fie vor fi tinute sub observatie, fie vor fi excizate chirurgical si examenul histo-patologic al formatiunii va clarifica situatia, in sensul ca va stabili daca este o alunita sau un alt tip de formatiune", a precizat dr.

Adina Alexandru.

Nu exista niciun motiv pentru care sa intri in panica - "melanomul este un cancer curabil in faza initiala prin simpla excizie chirurugicala a formatiunii, de aceea nu trebuie sa evitam consultul medical si interventia chirurgicala (daca este indicata)", a precizat medicul dermatolog.