Trebuie sa renunt la consumul de cofeina?

Cofeina este un drog produs natural in frunzele si semintele foarte multor plante. De asemenea, poate fi produs in mod artificial si adaugat anumitor alimente, mancaruri sau bauturi. Face parte din acelasi grup de substante folosite uneori in tratamentul astmului. Cofeina este clasificata ca drog, deoarece stimuleaza sistemul nervos central, ceea ce duce la ritm cardiac crescut, stare de agitatie si neastampar, senzatie de eficienta sporita.

Incepi sa ii simti efectele in mai putin de o ora. Esti mult mai alerta si mai plina de energie, senzatia de somnolenta a disparut ca prin farmec, iar starea de spirit ti s-a imbunatatit in mod considerabil. Mai mult ca sigur, nu esti singura femeie din lume care se bazeaza pe cafea sau alte produse care contin cofeina pentru a-si imbunatati dispozitia sau pentru a alunga senzatia de moleseala. Noua din zece americani consuma cofeina in mod regulat, sub diferite forme, ceea ce o transforma in drogul cel mai "popular" din categoria celor care iti altereaza comportamentul.

Pentru majoritatea oamenilor, dozele moderate de cafea - respectiv 200-300 mg sau doua pana la patru cesti de cafea pe zi - nu reprezinta un pericol. Insa unele situatii, cum ar fi sensibilitatea crescuta fata de acest drog sau urmarea unor tratamente medicamentoase, fac aproape sau de-a dreptul imposibila compatibilitatea intre tine si... cofeina.

Cand trebuie sa reduci consumul de cofeina?

Anumite circumstante necesita reducerea cantitatii de cofeina consumata zilnic. In primul rand, tu insati trebuie sa iti evaluezi obiceiurile. Daca oricare dintre situatiile de mai jos se aplica in cazul tau, este important sa iei masuri!

1. Cand consumul de cofeina este exagerat...

Desi dozele moderate de cofeina nu sunt daunatoare organismului, prea multa iti poate face rau si inca in mod evident. Consumul zilnic exagerat - peste 500-600 mg sau de la patru pana la sapte cesti de cafea - poate duce la:

senzatie de agitatie si neastampar;
anxietate;
iritabilitate;
nervozitate;
tremurul muschilor;
lipsa de somn;
dureri de cap;
senzatie de ameteala, de voma, probleme gastrointestinale sau diaree;
ritm cardiac anormal.

2.
Daca suferi de sensibilitate la cofeina...


Daca ai o sensibilitate crescuta fata de efectele cofeinei, atunci chiar si cantitatile mici - o ceasca de cafea sau de ceai - pot atrage cu sine efecte nedorite, cum ar fi anxietatea, senzatia de neastampar si iritabilitatea. Cu cat esti mai sensibila la cofeina, cu atat vei simti mai usor efectele unei doze foarte mici de cofeina.

Sensibilitatea ta depinde de foarte multi factori, inclusiv de:

Masa musculara - Persoanele cu o masa musculara mica simt efectele cofeinei mai repede decat cele cu o masa musculara mare.

Istoricul consumului de cofeina - Persoanele care nu consuma cofeina in mod regulat tind sa fie mai expuse efectelor negative ale cofeinei decat persoanele consumatoare.

Stresul - Orice tip de stres poate creste sensibilitatea la cofeina.

Printre alti factori care contribuie la aparitia unor variatii in ceea ce priveste sensibilitatea la cofeina se numara varsta, obiceiul de a fuma, tratamentele medicamentoase sau hormonale, precum si unele afectiuni medicale, cum ar fi anxietatea si depresia.

3. Daca nu dormi bine...

In general, persoanele adulte au nevoie de sapte pana la opt ore de somn pe noapte. Insa consumul de cofeina poate deregla acest program atat de necesar de somn. Nesatisfacerea orelor de somn - fie ca acest lucru se intampla din cauza serviciului, a calatoriilor, a stresului acumulat sau a consumului exagerat de cofeina - duce la privarea de somn.

Lipsa de somn este cumulativa si chiar o noapte pierduta se poate "aduna", contribuind la alterarea felului in care "functionezi" in timpul zilei si a felului in care iti indeplinesti activitatile de zi. Privarea de somn atrage cu sine probleme ale memoriei, lipsa de concentrare, schimbari bruste ale starilor sufletesti si slabe performante la scoala si la serviciu.

Utilizarea cofeinei pentru a masca lipsa de somn poate crea un cerc vicios, cu efecte nedorite.
Spre exemplu, bei bauturi care contin cofeina, deoarece nu reusesti sa ramai treaza in timpul zilei. Insa cofeina nu te "lasa" sa adormi noaptea, ceea ce scurteaza in mod evident orele de somn atat de necesare.

De asemenea, cofeina poate duce la treziri repetate si mult mai dese in timpul noptii si poate afecta somnul profund, astfel incat noaptea ta este mai putin odihnitoare. In aceste conditii, cu mai putine ore de somn la activ si de o calitate inferioara, tot ceea ce reusesti a doua zi este sa fii si mai obosita. Pentru a te simti mai energica si pentru a combate oboseala si moleseala, te indrepti dimineata spre o ceasca de cafea. Iar ciclul se repeta...

Cea mai buna modalitate de a sparge acest cerc este de a limita consumul de cofeina si de a adauga mai multe ore de somn "de calitate". De asemenea, evita consumul de bauturi cu continut de cofeina cu cel putin opt ore inainte de ora de culcare fixata. Organismul nu "inmagazineaza" cofeina, insa are nevoie de cateva ore bune pentru a elimina acest drog si efectele sale.

4. Daca urmezi tratament medicamentos sau iei suplimente alimentare

Anumite medicamente sau suplimente alimentare pot interfera in mod negativ cu dozele de cofeina ingerate. Iata cateva exemple:

Anumite antibiotice - Anumite medicamente antibacteriene pot intra "in conflict" cu consumul de cofeina. Acest lucru duce la cresterea timpului in care cofeina ramane in organism si poate amplifica efectele sale nedorite.

Teofilina - Acest medicament - un bronhodilatator care relaxeaza musculatura bronhiilor si a vaselor sanguine pulmonare - tinde sa aiba unele efecte asemanatoare celor date de consumul de cofeina. Luat in combinatie cu alimente sau bauturi care contin cofeina, poate duce la cresterea concentratiei de teofilina din sange. Acest lucru atrage efecte secundare nedorite, cum ar fi senzatia de ameteala si de voma sau palpitatii ale inimii.
Daca iei teofilina, doctorul iti va recomanda sa eviti cofeina.

Efedra (denumire stiintifica Ephedra sinica) sau Ma Huang - Este un produs vegetal, care deriva dintr-o planta vesnic verde. Chinezii foloseau in urma cu 5.000 de ani preparatele din efedra pentru tratarea astmului, insa acestea erau complet diferite de suplimentele moderne, care sunt interzise in zilele noastre. Exista semne de intrebare in ceea ce priveste siguranta lor - acest supliment alimentar vegetal creste riscul de atac de cord, atac cerebral, crize sau convulsii si poate duce chiar la deces.

In combinatie cu consumul de cofeina, efedra este cu atat mai periculoasa pentru sanatate. Interdictia de folosire a acestui produs este aplicata suplimentelor alimentare, insa nu si ceaiurilor, care mai pot contine extractul de planta.

Discuta cu medicul tau de familie despre felul in care cofeina poate sa afecteze tratamentul medicamentos pe care il urmezi, precum si starea ta generala de sanatate. Doar sfatul medicului te va ajuta sa vezi daca este necesar sa reduci sau sa elimini complet cofeina din dieta ta.

Cum poti reduce consumul de cofeina

Consumul de cofeina, ca si fumatul, este un obicei care se formeaza in timp, astfel incat incercarile de a reduce cantitatea consumata sau chiar de a renunta definitiv la acest drog pot reprezenta o adevarata provocare. O renuntare brusca la doza zilnica de cofeina atrage cu sine simptome prin care organismul tau refuza schimbarea, cum ar fi dureri de cap, oboseala, iritabilitate si nervozitate. Aceste simptome trec, de regula, in cateva zile.

Pentru a face fata cu succes acestei incercari, pune in practica urmatoarele sfaturi:

Afla cat de multa cofeina contin bauturile si alimentele pe care le consumi. Este posibil sa consumi zilnic mai multa cofeina decat crezi. Tine evidenta si citeste etichetele cu atentie.
Daca este prezenta in compozitia vreunui produs, cofeina trebuie sa fie listata pe eticheta cu ingrediente.

Redu gradual cantitatea de cofeina pe care o consumi. Spre exemplu, bea in fiecare zi o cutie de suc sau o cana de cafea mai putin. Acest lucru va ajuta organismul sa se obisnuiasca cu dozele mai mici de cofeina si va atenua simptomele de asa-zis "sevraj".

Inlocuieste cafeaua, ceaiul sau sucurile cu continut de cofeina cu variantele lor decofeinizate. Majoritatea acestor variante arata la fel si au un gust identic cu cele cofeinizate.

Atunci cand prepari ceaiul, lasa-l la fiert mai putin timp, astfel incat continutul sau de cofeina sa fie ceva mai redus. Sau alege ceaiuri din plante, care nu contin acest stimulent.

Verifica etichetele medicamentelor sau suplimentelor alimentare eliberate fara prescriptie medicala - multe dintre acestea pot contine de la 65 pana la 135 mg de cofeina intr-o singura doza, in special analgezicele. Daca este posibil, cumpara doar variantele fara cofeina ale acestor produse.

Ca in cazul majoritatii adultilor, cofeina face parte din rutina ta zilnica si nu tii minte sa iti fi pus vreodata probleme de sanatate. Desi pana acum nu a fost nevoie sa iti faci griji, te sfatuim sa fii atenta la situatiile in care consumul de cofeina trebuie sa fie redus sau chiar eliminat.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Frigea Daniela pe 30 Aug 2008, 21:46
    Tratamentul medicamentos interfereaza cu cel naturist?

    As dori sa aflu daca in cazul unei persoane hipertensive si a uneia cu ischemie cronica tratamentul medicamentos poate interfera cu cel naturist.Multumesc!

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod